Solat yang sempurna apabila anda kyusuk beribadah. Salah Satunya Pilihan Sejadah yang tepat. Sejadah merupakan alas solat agar ibadah anda lebih selesa dan terhindar dari najis yang ada di atas lantai. Pelbagai corak dan warna sejadah yang menarik di pasaran dengan bahannya yang cukup beragam yang boleh membuat anda lebih selesa dalam beribadah.

Jika anda berminat membeli sejadah baru atau mencari sejadah untuk hadiah, ini antara tip cara memilihnya dan rekomendasi sejadah pilihan terbaik untuk keselesaan beribadah

1. Cara memilih sejadah

Ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan saat memilih sejadah, seperti corak, warna, bahan, serta ukurannya. Hijabista akan menjelaskannya dalam poin-poin di bawah ini agar terasa selesa untuk solat dengan sejadah pilihan yang tepat.

2. Perhatikan corak dan warna sejadah

Anda akan menemukan pelbagai warna dan corak sejadah yang dijual, ada yang polos, bercorak batik, model tenun, serta corak-corak Islamik. Pilihan sejadah dengan warna gelap, seperti hitam dan coklat, banyak menjadi pilihan kerana tidak cepat kotor. Jika anda menginginkan sejadah yang lebih berwarna, tersedia ada seperti warna hijau, biru, pink, merah, atau campuran warna-warna tersebut.

Tidak salah dalam memilih warna dan corak sejadah, sesuaikan sahaja dengan kesukaan anda. Memilih warna yang sesuai kesukaan anda akan membuat lebih bersemangat ketika beribadah. Namun, jangan sampai gabungan warna dan coraknya membuat ibadah dan orang di sekitar anda jadi tidak khusyuk.

Jika ingin membeli sejadah untuk anak, dapatkan sejadah dengan warna-warna yang cerah. Hal ini tidak menjadi masalah karena dapat mendorong si kecil lebih bersemangat untuk beribadah.

IKLAN

3. Pilih bahan yang selesa untuk digunakan

Di antara banyaknya bahan sejadah, pilihlah yang paling selesa untuk beribadah. Bahan paling umum adalah baldu atau velvet yang akan terasa halus dan tidak licin. Bagi anak-anak, tersedia juga sejadah dengan bahan bulu boneka yang sangat lembut untuk kulit anak-anak.

Sejadah dengan bahan ilustrasi akan terasa gembira ketika digunakan untuk solat. Materialnya ringan dan dapat dibawa ke mana sahaja. Jika ingin membawa sejadah untuk travelling, pilih bahan PVC atau bahan waterproof . Agar boleh menggunakannya saat menjelajah ke mana jua untuk melapisi permukaan yang kotor. Bahan ini juga sangat ringan untuk anda ketika perjalanan.

4. Perhatikan kualiti jahitan

Kualiti jahitan sejadah juga tidak boleh dilupakan. Jangan sampai ada benang-benang yang terurai kerana dapat tersangkut sehingga mengganggu kekhusyukan ketika beribadah.

IKLAN

Pilihlah sejadah dengan kualiti jahitan yang rapi, terutama ketika anda membeli sejadah dengan hiasan rumbai. Jika membeli secara online, baca ulasan terlebih dahulu dari pembeli tentang kualitinya. Sejadah yang berkualiti akan membuat anda beribadah dengan lebih khusyuk.

5. Pilih ukuran sejadah yang tepat

Ukuran sejadah juga perlu diperhatikan agar ibadah anda dan orang di sekitar tidak terganggu. Biasanya, sejadah memiliki ukuran lebar sekitar 54-70 cm dengan panjang sekitar 110 cm. Pemilihan ukuran yang sesuai membuat ibadah lebih selesa kerana seluruh tubuh anda tidak menyentuh lantai.

IKLAN

Sejadah untuk anak-anak memiliki ukuran yang lebih kecil, sekitar 60 cm x 35 cm. Namun, perhatikan juga tinggi si kecil agar ketika sujud tetap berada di dalam area sejadah. Bila si kecil lebih tinggi daripada anak seusianya, berikanlah sejadah dengan ukuran yang lebih luas agar lebih selesa dalam beribadah.

6. Perhatikan cara penjagaan sejadah

Kebersihan sejadah harus tetap diperhatikan agar kulit tetap baik dan bebas debu. Sejadah yang sudah lama tidak dicuci akan menjadi bau sehingga solat anda terganggu. Cuci sejadah dengan detergen untuk menghilangkan kotorannya. Namun, hindari menjemur sejadah di bawah sinar matahari secara langsung agar warna dan kualiti bahannya tetap terjaga.

Meski begitu, harap diingat bahawa tidak semua bahan sejadah dapat dicuci sendiri. Ada beberapa bahan yang cukup dilap dengan kain basah, lalu diangin-anginkan saja agar kering. Gunakan larutan pembersih dari baking soda untuk menghilangkan kotoran dan bau pada bahan yang tidak boleh dicuci.

Vacuum cleaner boleh menjadi solusi praktikal ketika anda ingin membersihkan sejadah. Jangan lupa untuk selalu membaca petunjuk cara penjagaan sejadah yang anda beli. Petunjuk tersebut biasanya ada pada bungkusan atau label produk. Dengan demikian, kualiti bahannya akan tetap terjaga dengan baik.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kurangkan Aktiviti Otak Supaya Solat Lebih Kusyuk. 14 Cara ini, Salah Satunya Pilih Sejadah Yang Tidak Bercorak

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI