Apabila menyebut kuih seri muka fikiran tentunya membayangkan kuih yang mempunyai dua lapisan. Bahagian lapisan bawah mengandungi pulut manakala lapisan atas pula lembut dan sedikit manis. Kombinasi ini menjadikan kuih seri muka menu pencuci mulut yang cukup seimbang dari segi rasanya.

Membuat kuih seri muka tidak susah namun yang menjadi masalahnya ialah ketika hendak memotong kuih seri muka agar mendapat potongan yang cantik.

Bagaimana hendak dapatkan kuih seri muka yang cantik? Jom kita cuba cara yang dikongsikan  oleh Faizatulazurani Ahmad Nezad ini.

Jika anda rasa yang anda tidak pandai hendak potong dari loyang, boleh cuba kaedah menggunakan cawan/mangkuk yang kecil (acuan kuih lompang) (rujuk gambar)

Pulut yang sudah siap ditanak.

 

Masukkan pulut dalam cawan/mangkuk kecil (acuan kuih lompang) dan tekan-tekan pulut agar padat-rata.

 

Pulut yang sudah dimampatkan dalam cawan/mangkuk acuan kuih lompang.

 

Tuangkan bancuhan untuk lapisan bahagian atas.

 

IKLAN
Inilah hasilnya. Cantik bentuk kejadiannya.

RESIPI KUIH SERI MUKA:

BAHAN-BAHAN:

Lapisan Bawah:
2 cawan beras pulut rendam 1-2 jam
2 1/2 cawan santan – dari 1 biji kelapa
1 sudu teh garam

CARA PENYEDIAAN:

1. Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
2.Kukus di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
3.Angkat dan dipadat-padatkan dalam acuan cawan/mangkuk kuih lompang.

IKLAN

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau (jika suka)

CARA-CARA MEMBUAT:

1.Campurkan ke semua bahan. Kacau rata.

2.Masak di atas api perlahan selama 2-3 minit.

IKLAN

3.Tapiskan supaya tidak berketul. Tuangkan di atas pulut yang sudah siap dimampatkan di dalam cawan/mangkuk acuan kuih lompang.

4.Panaskan periuk pengukus. Kukus selama lebih kurang 30-40 minit.

5.5 minit terakhir, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup untuk mengeringkan air di permukaan kuih.

6.Cucuk dengan lidi. Jka tidak melekat menandakan lapisan atas telah masak.

7.Keluarkan daripada cawan/mangkuk acuan selepas kuih sejuk. Hidangkan.

Sumber kredit:  Faizatulazurani Ahmad Nezad