Minggu lepas kita dikejutkan dengan pemergian penyanyi lagu Terlalu Istimewa, Adibah Noor, 52, yang menghembuskan nafas terakhir di Hospital Gleneagles dipercayai akibat penyakit kanser ovari tahap empat.

Jika Nak Kongsi Berita Pemergian Saudara/Saudari Kita Ke Pangkuan Ilahi, Pilihlah Gambar & Ayat Terbaik

Hari ini kita dikejutkan pula dengan pemergian ke negara abadi, Jezmine Zaidan, yang cukup terkenal di kalangan pencinta fesyen hijabi.

Jika Nak Kongsi Berita Pemergian Saudara/Saudari Kita Ke Pangkuan Ilahi, Pilihlah Gambar & Ayat Terbaik

 

Berikut nasihat Ustazah Asma’ Harun tentang bagaimana sepatutnya kita berkongsi berita kematian sahabat kita.

MARILAH DENGAN IKHLAS HATI KITA MENDOAKAN

Sebagai saudara se-Islam, pilihlah gambar dan ayat terbaik setelah saudara kita kembali kepada Ilahi, dengan mengharapkan saat kita pergi begitulah jua kita disantuni.

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

Maksudnya: “Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami dikembalikan.”

IKLAN

Sahabat semua, apabila menerima berita mengenai kematian, ucapkanlah lafaz istirja’

( إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُوْنَ) :

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah ayat 155 dan 156:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ . الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Maksudnya: “Demi sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar – (Iatu) orang-orang yang apabila mereka di timpa oleh sesuatu musibah (kesusahan) mereka mengucapkan: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”. (Al-Baqarah: 155-156)

IKLAN

Mari bersama kita mendoakan sahabat-sahabat kita yang telah pergi dan seluruh umat Islam yang telah kembali kepada Yang Maha Pencipta mendapat keampunan dan rahmat Allah SWT.

اَللهُمَّ اغْفِرْلَهَا وَارْحَمْهَا وَعَافِهَا وَاعْفُ عَنْهَا

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dia, rahmatilah dia, kurniakanlah kesejahteraan kepadanya dan ampunkanlah dia.”

وَاَكْرِمْ نُزُلَهَا وَوَسِّعْ مَدْخَلَهَا وَاغْسِلْهَا بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ وَنَقِّهَا مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ اْلاَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ

Maksudnya: “Dan muliakanlah kedatangannya, luaskanlah tempatnya. Mandikanlah dia dengan air salji lagi sejuk. Bersihkanlah dia dari segala kesalahan sebagaimana Engkau bersihkan baju putih dari kotoran.”

IKLAN

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ قَبْرَهَا رَوْضَةً مِنْ رِيَاضِ الجِنَانِ، وَلَا تَجْعَلْ قَبْرَهَا حُفْرَةً مِنْ حُفَرِ النِّيْرَانِ

Maksudnya : “Ya Allah, jadikanlah kubur dia salah satu daripada taman-taman syurga-Mu. Dan janganlah Engkau jadikan kubur dia sebagai kawah daripada kawah neraka.”

Semoga keluarga Almarhumah terus tabah dan redha menerima ketetapan Allah SWT.”

Mudah-mudahan kita semua bersatu kembali di syurga Allah SWT.

Sumber kredit: Ustazah Asma’ HarunnSumber gambar: Instagram Jezmine Blossom

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/HioBxAQaWRU