Pernah tak anda hadapi situasi ni, rumah terasa bahang, maka kita pun pasang lah kipas pada kelajuan maksima. Tapi, pelik angin kipas seolah tak membantu! Masih berpeluh juga dan hawa bahang tak juga hilang meninggalkan kita.

Haa.. Apa kata cuba Hijabi belek-belek kipas di rumah anda tu? Bersawang tebal kan.. Memang tak la nak rasa sejuk tu kalau kipas tu dibiarkan berbulan tak bercuci sampai sawang berkerak sebesar saiz ulat bulu.

Cleaning Hack’ Mudah! Hanya Ambil Masa 5 Minit Je

@kyvolhometips 👍Useful tips updated everyday: How to clean fan, Easiest way#cleaning #fan #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleaningvideo #hometips ♬ NAV “Wanted You” ft. Lil Uzi Vert – Zam

Nak hawa sejuk dan nyaman, tapi malas nak ambil masa lama untuk cuci kipas? Jangan khuatir sis. Cuba lakukan ‘Cleaning Hacks’ perkongsian daripada Kyvol Home ini, dengar kata hanya ambil masa lima minit je! Confirm kipas anda bersih dan mengeluarkan hawa yang sejuk lepas ni.

Perkongsian berkenaan dibuat menerusi satu muat naik video di laman Tik Tok menerusi akaun pengguna @Kyvolhometips. Tips mencuci ini bukan sahaja sahaja mudah, menariknya hijabi tidak perlu memperuntukkan masa yang lama dan memerah tenaga demi membersihkan kipas.

Kenapa Biar Kipas Berdebu Berbulan Lamanya? Hanya Ambil Masa ‘5 Minit’ Je Untuk Dibersihkan!

IKLAN

Cara-caranya:

1. Pertama sekali, apa yang oerlu anda lakukan adalah, sediakan plastik besar yang boleh memuatkan keseluruhan kepala kipas didalamnya.

2. Kemudian, campurkan air bersama soda bikarbonat bersama cuka dan sabun pencuci pinggan dan kacau kesemua bahan campuran itu sehingga sebati.

3. Masukkan, adunan cecair yang telah sebati itu ke dalam botol penyembur (spray bottle) dan semburkan pada keseluruhan kepala kipas yang diselaputi sawang itu. Pastikan, cecair itu mengenai keseluruhan kipas.

IKLAN

Artikel berkaitan: 10 Trik Yang Akan Membuat Anda Sejuk Walaupun Tidak Memiliki Penghawa Dingin

4. Setelah itu, tutup kipas dengan plastik besar tadi. Kemudian tekan suis membuka kipas pada kelajuan maksima. Biarkan kipas terpasang pada kelajuan berkenaan selama lima minit.

5. Setelah tempoh lima minit tamat. Anda boleh melihat habuk dan debu yang akan jatuh dan terkumpul di dalam plastik dan kipas pun bersih dan bakal mengeluarkan angin kencang di dalam rumah anda.

IKLAN

Haa.. Tak perlu susah payah lagi mencuci kipas kan? Dengan ‘cleaning hacks’ ini anda hanya perlukan lima mini sahaja. Jadi apa tunggu lagi, jom ‘settle’ kan kipas anda yang dah bersawang berbulan-bulan tu. Selamat mencuba!

Sumber: Tik Tok @kyvolhometips

Artikel berkaitan: Panas Macam Mana Sekalipun, Jangan On Penghawa Dingin & Kipas Serentak

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI