Sesiapa sahaja boleh mengalami jerawat, terutama jerawat di dagu. Jerawat dagu boleh nyata sebagai bisul kecil yang menyakitkan apabila disentuh. Secara umum, kemunculan jerawat di dagu adalah disebabkan oleh pengeluaran lemak yang berlebihan, yang menyumbat pori-pori.

Sudah tentu, apabila pori-pori tersumbat dengan pengeluaran minyak yang berlebihan, ia boleh bercampur dengan bakteria dan menghasilkan jerawat. Jadi adakah cara yang berkesan untuk merawat jerawat dagu?

Artikel Berkaitan : Mengapa Bekas Jerawat Susah Hilang? Ini Alasannya.

Tidak Memicit Jerawat

Kemunculan jerawat sering menimbulkan keinginan untuk meletuskannya. Tetapi ternyata jerawat yang muncul membawa kepada lebih banyak keradangan, mungkin meninggalkan bintik hitam yang membuat wajah anda kelihatan pucat. Oleh itu, elakkan memicit jerawat!

Menggunakan Acne Spot Treatment

Untuk merawat jerawat di dagu, anda harus menggunakan rawatan jerawat atau ubat. Pastikan produk yang anda gunakan mengandungi benzoil peroksida atau retinoid. 

IKLAN

Kedua-dua bahan ini cukup kuat untuk merawat jerawat apabila dimasukkan ke dalam produk rawatan jeragat.

Compressed Jerawat 

Adakah anda mempunyai perasaan bahawa anda menjadi panas di kawasan ini kerana jerawat di dagu anda? Anda boleh memampatkan jerawat anda.

Caranya: Ambil ketul ais dan kain bersih kemudian letakkan ais di atas kain. Picit jerawat selama 5 minit untuk melegakan kesakitan dan juga panas yang anda rasa.

IKLAN

Elakkan Guna Produk Penjagaan Kulit Dengan Bahan-bahan Yang Keras

Jika anda mempunyai jerawat yang meradang di dagu anda, pastikan anda mengelak daripada menggunakan produk penjagaan kulit dengan bahan yang keras. 

Menggunakan produk penjagaan kulit dengan bahan yang kuat boleh memburukkan jerawat. Sebagai contoh, menggunakan bahan seperti asid salisilik dalam kepekatan tinggi boleh menyebabkan lebih banyak keradangan pada jerawat.

IKLAN

Artikel Berkaitan : Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan!

Mengambil Ubat Jerawat

Jika jerawat dagu terus bertambah teruk, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengambil ubat oral untuk rawatan. 

Biasanya, apabila anda melawat doktor kecantikan, anda akan diberikan antibiotik untuk menghilangkan jerawat, yang perlu anda keluarkan mengikut arahan doktor.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI