Rutin penjagaan kulit untuk kulit kering harus fokus pada penghidratan. Sekiranya anda mempunyai kulit kering, bahawa mencari rutin penjagaan kulit yang sempurna bermakna perbezaan antara wajah yang sensitif dengan warna yang selesa dan bercahaya.

Kulit kering bermaksud bahawa wajah anda tidak dapat melindungi dirinya sendiri sebagaimana mestinya dari lingkungan. Apabila kulit kering, ia mengalami rekahan kecil di lapisan luar, mengganggu kemampuannya untuk mengekalkan hidrasi dengan betul.

Inilah sebabnya mengapa memilih produk yang betul sangat penting. Tetapi yang menghairankan, yang harus anda pilih mungkin bertentangan dengan naluri semula jadi anda.

Rutin Pagi

Pembersihan

Melabur dalam pembersih ringan yang tidak berbuih atau berbuih. Ia lembut pada kulit anda dan menghilangkan kotoran tanpa menghilangkan kelembapan.

PRODUK CADANGAN:

Penyegar

Cari bahan yang sangat ringan dalam penyegar anda. Penyegar dengan ramuan seperti timun dan lidah buaya membantu membersihkan wajah anda sambil tetap terhidrat.

PRODUK CADANGAN:

Serum

Serum antioksidan akan membantu menguatkan pertahanan kulit anda. Ia juga membantu membendung pemecahan kolagen. Cari bahan seperti vitamin A, C, dan E.

IKLAN

PRODUK CADANGAN:

Melembapkan

Pelembap memberikan kulit anda penghidratan yang diperlukannya. Pilih pelembap yang mempunyai konsistensi tebal dan mengandungi bahan penghidratan, seperti dimethicone, ceramides, dan gliserin. Juga, pastikan formula itu bebas minyak dan tidak komedogenik.

PRODUK CADANGAN:

Pelindung matahari

Pilih pelindung matahari yang mempunyai formula seperti serum. Peraturan perlindungan matahari tetap sama – pilih formula dengan sekurang-kurangnya rating SPF 30 dan PA +.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Untuk Malam

Pembersihan

Gunakan pembersih yang sama dengan yang anda gunakan pada waktu pagi.

Penyegar

Penyegar wajah anda dengan toner yang sama dengan yang anda gunakan untuk rutin pagi anda.

Serum

Serum retinol akan menembusi kulit anda dan menghilangkan sel-sel kulit mati, sekaligus memperlihatkan lapisan kulit yang lebih sihat. Ia juga akan membantu mencegah pembentukan garis-garis halus.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

Krim Mata

Oleh kerana kulit kering rentan terhadap penuaan dan garis-garis halus, menggunakan krim mata dapat menjadikan kulit anda kelihatan awet muda dan sihat untuk jangka masa panjang. Krim mata yang mengandungi peptida dapat membantu meningkatkan aktiviti kolagen, meningkatkan pergantian sel kulit.

PRODUK CADANGAN:

Melembapkan

Beli krim malam yang baik dengan nilai penghidratan yang tinggi. Pelembap yang mengandungi minyak primrose malam, minyak almond, minyak jojoba, minyak cranberry, fosfolipid, minyak borage, atau minyak biji rosehip adalah pilihan yang baik kerana ia bertindak sebagai lipid semula jadi di kulit anda dan menguatkan penghalang kelembapannya.

PRODUK CADANGAN:

Rawatan Tambahan

Kulit kering cenderung mengelupas, yang boleh menyebabkan pembentukan sel kulit mati. Pengelupasan lembut dapat membantu menghilangkan sel-sel kulit mati ini dan menjadikan kulit anda lebih mudah menerima produk yang anda gunakan. Anda boleh menggunakan minyak wajah sebagai alternatif krim malam jika anda mempunyai kulit yang sangat kering. Biarkan minyak semalaman. Anda mungkin juga kadang-kadang menggunakan topeng lembaran penghidratan.

Rawatan Rumah Untuk Mencuba

Anda boleh menggunakan madu pada kulit anda. Madu membantu mengatur pH kulit dan merupakan emolien dan humektan yang sangat baik yang menjaga kelembapan kulit. Anda juga boleh menggunakan lidah buaya kerana ia membantu mengikat kelembapan pada kulit dan meningkatkan pengembangan kolagen untuk menjadikan kulit kelihatan awet muda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI