Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan! Untuk menjaga kebersihan dan kecantikan diri, kita sering menggunakan produk penjagaan badan.

Namun, adakah anda tahu bahawa sesetengah produk penjagaan diri mengandungi bahan kimia berbahaya yang boleh membahayakan kesihatan kita?

Artikel Berkaitan : Bukan Badan Je Jadi Cantik, Kulit Juga Flawless. Amalkan Jus Detoks Timun!

5 bahan kimia berbahaya dalam produk penjagaan diri yang harus anda elakkan. Sebagai pengguna, kita mempunyai kewajipan untuk lebih berwaspada supaya “bencana” tidak menimpa kita. 

Secara kasar apakah bahan kimia berbahaya yang biasa ditemui dalam komposisi produk penjagaan diri? Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

Triclosan

Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan!

Ini adalah bahan kimia yang tugasnya membunuh mikroorganisma seperti kulat dan bakteria. Triclosan biasanya terdapat dalam pembersih peribadi seperti sabun, ubat gigi, dan detergen.

Malangnya, dengan faedah ini datang kemungkinan keadaan seperti alahan, asma dan ekzema. Malah, pengambilan triclosan secara kerap dan berlebihan boleh meningkatkan kemungkinan bakteria bermutasi dan bertambah kuat, seperti yang dikhuatiri oleh Amerika Syarikat pada 2019 dan 2020.

IKLAN

Paraben

Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan!

Biasanya digunakan sebagai pengawet untuk menghalang pertumbuhan mikrob dalam produk. Paraben biasanya terdapat dalam pelbagai produk kosmetik dan produk pembersihan kulit.

Penggunaan produk kosmetik yang mengandungi paraben boleh, seterusnya, menyebabkan reaksi seperti gatal-gatal, penampilan ruam, bengkak, sakit atau terbakar. Malah, terdapat dakwaan bahawa paraben boleh menyebabkan kanser.

Phthalates

Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan!

Ianya merupakan pewangi tiruan. Bahan kimia ini terdapat dalam syampu, sabun cecair, losyen, dan pembersih rumah.

IKLAN

Phthalates sendiri berpotensi menjejaskan proses pertumbuhan dan perkembangan wanita hamil atau keselamatan janin itu sendiri. Malah, phthalates yang masuk ke dalam badan ibu juga boleh bercampur dengan susu ibu dan membahayakan kesihatan bayinya.

Untuk makluman, elakkan sebanyak mungkin produk yang hanya mempunyai perkataan “haruman”  pada pembungkusan.Ini kerana produk itu mungkin mengandungi phthalates.

Alkohol

Tidak semua alkohol termasuk dalam kategori “jahat”. Terdapat beberapa jenis alkohol yang perlu dipertimbangkan dalam kes ini: metanol, isopropil, propanol dan benzil.

Jenis alkohol ini boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan apabila bersentuhan dengan kulit.

Malah, dalam kes tertentu, keradangan dan “letupan” jerawat boleh berlaku disebabkan oleh sifat penghalang kulit semula jadi alkohol.

IKLAN

Formaldehyde

Bahan Kimia Berbahaya Dalam Produk Penjagaan Diri, Harus Elakkan!

Seperti paraben, formaldehid atau formalin adalah sebatian yang sering digunakan sebagai pengawet dalam produk kosmetik dan penjagaan kulit. Formaldehid biasanya terdapat dalam pengilat kuku, solek, losyen, dan deodoran.

Sebaliknya, pendedahan penyedutan kepada formaldehid boleh menyebabkan kerengsaan kulit, kesukaran bernafas, mata berair dan sensasi terbakar di hidung.

Apabila mempertimbangkan pernyataan triclosan, elakkan sebanyak mungkin produk yang mengandungi bahan atau istilah yang samar-samar seperti mesra alam, semula jadi, atau botani.

Sebaliknya, pilih produk yang tidak takut untuk menerangkan dengan jelas komposisi dan mempunyai pensijilan daripada pihak berkuasa kawal selia.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI