Islam mewajibkan berbuat ihsan kepada kesemua makhluk meliputi manusia, tumbuhan, dan juga haiwan. Berbuat ihsan kepada haiwan seperti kucing adalah wajib hukumnya dalam erti kata tidak menyakiti dan menzalimi haiwan tersebut.

Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Syaddad bin Aus R.A beliau berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

‏ إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ الإِحْسَانَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ

Maksudnya: Sesungguhnya Allah telah mewajibkan berbuat ihsan kepada setiap sesuatu. Riwayat Muslim (1955)

Kucing & Segala Haiwan Yang Kita Pelihara Boleh Jadi ‘Mesin Pahala,’ Jangan Zalimi Makhluk Allah Ini
Gambar sekadar hiasan.

Demikian juga menzalimi kucing boleh membawa seseorang itu ke dalam neraka. Ini berdasarkan sebuah riwayat daripada Abdullah bin ‘Umar R.Anhuma beliau berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

عُذِّبَتِ امْرَأَةٌ فِي هِرَّةٍ حَبَسَتْهَا، حَتَّى مَاتَتْ جُوعًا، فَدَخَلَتْ فِيهَا النَّارَ

IKLAN

Maksudnya: Seorang perempuan diazab disebabkan seekor kucing yang dia kurung sehingga ia mati kelaparan. Maka wanita tersebut masuk ke dalam neraka disebabkannya.

Beberapa perbuatan zalim yang dilakukan oleh perempuan ini kepada kucing tersebut disebutkan di dalam sambungan hadis di atas iaitu dikatakan kepadanya:

لاَ أَنْتِ أَطْعَمْتِهَا وَلاَ سَقَيْتِهَا حِينَ حَبَسْتِيهَا، وَلاَ أَنْتِ أَرْسَلْتِيهَا فَأَكَلَتْ مِنْ خَشَاشِ الأَرْضِ

IKLAN

Maksudnya : Kamu tidak memberi makan dan minum kepadanya ketika kamu mengurungnya. Begitu juga kamu tidak melepaskannya sehingga ia boleh makan serangga yang berada di tanah. Riwayat Al-Bukhari (2365)

Berikut perkongsian Diyanah Wahid

“Bear” my kucing tua yang melampau manja menjadi peneman saya solat, lepas tu berdoa sama-sama melukut kat riba Insya Allah. Doa banyak-banyak tau,bulan Ramadan.
Tahu tak kucing (semua haiwan) yang kita pelihara boleh dijadikan ‘mesin pahala’ untuk kita tau.

IKLAN
Kucing & Segala Haiwan Yang Kita Pelihara Boleh Jadi ‘Mesin Pahala,’ Jangan Zalimi Makhluk Allah Ini
Gambar sekadar hiasan.

Secara umumnya semua haiwan yang kita jumpa boleh menjadi sebab untuk kita beroleh pahala atau dosa. Terpulang kepada kita cara untuk manfaatkan kehadiran haiwan-haiwan ini untuk nasib yang baik pada hari akhirat nanti. Janganlah zalimi mereka. Sayangilah mereka dan berlaku adillah. Moga-moga ia memberatkan lagi catitan amal soleh kita. Amin…

Kucing & Segala Haiwan Yang Kita Pelihara Boleh Jadi ‘Mesin Pahala,’ Jangan Zalimi Makhluk Allah Ini

Nama kucing tua saya ini “Bear”, kutip kucing jalanan ni lebih kurang 3 tahun dulu, manja melampau, suka teman orang solat. Bila tengah berdoa, dia melukut diriba macam tu.. harap tengah mengaminkan doa kami sekeluarga. In Sya Allah.

HIJABISTA: Makhluk selain manusia di dunia dijadikan Allah SWT bukannya sia-sia. Allah SWT menyediakannya untuk manfaat kehidupan manusia.

Sumber kredit: Diyanah Wahid Laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI