Kulit berminyak dari segi perubatan dikenali sebagai seborrhea dan merujuk kepada tekstur kulit yang berkilat, tebal atau berat akibat daripada pengeluaran minyak yang berlebihan daripada kelenjar sebum dalam kulit anda.

Jika anda mempunyai kulit berminyak, anda sudah biasa dengan perjuangan yang seolah-olah tiada harapan untuk mengekalkan wajah anda daripada bersinar lebih cerah yang boleh dibuat cermin wajah.

Melawan masalah berminyak diikuti dengan jerawat yang boleh menyebabkan wajah anda menyerupai sekeping piza pepperoni yang berminyak. Malangnya, kulit berminyak tidak boleh dihapuskan secara kekal. Walaupun tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya, ada cara untuk mengawalnya.

Hijabista himpun kemusykilan anda semuanya fakta dan persoalan tentang kulit berminyak. Semoga perkongsian ini dapat menjadi panduan untuk pemula.

Apakah yang menghasilkan minyak dalam kulit?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

Minyak dalam kulit anda juga dikenali sebagai sebum dan ia dihasilkan oleh kelenjar sebum. Kelenjar ini melekat pada folikel rambut anda dan apabila ia menghasilkan minyak, minyak dilepaskan melalui liang-liang pori.

Mengapa kulit anda menghasilkan minyak?

Kulit menghasilkan minyak untuk mengekalkan kulit anda terhidrat dan melindunginya daripada kehilangan lembapan.

Bolehkah kulit berminyak akan hilang?

Ia bergantung. Jika kulit berminyak anda disebabkan oleh hormon, tekanan, cuaca, atau penggunaan berlebihan produk penjagaan kulit, maka minyak anda boleh hilang lebih masa dengan rawatan yang betul. Walau bagaimanapun, jika kulit berminyak disebabkan genetik, maka ia mungkin tidak akan hilang, berita baiknya ialah terdapat cara untuk mengekalkannya dengan rutin penjagaan kulit yang betul.

IKLAN

Adakah kulit berminyak menghalang garis halus dan kedutadan akan kelihatan lebih berusia?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

Tidak, kulit berminyak tidak akan menghalang kedutan. Walau bagaimanapun, anda yang mempunyai kulit berminyak mempunyai garis-garis halus dan kedutan yang kurang kelihatan kerana minyak yang berlebihan. Oleh itu, adalah penting untuk anda menjadikan anti-penuaan sebagai elemen penting dalam rutin penjagaan kulit anda.

Adakah makanan berminyak menyebabkan kulit berminyak?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, pengambilan makanan tertentu atau diet tinggi lemak TIDAK menyebabkan kulit berminyak. Lemak dan minyak dalam diet anda dipecahkan oleh sistem pencernaan dan tiada laluan dari sistem pencernaan ke kulit anda. Bolehlah nikmati burger keju dengan kentang goreng! Pastikan anda tidak mendapat lemak daripada makanan tersebut pada kulit anda kerana ia boleh memburukkan lagi kulit yang berminyak, menyebabkan liang roma tersumbat dan kemungkinan timbulnya jerawat.

Bolehkah kulit berminyak menyebabkan jerawat?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

Ya, minyak adalah salah satu punca jerawat, tetapi ia bukan satu-satunya punca. Walaupun jerawat dan kulit berminyak kerap berlaku bersama, tidak semua orang yang mempunyai kulit berminyak mempunyai jerawat.

Adakah pelembap akan menjadikan kulit lebih berminyak?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

IKLAN

Tidak! Ia mungkin kelihatan berlawanan, tetapi kelembapan sebenarnya membantu kulit berminyak anda. Jika anda mengeringkan kulit berminyak anda terlalu banyak, kulit anda bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak minyak, yang boleh menyebabkan jerawat.

Adakah pelembap membantu kulit berminyak?

Ya! Minyak tidak melembapkan kulit anda jadi walaupun kulit berminyak mesti sentiasa lembap.

Pelembap mana yang terbaik untuk kulit berminyak?

Pelembap terbaik untuk kulit berminyak adalah yang ringan, tidak komedogenik bermaksud ia tidak akan menyumbat pori-pori dan bebas minyak. Ia harus menyerap di kulit, menjadikan kulit anda terasa terhidrat, bukan berminyak.

Adakah pelindung matahari menjadikan kulit berminyak lebih teruk?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

Jenis pelindung matahari yang salah boleh menyebabkan tindak balas kimia pada kulit yang boleh menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, memakai SPF dengan kerap adalah penting dan terdapat SPF bukan komedogenik yang dirumus dengan baik yang boleh melindungi kulit anda tanpa menyumbat liang-liang atau membuat muka anda berasa berlendir.

IKLAN

Bolehkah kulit berminyak menjadi kering?

Ya! Walaupun anda mempunyai kulit berminyak, masih boleh mengalami dehidrasi kerana kekurangan air atau penggunaan produk yang menghilangkan minyak semulajadi kulit anda. Apabila kulit anda mengalami dehidrasi, ia mula mengeluarkan minyak secara berlebihan untuk mengimbangi kekurangan lembapan dalam kulit anda. Kadangkala kulit dehidrasi boleh disalah anggap sebagai kulit berminyak.

Solekan manakah yang terbaik untuk kulit berminyak?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?

Solekan terbaik untuk kulit berminyak terdiri daripada produk yang dirumus sebagai bebas minyak atau tidak komedogenik. Elakkan sebarang solekan yang mengandungi silikon dan mika kerana bahan tersebut boleh menyekat liang-liang pori anda, menyebabkan pembentukan minyak dan kerengsaan.

Minyak pati manakah yang terbaik untuk kulit berminyak?

Beberapa minyak mengandungi asid lemak “oleik” yang tinggi, dipercayai menyebabkan lebih banyak liang tersumbat daripada yang tinggi dalam asid lemak “linoleik”. Memandangkan kulit berminyak dipercayai mengandungi asid lemak linoleik yang rendah, minyak dengan lebih banyak asid ini biasanya berfungsi dengan baik, manakala minyak yang mempunyai lebih banyak asid “oleik” boleh menyebabkan lebih banyak masalah. Berdasarkan teori ini, beberapa yang perlu dielakkan termasuk zaitun, avokado, biji aprikot dan minyak badam.

Adakah menggunakan helaian blotting akan mengurangkan pengeluaran minyak?

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?
Sumber gambar: Okka Beauty

Tidak! ia adalah pembaikan sementara dan cepat. Sebagai contoh, jika anda memerlukan sesuatu untuk membetulkan kilauan pada wajah dengan cepat sebelum temu janji, ia sesuai. Walau bagaimanapun, helaian blotting tidak akan memberi kesan pada jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit anda.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe .

Kulit Berminyak Tidak Boleh Dihapuskan Secara Kekal, Tapi Boleh Dikawal. Fakta Yang Mengerikan?