Zakat merupakan kewajipan yang diwajibkan umat Islam sebelum Aidilfitri. Ini adalah masa yang istimewa dalam setahun di mana umat Islam dijangka memberi kembali kepada masyarakat.  Pembayaran zakat fitrah berlaku sebelum solat Aidilfitri. Ini selari dengan apa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW kepada kita. 

Sekiranya kanak-kanak mempunyai simpanan wang tunai yang melebihi kadar zakat minimum yang ditetapkan, mereka diwajibkan untuk mengeluarkan zakat simpanan mereka.

Artikel Berkaitan : Tahukah Anda? Sunat Membayar Zakat Berdasarkan Harga Beras Yang Dimakan

Menurut Kosmo, Pusat Pungutan Zakat (PPZ) menjelaskan perkara itu kepada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menerusi mesej di laman sosial rasmi mereka.

Kanak-kanak Punyai Simpanan Wang Melebihi Kadar Zakat Minimum, Wajib Keluarkan Zakat!

IKLAN

Pandangan terang agensi itu percaya ramai ibu bapa mungkin terlepas pandang menunaikan kewajipan membayar zakat bagi pihak anak kerana tidak tahu anak-anak juga wajib membayar zakat.

“Selama ini ibu bapa hanya menumpukan zakat fitrah meliputi anak-anak sebagai tanggungan pada bulan Ramadan tetapi ramai tidak tahu kanak-kanak juga boleh dikenakan zakat,” terangnya.

Untuk membuat tuntutan agama untuk menjadi seorang Muslim, anda mesti memenuhi syarat-syarat untuk menjadi seorang yang berdikari, menjadi milik penuh, dalam usia yang boleh berkahwin, dan telah berada di negara ini selama satu tahun.

IKLAN

Syariat mengatakan bahawa orang yang berakal dan matang boleh dikenakan zakat, bermakna tidak semestinya mereka dapat memahami apa yang berlaku.

Artikel Berkaitan : Zakat Dan Amalkan Zikir Al-Bari, Alhamdulillah The Melvins Dah Cecah Status Jutawan

Kanak-kanak Punyai Simpanan Wang Melebihi Kadar Zakat Minimum, Wajib Keluarkan Zakat!

IKLAN

Kanak-kanak bawah 18 tahun juga wajib mengeluarkan zakat walaupun hanya di sekolah tadika atau sekolah rendah.

PPZ percaya bahawa zakat mesti dibayar ke atas harta yang dimiliki oleh anak, dan ia mestilah melebihi nisab minimum (jumlah yang ditentukan kerajaan) iaitu RM15,762.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI