Kalau pergi ke Thailand, tak sah kalau tidak menikmati lempeng pisang atau Banana Pancake yang terkenal di sana. Dijual di jalanan, rasanya sangatlah enak apatah lagi ketika dinikmati sewaktu masih panas.

Agak mustahil itu mendapatkannya pada waktu ini namun jangan risau kerana sebenarnya anda boleh membuat sendiri sahaja di rumah.

Rasanya mungkin agak berbeza seperti yang di Thailand tetapi sedikit sebanyak ia dapat mengubati kerinduan anda terhadap hidangan yang lazat ini. Ikuti resepi mudah yang telah dikongsikan oleh gadis yang bernama Aiman ini di twitter.

Anda hanya memerlukan beberapa bahan sahaja untuk menghasilkannya!

Ye, tahu excited nak makan. Tapi jangan lupa defrost dulu sis! Keras kejung pulak paratha tu nanti…

Haaa susun je pisang atas paratha tu!

IKLAN

Jangan risau jika tak cukup bahan. Anda boleh olah resipi yang ada. Jika tiada butter, anda boleh tukarkan kepada alternatif lain seperti majerin ataupun minyak.

Taburkan sedikit gula sebagai penambah rasa. Jangan lupa terbalikkannya!

Tiba-tiba dah siap! Sekejap je kan?

IKLAN

Makan pagi boleh petang boleh!

Mudah sangat resepi yang dikongsikan ini. Anda semua bolehlah mencuba membuatnya sebagai hidangan berbuka nanti. Selamat berpuasa semua!

kredit: twitter @aimartian

IKLAN

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee