Menstruasi adalah salah satu proses penting dalam tubuh wanita yang sangat berhati-hati dan rawatan diri. Memastikan kebersihan yang betul semasa haid, dan makan dengan betul adalah kunci untuk meringankan kesakitan yang anda lalui.

Menghadapi pendemik dalam norma baru, jangan abaikan kebersihan diri anda terutama zone-V. Anda pasti berbahagia dengan petua kebersihan ini dan untuk menjamin keselamatan dan kebersihan zone V pastikan anda memilih tuala wanita yang tepat.

1. Tukar tuala wanita anda setiap 4 – 6 jam

Mengganti tuala wanita dalam setiap 4-6 jam adalah peraturan utama untuk menetapkan kebersihan vagina. Darah haid, ketika dilepaskan dari tubuh menarik pelbagai organisma dari tubuh anda, yang membiak dalam kehangatan darah dan menyebabkan kerengsaan, ruam atau jangkitan saluran kencing. Mengganti tuala wanita anda secara berkala dapat mengekang pertumbuhan organisma ini dan mencegah jangkitan.

2. Bersihkan vagina dengan betul

Mencuci vagina dengan kerap adalah sangat penting, kerana organisma melekat di badan anda setelah anda membuang serbet anda. Sebilangan besar individu membasuh diri dengan kerap, tetapi bukan dengan cara yang betul. Iaitu, dengan menggunakan tangan anda dari arah faraj ke dubur, bukan sebaliknya. Menggerakkan tangan anda dari dubur ke faraj boleh menyebabkan penularan bakteria dari dubur ke dalam faraj atau bukaan uretra yang membawa kepada jangkitan.

3. Jangan gunakan sabun atau produk kebersihan vagina

IKLAN

Walaupun menggunakan produk kebersihan vagina setiap hari adalah idea yang baik, menggunakan produk ini semasa haid dapat mengubah keadaan. Faraj mempunyai mekanisme pembersihan mereka sendiri yang berlaku semasa kitaran haid dan produk kebersihan buatan ini dapat menghambat proses semula jadi yang menyebabkan jangkitan dan pertumbuhan bakteria.

4. Buang pembalut dengan betul

Membuang tampon dan pembalut anda dengan betul adalah langkah penting. Balut dengan betul sebelum anda membuangnya, supaya bakteria dan jangkitan tidak merebak. Pastikan anda tidak menyiramnya, kerana itu akan menyekat tandas menyebabkan air tersekat, menyebarkan bakteria ke seluruhnya. Mencuci tangan dengan betul adalah sangat mustahak setelah anda membungkus dan membuang tuala wanita, kerana anda mungkin menyentuh kawasan yang bernoda ketika membungkusnya.

5. Ikut satu kaedah kebersihan

IKLAN

Wanita cenderung menggunakan pembalut wanita, atau dua pembalut serentak semasa aliran berat yang merupakan teknik yang cekap. Walaupun boleh membuat anda kering dan mencegah pakaian bernoda, ia juga boleh menyebabkan jangkitan. Gabungan dua teknik menyerap darah membuat anda tidak menyedari keperluan untuk menukar pembalut wanita anda. Tanpa perubahan yang kerap, darah yang terkumpul mengundang bakteria dan menyebabkan jangkitan. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan satu pembalut dan menukarnya sekerap yang anda boleh semasa aliran berat. Peraturan kardinal ini akan membantu anda kekal sihat dan menguruskan haid dengan lebih baik.

Kebaya Nona Ikon Pakaian Tradisi Istimeawa Dari Libresse®

Istimewa sempena Hari Malaysia ini, Libresse® yang terkenal dengan perjuangan dan usaha mereka dalam mendidik dan memperkasa wanita Malaysia, melancarkan koleksi baharu Libresse® V-Kebaya Edisi Terhad yang direka bagi mengembalikan keyakinan Zon-V melalui interpretasi moden corak Kebaya Nyonya. Menggunakan corak bunga kekwa dan peony di atas kebaya yang menghias rekaan bungkusan dan pad edisi ini adalah untuk meraikan semangat wanita Malaysia yang kekal yakin dalam usaha mereka menormalkan tabu berkaitan Zon-V.

IKLAN

“Peranakan atau Baba Nyonya yang menggabungkan budaya Melayu dan Cina ini menghasilkan Kebaya Nyonya. Rekaannya yang menggunakan kain berkerawang mengikut bentuk badan ini amat dekat di hati rakyat Malaysia. Muncul pada era 1920-an, Kebaya Nyonya kekal menjadi ikon pakaian tradisi yang disukai ramai wanita Malaysia hari ini dan ini memberi inspirasi kepada kami untuk melancarkan koleksi edisi terhad Hari Malaysia yang turut meraikan perkembangan budaya wanita di negara kita,” kata Deenie Ong, Pengurus Pemasaran, Penjagaan Feminin, Vinda Malaysia.

Libresse® mewujudkan ruang agar kaum wanita bebas menjalani kehidupan anda tanpa perlu risau tentang tabu Zon-V dan usaha ini bermula dengan mengambil tahu dan menghargai Zon-V terdahulu. Rekaan V-Kebaya ini memberi mesej yang cukup kuat bahawa Zon-V adalah sebahagian daripada anda dan sepatutnya menjadi kebanggaan dan keyakinan kita.”

Pad Libresse® V-Kebaya Edisi Terhad ini menawarkan ciri dan kelebihan produk Libresse® yang sama seperti yang ada pada pad Libresse® yang kekal menjadi kegemaran pengguna. Ini termasuklah rekaan SecureFit™ dengan bahagian hadapan lebih lebar, tirus di tengah dan berbelah di belakang supaya memberi padanan sempurna pada kontur badan wanita dan Deep Flow Channels (DFC) untuk penyerapan pantas. Kedua-dua ciri daripada Libresse® ini memberikan padanan yang lebih sempurna dan penyerapan unggul untuk perlindungan terbaik serta keyakinan menyeluruh.

Ikuti Shopee Vinda pada 8 September (Rabu), pukul 3 petang atau Facebook Watsons Malaysia pada 15 September (Rabu) pada pukul 12 tengah hari untuk menyertai Sesi Siaran Langsung Libresse V-Kebaya bersama personaliti Malaysia Ili Ruzanna dan Amanda Andrea, yang akan berkongsi lebih lanjut mengenai Libresse® V-Kebaya Edisi Terhad serta tawaran dan hadiah eksklusif yang akan diberikan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI