Bagi kebanyakan orang, mandi pada waktu malam tidak datang secara semula jadi. Atas sebab kesihatan, ibu bapa sering melarang anak-anak mereka mandi malam. Tetapi benarkah mandi malam memudaratkan badan?

Kesan negatif mandi malam tidak didokumenkan sepenuhnya dalam sektor kesihatan. Walaupun mandi malam sering dikaitkan dengan pelbagai penyakit, kebanyakannya adalah mitos.

Artikel Berkaitan : Mandi Hujan Boleh Jadi Terapi Mudah Untuk Stres Melampau

Sebenarnya, mandi malam boleh mendatangkan faedah tertentu apabila dilakukan dengan betul. Malangnya, faedah ini hanya boleh dinikmati oleh orang dewasa. Pada bayi, tabiat mandi pada waktu malam boleh menyebabkan mereka berisiko mengalami hipotermia.

1.Mandi malam menyebabkan hipotermia?

Jadi bagaimana pula dengan kesan mandi semalaman yang lain? Penjelasan tentang kesan mandi malam dan mitos atau faktanya boleh didapati dalam ulasan berikut.

Kesan mandi malam pertama boleh menyebabkan hipotermia badan. Hypothermia adalah keadaan di mana suhu badan turun di bawah 35 darjah Celsius akibat suhu rendah.

IKLAN

Kini, suhu waktu malam yang lebih sejuk daripada suhu pagi atau petang boleh menyebabkan hipotermia.Orang yang mengalami ini biasanya merasakan badan mereka bergetar, bibir mereka menjadi biru, dan degupan jantung mereka meningkat.

Walau bagaimanapun, hipotermia lebih kerap berlaku pada bayi dan juga pada orang tua. Ini kerana bayi tidak dapat mengawal suhu badan mereka dengan betul. Suhu badan mereka boleh turun empat kali lebih cepat daripada orang dewasa.

2.Mandi malam menyebabkan rematik?

Salah satu andaian yang paling biasa berkaitan dengan kesan mandi malam ialah ia menyebabkan penyakit reumatik. Rheumatism adalah penyakit yang menyerang sendi dan tisu sekeliling.

IKLAN

Menurut Rheumatologi, andaian bahawa mandi malam adalah salah satu punca penyakit reumatik adalah mitos semata-mata. Penyelidikan menunjukkan bahawa mandi pada waktu malam atau dalam cuaca sejuk tidak menyebabkan arthritis.

Walau bagaimanapun, faktor sejuk ini boleh memburukkan lagi gejala pada pesakit reumatik tertentu, menyebabkan mereka berasa sakit pada sendi mereka.Ini kerana perubahan dalam tekanan atmosfera meningkatkan tekanan pada ruang sendi.

3.Mandi malam meningkatkan risiko stroke?

 

IKLAN

Penyakit yang, selain reumatik, sering dikaitkan dengan kesan mandi pada waktu malam ialah strok. Benarkah mandi malam boleh meningkatkan risiko strok? Pada masa pengenalan Oregonlive, tidak ada bukti bahawa mandi pada waktu malam meningkatkan risiko strok.

Faktor risiko utama untuk strok termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diet yang tidak baik, merokok dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Mandi pada waktu malam tidak dianggap sebagai faktor risiko untuk keadaan ini.

Artikel Berkaitan : Mandi, Berpakaian Indah & Berharum-haruman, Antara Amalan Rasulullah SAW di 10 Malam Terakhir Ramadan

Untuk mengelakkan kesan mandi malam sebelumnya, anda boleh mandi malam dengan air suam. Penyelidikan menunjukkan bahawa mandi air suam sebelum tidur boleh meningkatkan kualiti tidur.

Ini adalah salah satu penjelasan tentang pelbagai kesan mandi malam yang sering kita dengar. Saya harap ulasan sebelum ini dapat menjawab soalan anda. 

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI