Siapa tidak kenal dengan jurulatih kecergasan Kevin Zahri yang sering berkongsikan tips pemakanan sihat, senaman dan kecergasan badan di laman sosial.

Baru-baru ini Kevin yang juga pempengaruh media sosial itu, sekali lagi mencuri tumpuan netizen apabila berkongsikan perjalanan hijrahnya dari agama Kristian kepada Islam, hingga menjadi sorotan ramai pengguna media sosial sehingga kini.

Ambil Masa Kenal Islam Dalam Tempoh Satu Tahun

@kevinzahriLife is a journey of discovery ❤️♬ original sound – Kevin Zahri

Menurut Kevin, dia telah menganuti agama kristian selama 12 tahun. Memandangkan ibunya seorang Kristian dari German. Malah, ibunya banyak ibunya banyak mengajar Kevin tentang agama.

Tambah kevin lagi, dia mulai mengenal Islam setelah kedua ibu bapanya bercerai dan ayahnya memutuskan untuk berpindah ke Malaysia pada tahun 1991, ketika itu dia berumur 12 tahun.

“Dia (Ayah) mula mendapat hidayah dan membimbing kami tentang agama Islam dengan bantuan ustaz.

“Saya tidak menerima Islam secara langsung pada hari pertama. Saya ambil masa selama satu tahun untuk mengenal Islam,” dedahnya menerusi video yang dimuat naik di TikTok.

Jelasnya lagi, sepanjang tempoh satu tahun itu, dia banyak meluangkan masa mempelajari dan mendalami agama Islam. Serta membuat perbandingan di antara kedua agama, Islam dan Kristian.

IKLAN

Sehinggalah akhirnya, dia memutuskan untuk menganuti dan memeluk Islam di usia awal remaja, iaitu pada umurnya 13 tahun.

Malam Terakhir Sebagai Kristian, Ini Doa Kevin

@kevinzahri I remember this night just like it was yesterday 🌸🔥❤️ I was almost 13 ketika itu. #islam #muslim ♬ original sound – Kevin Zahri

Lebih menarik perhatian adalah, Kevin turut berkongsikan doanya kepada tuhan, pada malam terakhir sebagai seorang Kristian.

Malah, pendedahan ini telah berjaya meruntuh hati netizen hingga ada diantaranya yang menitiskan air mata ketika menyaksikan video itu.

“Malam sebelum berhijrah, saya berdoa kepada Tuhan dan berkata, Tuhan, malam ini adalah malam terakhir saya berdoa kepada kamu sebagai Kristian. Esok saya akan berdoa kepada Allah sebagai seorang Muslim.

IKLAN

Artikel berkaitan: Senaman Mudah Dari Coach Kevin Zahri Untuk Elak Lengan Menggeleber.

“Di mata saya, ia tetap Tuhan yang sama. Semestinya, ada perbezaan dari segi sejarah tapi dalam fikiran saya, Islam adalah agama yang menunjukkan kemuliaan para rasul yang telah dihantar ke dunia ini.

“Bermula dengan Adam, Musa, Isa dan Nabi Muhammad. Saya rasa macam ia sebuah windows edisi baru dan inilah mesej terkini daripada Tuhan. Oleh itu, saya membuat keputusan untuk menjadi seorang Muslim,” dedahnya.

Untuk rekod, meskipun hantaran video tersebut dimuat naik Kevin sejak bulan lalu, tetapi video berkenaan masih dikongsi dan menerima pelbagai respons daripada pengguna media sosial, berikut adalah sebahagian di antaranya.

IKLAN

“Perkongsian yang menarik, teruskan berkongsi bang!,” tulis satu komen.

“Menitik air mata saya, indah cerita ini,” kata komen yang lain.

“Ini pertama kali saya dengar kisah hijrah coach,” kata seorang pengguna.

Foto: TikTok Kevin Zahri

Artikel berkaitan: Suka Bubble Tea? Ini Komen Kevin Zahri- “Dont Go Crazy & Make Sure You Balance It Out”

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.