Puasa bukan penghalang untuk bersenam. Walaupun kita sedang berpuasa, kita perlu memastikan badan kita cergas dan sihat. Tetapi sesetengah senaman sentiasa berbeza daripada semasa anda tidak berpuasa. Jika anda tidak berpuasa, anda boleh bersenam selama 30-60 minit, semasa perut kosong atau berpuasa 30 minit sudah memadai.

Jadi senaman yang anda lakukan haruslah senaman yang mudah kerana keadaan ketahanan anda tidak sebaik hari-hari biasa. Jadi bilakah masa terbaik untuk bersenam semasa sedar? Ayuh, lihat penjelasan Popbela di bawah!

Artikel Berkaitan : Lakukan Senaman Selepas Solat Terawih, Bukan Selepas Waktu Sahur& Ini Perkongsian Dr. Say

  1. Sebelum masuk waktu berbuka puasa

Waktu yang sesuai ialah kira-kira sejam sebelum berbuka puasa. Dengan cara ini, jika stamina benar-benar rendah. Jika berbuka, kami boleh memulihkannya dengan segera. Sebab lain ialah jika anda tidak minum atau makan serta-merta selepas bersenam, anda mengelakkan risiko pengsan, dehidrasi dan banyak lagi.

IKLAN
  1. Selepas Berbuka

Jika anda lebih suka bersenam apabila stamina anda kembali normal, tidak mengapa. Anda boleh bersenam selepas berbuka, tetapi pastikan anda mencerna makanan anda. Bersenam sekurang-kurangnya satu jam. Cadangan lain ialah jangan berbuka terus dengan makanan berat.Anda harus makan menu makanan berat sejurus selepas bersenam.

3.Sebelum Subuh

IKLAN

Sukan juga dibenarkan pada waktu awal pagi, tetapi pastikan anda mendapat tidur yang cukup terlebih dahulu. Kerana untuk merasai khasiatnya, senaman mesti disertai dengan pola tidur yang baik. Minum banyak air sejurus selepas bersenam subuh untuk mengelakkan risiko dehidrasi semasa berpuasa.

Artikel Berkaitan : 9 Jenis Senaman Kardio Yang Mudah Menyeronokkan, Boleh Dilakukan Di Rumah Je!

IKLAN
  1. Perhatikan Keadaan Badan

Jangan paksa badan anda untuk bersenam apabila anda berasa lemah. Jika anda berasa pening, loya, dan mempunyai air kencing berwarna kuning gelap, anda tidak seharusnya bersenam begitu sahaja.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI