Pada bulan Ramadan, yang merupakan bulan puasa, orang ramai biasanya cuba mengurangkan makanan daripada biasa bagi mengurangkan jumlah kalori yang diambil.

Sebenarnya ramai yang naik berat badan. Ini berlaku kerana mereka makan banyak makanan semasa berpuasa.

Artikel Berkaitan : Mahu Kekal Aktif Dan Sihat Meski Berpuasa? Ini Dua Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Ramadan!

Makanan yang disyorkan akan membuatkan anda kenyang untuk masa yang lama dan mengandungi banyak serat. Dia juga mengesyorkan makan protein, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Selepas solat dan puasa, bolehlah tidur sedikit demi sedikit untuk mengimbangi kekurangan tidur yang hilang pada waktu malam kerana terpaksa bangun awal pagi. Tidur yang cukup adalah penting untuk proses penurunan berat badan.

Tidur selepas sahur tidak mengapa jika anda mengamalkan pemakanan yang sihat.

Mengapa Berpuasa Menurunkan Berat Badan?

Ingin Berpuasa Sambil Turunkan Berat Badan? Tak Akan Jadi Kalau Tak Cuba Tip Ini!

IKLAN

Apabila berpuasa, badan tidak mendapat tenaga daripada makanan yang anda makan. Makanan disimpan sebagai glukosa dalam hati dan otot.

Selepas makan terakhir, proses pencernaan bermula lapan jam kemudian.Apabila glukosa disimpan dalam badan, ia digunakan untuk membekalkan tenaga apabila diperlukan. Ini berlaku apabila badan membakar lemak untuk sumber tenaga. 

Lemak boleh digunakan sebagai tenaga untuk membantu mengekalkan otot yang kuat dan menurunkan paras kolesterol darah.

Apabila berpuasa, perlulah memastikan bahawa anda makan secukupnya supaya tidak melebihi had kalori. Makan makanan yang mempunyai tenaga yang cukup untuk membantu anda berasa sihat. Ini bermakna makan makanan seperti karbohidrat dan lemak.

IKLAN

Berpuasa sepanjang hari, mungkin terasa seperti kehilangan berat badan. Ini boleh membuatkan anda berasa tidak mengapa untuk makan banyak makanan. Namun, apabila berpuasa, metabolisme badan bekerja lebih lambat sedikit. Ini bermakna anda akan menggunakan lebih sedikit tenaga dan akan berasa letih.

Jika makan banyak makanan, besar kemungkinan berat badan anda akan bertambah.

Artikel Berkaitan : Minum Air Separuh Berat Badan, Ini Cara Lakukan Diet Air Untuk Turunkan Berat Badan

Tip Menurunkan Berat Badan Ketika Berpuasa

Ingin Berpuasa Sambil Turunkan Berat Badan? Tak Akan Jadi Kalau Tak Cuba Tip Ini!

IKLAN

Ramai orang beranggapan bahawa anda perlu makan banyak karbohidrat pada waktu sahur. Jika ingin menurunkan berat badan, anda harus mengehadkan jumlah karbohidrat yang anda makan. Ini berbeza daripada jika cuba menambah berat badan dalam hal ini ramai pakar menasihati untuk makan lebih banyak karbohidrat.

Seterusnya, perlu minum sekurang-kurangnya 8 hingga 12 gelas air kosong sehari. Dehidrasi boleh menyebabkan sakit kepala dan migrain.

Jika tidak melakukan apa-apa, ianya akan membuatkan berasa lebih kerap lapar.Apabila anda berfikir tentang makanan, imaginasi anda akan benar-benar sibuk memikirkan pelbagai jenis. Akhirnya, anda akan dapat makan lebih banyak semasa rehat.

Puasa boleh membantu anda menurunkan berat badan dan mempunyai manfaat kesihatan yang lain. Puasa adalah satu cara untuk menunjukkan keimanan anda dengan menahan diri daripada makan. Walau bagaimanapun, tidak seharusnya hanya fokus pada bahagian puasa sahaja, kerana terdapat faedah lain juga.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI