Kebahagiaan adalah dambaan setiap insan. Salah satu cara untuk mencapai ini adalah untuk mewujudkan keadaan fikiran yang tenang dan tenang. Allah SWT berfirman dalam (QS. Asy-Syu’ara: 87-89)

“Janganlah kamu merendahkan diriku pada hari kebangkitan mereka. (Iaitu) pada hari harta dan anak-anak tidak berguna lagi”.Kecuali orang-orang yang menghadap Allah dengan hati yang bersih.”

Artikel Berkaitan : Amalkan Doa Ini Agar Mudah Mendapat Pekerjaan Dan Rezeki Yang Halal.

Selain itu, hati yang bersih juga merupakan sarana untuk mencapai ketenangan dan keterbukaan hati. Kemudian anda perlu mendapatkan kunci untuk mendapatkan ketenangan fikiran. 

  1. Taat kepada Allah dan Rasul-Nya

Seperti yang kita ketahui, ketaatan kepada Allah adalah salah satu sifat orang yang beriman dan bertaqwa. Sedangkan orang yang beriman dan bertakwa kepada Allah sangat disayangi.

Apa sahaja keinginan dan keinginan anda, kami akan dipenuhi. Apa sahaja masalah yang anda hadapi, anda akan ditawarkan jalan keluar. Malah dia akan melimpah dengan makanan dengan cara yang tidak dijangka. Hatinya akan sentiasa terbuka dalam apa jua keadaan. Sama seperti firman Tuhan tentang jaminannya untuk orang yang bertaqwa.

IKLAN

Artinya: “Siapa yang bertakwa kepada Allah, niscaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya dan menganugerahkan kepadanya rezeki dari arah yang tidak dia duga.” (QS. Ath-Thalaq: 2-3).        

Artikel Berkaitan : Keutamaan Menjaga Silaturrahim, Dilapangkan Pintu Rezeki!

Itulah janji Allah bagi siapa pun hamba-Nya yang bertakwa kepada-Nya.

IKLAN
  1. Berzikir dan Selalu Mengingat Allah SWT

Dalam pengertian yang lebih luas, kategori zikir di sini termasuk zikir, di samping zikir dengan nama dan sifatnya, yang membangkitkan kekuatannya, penciptaannya dan peraturannya, ancamannya dan tanda-tanda kebesarannya.

Zikir zikir kepada Allah bukan sahaja menjadi alasan untuk hilang ketenangan jiwa, tetapi juga sebagai alasan untuk berjaga-jaga daripada melanggar larangan-Nya.

Bayangkan jika kita ingin menderhaka kepada Allah dan kemudian segera mengingati Allah, nescaya kita akan menekan keinginan itu. Sebabnya ialah kita takut dengan azab dan ancamannya.

IKLAN

Maksudnya, betapa baik dan benarnya hati kita harus sentiasa mengingati Allah.Setiap masa dan di mana-mana. Baik berzikir dengan mulut, dengan hati atau dengan keduanya. 

Berkenaan jaminan Allah bagi orang yang sentiasa mengingati Allah, berikut dinyatakan dalam Al-Quran:

Artinya: “Ingatlah hanya dengan mengingat Allah hati akan selalu tentram,” (QS. Ar-Ra’d: 28).

Oleh itu, kebaikan yang disebarkan akan kembali kepada diri sendiri, dan akan memberi laluan kepada kesusahan orang lain. Kesusahan kita pasti akan dibukakan oleh Allah SWT pada hari kiamat.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI