Ada apa dengan kempen fesyen? Beratus-ratus kempen fesyen yang diiklankan di setiap majalah fesyen, laman sosial seperti di Instagram, Twitter dan Facebook juga diaplikasi Tiktok, kami persembahkan 5 Kempen Terbaik yang pernah mewarnai dunia fesyen.

KENZO AUTUMN/WINTER 2013

Chic and young! Apa yang tidak menarik kalau bukan dari jenama KENZO ini? Hasil garapan kreatif si pereka juga persama pereka kreatif seni grafik untuk Toilet Magazine, Pierpaolo Ferrari, Maurizio Cattelan dan Micol Talso mencipta visual yang dinamik. Apa yang menariknya untuk kempen ini, signature dari Kenzo masih jelas terlihat bila mana kesinambungan diantara unsur technicolor, pop-art juga surrealism art menjadi kunci utama dalam penghasilan imej kempen ini. Tambahan pula dengan padanan model terbaik, Sean O’Pry bersama dengan pelako popular Jepun, Rinko Kikuchi. Jelas, penggunaan model yang bagus menyumbang kepada kekuatan juga kebersanan sebuah kempen itu.

Penceritaanya mudah. Apa yang mahu disampaikan oleh pereka jenama ini, ia bagaikan gambaran satu perjalanan kembara pasangan si kecil merentasi segala rintangan sambal ditemani oleh warna-warna yang terang menemani mereka. Pilihan menarik dari HIJABISTA adalah imej di mana si kecil terbaring sambil disepit pakaian mereka. Bertambah menarik apabila adanya halaman kumbang dan rama- rama yang terang. Bukan itu sahaja, imej lain yang meggunakan simbol mata dan imej seolah berada di apungan awan memberi gambaran jelas sifat berani oleh pereka jenama ini dalam menterjemahkan ilusi penceritaan kepada orang ramai.

PRADA MEN’S AUTUMN/WINTER 2013

Christopher Waltz, Ezra Miller dan Ben Whishaw. Barisan artis popular ini barangkali sudah cukup mnejadikan kempen ini menjadi tarikan ramai. Tidak perlu grafik yang heavy. Juga, tidak perlu penambahan animasi untuk penghasilan kempen ini, ia sudah cukup menjadikan kempen ini attaractive! Sesuai dengan status jenama ini sendiri, simple yet exclusive, elemen itu dibawa dalam kempen fesyen ini milik jenama mewah PRADA ini.

Diambil oleh jurugambar terbaik, David Sims, kali ini jurugambar ini mahukan sesuatu yang berlainan. Jikalau dahulu David menggunakan khidmat model untuk kempen bagi jenama mewah ini, kali ini David mahu menggantkan leading actors kepada seorang model. Kenapa tidak? Nah! Ia menjadi hit! Mana tidaknya, perabot corak geometri dan muted colour palette seperti kuning mustard dan burnt sienna sekali gus menaikkan unsur 1960-an.

Jelas, di situlah garapan idea tercetus juga inspirasi diambil dari zaman itu untuk koleksi ini. Gaya bersahaja dan diambil dari sudut yang berbeza, menjadikan kempen ini bukan sahaja mewah dari penjenamaan brand, malah mewah dari segi kempen nya juga. 

IKLAN

LOEWE AUTUMN/WINTER 2015

Pernah menjadi kontroversi buat seketika, kempen ini seolah-olah miliki aura sehingga orang tidak putus berbicara mengenainya. Pengarah kreatif, Loewe Jonathan Anderson masih memberi kepercayaan penuh kepada jurugambar Steven Meisel untuk kempennya kali ini.

Apa yang menjadi kunci kepada kekuatan kempen ini adalah apabila potret diri jurugambar ini sendiri, Meisel yang bercium dengan seorang lelaki yang tidak dinamakan. Penuh dengan seribu satu rahsia namun ada nilai krativiti di sebalik imej kempen ini. Selari dengan koleksinya pada masa ini dimana Loewe menciptaka karya artistic dengan gaya androgini yang padu dengan pilihan palet warna yang klasik. Jika anda mengamati setiap satu imej kempen ini, sememangnya model lelaki ditata rias persis wanita. Baik dari segi penggayaan rambut dan shilloutte rekaannya, memang lebih feminine dan glamour. Namun, hasil dari ideannya yang unik ini, menjadikan kempen ini one of the best campaigns of all time!

LOUIS VUITTON”S SPRING/SUMMER 2015

IKLAN

Untuk kempen pakaian lelaki Spring / Summer 2015 Louis Vuitton , pereka Kim Jones memberi penghormatan kepada Rajasthani, inspirasi utama untuk koleksi ini. Keindahan Bandar Jaipur, India diindahkan lagi dengan kekuatan seni yang ada pada jurugambar Peter Linderbergh. Walaupun pendatang baru, namun masih mampu menghasilkan imej yang berkualiti juga menepati konsep dari jenama mewah ini. 

Terkenal dengan nilai artistik pada setiap bangunan di bandar ini, menjadikan kempen ini lain dari yang lain. Paduan warna gelap dan pencahayaan romantic memberi kedalaman ketara pada Peter untuk memberi yang terbaik. Menariknya lagi, setiap garisan melengkung seni bina Maharaja yang dibina di banar ini memberi gambaran penh terhadap penghasilan Jones untuk koleksinya di mana imej geometric juga silhouette yang lebih lembut menjadi tunggak utama dalam penghasilannya. Kreatif dan inovatif! Jelas, gabungan diantara pemandangan lokasi juga rekaan yang hebat mencipta satu dimensi mewah dalam sebuah kempen itu.

CALVIN KLEIN SPRING 2016 

Jenama Calvin Klein ini tidak pernah lari dari isu hangat. Tidak pula penat mencipta kontroversi seluruh dunia. Kalau dahulu pada tahun 1992, jenama Calvin Klein mencetuskan “media storm”, pabila Mark Wahlberg dan Kate Moss yang baru sahaja berusia 17 tahun pada masa itu diangkat sebagai model utama untuk kempen itu dengan imej yang agak seksi. Pun begitu, akhirnya ia dilabelkan sebagai one of the most iconic campaigns of the 90s.

Untuk tahun 2016 ini, sekali lagi jenama ini mencipta fenomena dengan menampilkan barisan artis ternama sebagai penguat kempen ini. Terus-terusan ia menjadi perbualan orang ramai apabila Justin Bieber, Kendal Jenner, Abbey Lee Kershaw, Kendrick Lamar, Fetty Wap, dan Laura Sorensen memuat naik gambar juga video di laman sosial media mereka dengan menggunakan slogan:

IKLAN

I____ in #mycalvins

Akhirnya hashtag #mycalvins ini menjadi fenomena seluruh dunia. Sasaran yang lebih mega- millennium untuk kempen kali ini bakal dikecapi dengan penerimaan seluruh dunia walaupun ada segelintirnya memberi respon yang negative terhadap kempen ini. Apa yang menariknya, jika anda melihat pada semua gambar mahupun video yang dimuat turun oleh barisan artis ini, ia seoleh menceritakan apa yang boleh dibuat oleh koleksi pakaian dari jenama Calvin Klein. Jelas, walaupun ia berunsur seksi, namun mesejnya jelas ternyata dan setiap lapisan masyarakat memahami akan konsepnya.

Pelbagai jenis jawapan yang diisi oleh barisan artis untuk menguatkan lagi promosi kempen ini sekali gus menaikkan jualan berskala besar jenama ini.

I live in #mycalvins

I dream in #mycalvins

I am free in #mycalvins

I focus in #mycalvins

I flaunt in #mycalvins

Sudah pasti setiap imej dari setiap selebriti ini punya gamabaran yang berbeza. Semuanya pasti ada mengena dengan jawapan yang diisi di slogan itu. Contohnya imej dari Justin Bieber yang berdiri sambil memakai boxer putih dari Calvin Klein bersama dengan sebuah patung. Slogannya I flaunt in #mycalvins. Sedikit seksi namun masih menarik dan sudah pasti menarik minat ramai orang khusunya wanita untuk melihatnya! Tidak mustahil dengan adanya kolaborasi terbaik ini, juga maklum balas positif dari orang ramai, kempen ini bisa sekali lagi menjadi ‘one of the most iconic campaigns for 2016.’

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI