Jerawat belakang atau lebih dikenali sebagai ‘bacne’ adalah perkara biasa dan normal bagi individu yang memilikinya. Namun begitu sesetengah individu mungkin merasa tidak selamat dan tidak selesa. ‘Bacne’ adalah keadaan yang mengecewakan dan sering memalukan.

Jerawat jenis ini biasanya timbul apabila sebum, bakteria dan sel kulit mati yang berlebihan menumpuk di pori-pori, menyebabkan kemerahan, radang dan cela – serupa dengan jerawat muka, kecuali di punggung. Ia juga boleh didorong oleh perubahan hormon, itulah sebabnya mengapa anda sering terganggu.

‘Bacne’ ini boleh muncul pada masa kehamilan dan tabiat harian seperti diet dan pilihan pakaian juga boleh memainkan peranan. Beberapa perubahan rutin harian ini dapat membantu anda menjadikan ‘bacne’ tidak muncul lagi.

Berikut adalah beberapa petua pakar mengenai cara menghilangkan ‘bacne’:

Tukar cadar

Cara yang terbaik untuk menukar helaian cadar anda sekali seminggu atau lebih. Mengubah cadar anda dengan kerap adalah bermanfaat kerana sel-sel kulit mati dan bakteria mudah terkumpul di sepanjang malam dan merengsakan kulit.

Selesaikan rutin pagi anda

IKLAN

Perapi, pelindung matahari terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif, semua krim badan yang boleh menyumbat liang, menyebabkan anda terkena bahagian belakang badan.

Semasa mencuci dan merapi rambut, balikkan rambut anda ke depan dan bilas ke hadapan untuk elak meninggalkan syampu dan sisa perapi di belakang badan anda dan bilas seluruh badan dengan bersih sebelum keluar dari bilik mandi.

Sumber gambar: The skin edit

Pada cuaca panas, lebih baik menggunakan losen daripada krim kerana kandungan minyaknya lebih sedikit dan lebih bergantung pada air untuk menghidrat kulit, jadi ia kurang menyumbat liang pori. Krim dan losen bukan komedogenik disarankan, produk ini diformulasikan secara khusus dengan bahan yang tidak akan menyumbat liang. Dan apabila tiba masanya untuk menerapkan pelindung matahari, pilih yang dilabel “ultra-ringan” atau “cepat kering”.

Fabrik pakaian yang sesuai

Jenis pakaian tertentu boleh mencetuskan masalah ini, terutama pakaian bersenam anda. Ini kerana pakaian yang ketat dapat mendorong minyak atau bakteria masuk ke dalam liang pori dan geseran dari pakaian senaman yang ketat seperti bra sukan atau legging boleh menjengkelkan folikel rambut dan menyebabkan lebam merah. Seharusnya cari pakaian khas yang untuk bersenam agar kulit dapat bernafas.

IKLAN

Sekiranya anda tidak dapat menukar keseluruhan almari pakaian anda, pastikan anda selalu mandi selepas berpeluh.

Pilih pembersih yang betul

Sekiranya kulit berjerawat keluar adalah berpunca dari genitik, jangan terkejut jika anda juga berkemungkinan mendapatkannya. Walaupun anda berusaha sedaya upaya untuk menjaganya. Tetapi jangan risau, ada cara untuk mengatasinya, cuba gunakan pencucian asid salisilik atau asid glikolat bebas untuk mencegah dan menyembuhkan cela. Pembersih ini mempunyai kecenderungan untuk menjadi ‘bacne’ kurang menjengkelkan daripada pembersih biasa. Sekiranya ini tidak berkesan, ubat topikal atau antibiotik oral yang disyorkan pakar mungkin sesuai dengan kulit anda.

Makan makanan yang mesra kulit

IKLAN

Mungkin sudah waktunya untuk meningkatkan senarai pemakanan anda, buah-buahan dan sayur-sayuran dibungkus dengan pelbagai vitamin dan nutrien anti-radang lain yang sangat baik untuk kulit anda. Makan makanan yang seimbang, pertimbangkan untuk mengurangkan makanan yang boleh meningkatkan risiko berjerawat, seperti tenusu dan karbohidrat halus seperti gula dan tepung putih. Paling utama jangan lupa minum banyak air untuk kekal terhidrat juga membantu menjaga kesihatan kulit dan jerawat.

Penjagaan tambahan

Mengelupas bahagian belakang adalah lebih biasa daripada yang anda fikirkan, tetapi ini adalah salah satu kawasan yang paling rawan jerawat, jadi anda perlu memberikan perhatian sebanyak yang anda lakukan pada kulit wajah anda . Bersihkan dan pengelupaskan secara berkala untuk membantu menjaga folikel bersih dan tidak tersumbat, menjadikannya tidak mudah terkena jerawat.

Cubalah pembersih pengelupasan lembut yang membantu membersihkan, menghidrat, mengelupas dan menenangkan kulit yang meradang. Anda juga boleh mula merawat jerawat dengan alat ringan, yang boleh menjadi alternatif yang berkesan seperti rawatan tradisional dan berbincang dengan pakar dermatologi mengenai produk atau rawatan di rumah mana yang sesuai untuk anda.

Jumpa pakar kulit

Sekiranya anda telah mencuba semua perkara di atas dan masih tiada kesan perubahan, pertimbangkan untuk menjadualkan perundingan dengan pakar dermatologi. Mereka mungkin dapat memberikan nasihat yang diperibadikan untuk menjaga keadaan terkawal atau mencadangkan ubat resipi oral atau topikal yang mungkin membantu menangi masalah anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI