Sebut sahaja ubat pasti akan dikaitkan dengan memasukkannya ke dalam badan. Tidak kiralah dengan memakannya atau dicucuk di tangan. Yang pastinya ubatan ini pasti akan memasuki tubuh badan kita.

Jadi, bagaimana pula semasa bulan Ramadan ini? Adakah ia akan membatalkan puasa kita? Mari lihat beberapa jenis rawatan dan juga ubatan yang tidak membatalkan puasa kita.

Rujukan :

Persidangan IOMS ke-10 pada 1997 di Morocco bertajuk: “An Islamic View of Certain Contemporary Medical Problems” (Pandangan Islam terhadap Beberapa Masalah Kesihatan Kontemporari).

1) Ubat titis mata dan titis telinga.

2) Tablet nitroglycerin dan yang seumpama dengannya yang diletakkan di bawah lidah (sublingual). Biasanya digunakan untuk merawat sakit jantung.

3) Semua bentuk rawatan yang melibatkan kemasukan benda atau ubat ke dalam faraj seperti vaginal suppository, pencucian (doush), vaginascope atau tangan doktor yang memeriksa pesakit (digital examination).

4) Semua bentuk tiub atau bahan yang dimasukkan ke dalam badan melalui saluran kencing seperti urethroscope, barium, pencuci urethra.

5) Menampal gigi, mencuci gigi atau menggosok gigi dengan siwak atau berus gigi selagi mana tidak masuk ke dalam halkum (ditelan).

IKLAN

6) Semua jenis suntikan kecuali Parenteral Nutrition (Fluid therapy).

7) Pendermaan darah atau menerima darah.

8) Bantuan oksigen atau gas pelali (anesthetic gases).

9) Semua jenis krim atau minyak yang disapu pada kulit walaupun dibekalkan dengan bahan kimia yang terserap ke dalam kulit.

10) Mengambil darah untuk ujian makmal.

IKLAN

11) Semua jenis salur yang dimasukkan ke dalam saluran darah bagi tujuan x-ray pada jantung atau mana-mana bahagian pada anggota badan (catheterization).

12) Laparaskopi yang dimasukkan ke dalam abdomen untuk tujuan pembedahan.

13) Semua jenis ubat kumur, seperti mouth-rinsing gargle dan penyembur mulut selagi mana tidak masuk ke dalam halkum.

14) Uteroscope atau IUCD (pencegah kehamilan) yang dimasukkan ke dalam rahim.

15) Sampel organ yang diambil daripada badan seperti hati atau daripada mana-mana anggota badan (biopsy).

Majoriti yang terlibat (pakar perubatan & Syariah) dalam persidangan tersebut memutuskan bahawa pesakit tidak batal puasa dengan rawatan berikut:

IKLAN

1) Ubat titis ke dalam hidung (nasal drops) atau ubat asthma (inhaler).

2) Semua jenis ubat yang dimasukkan melalui anus (dubur). (Walaupun sebahagian ulama’ mazhab menghukumkan batal puasa, tetapi sebahagian yang lain tidak menghukumkan batal.

Nota: Untuk keluar dari khilaf elok jika rawatan dilakukan pada waktu malam selepas berbuka puasa.

3) Pembedahan yang menggunakan pelali seluruh badan (general anesthesia) yang dijalankan pada siang hari setelah pesakit mula berpuasa sejak malam sebelum pembedahan.

4) Suntikan untuk merawat sakit buah pinggang melalui artificial kidney (dialysis) sama ada peritoneal atau hemodialisis.

5) Memasukkan gastroskop ke dalam perut dengan syarat tiada sebarang cecair atau apa-apa bahan rawatan disalurkan.

Maka, sekiranya anda merupakan salah seorang penerima rawatan atau diberi ubatan di atas ia tidak menghalang anda berpuasa sama sekali. Anda tetap boleh berpuasa seperti biasa melainkan jika anda tidak larat atau sakit.

SUMBER: MEDIA PERUBATAN SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM