Kucing menjadi salah satu haiwan yang gemar dipelihara oleh manusia. Mamalia karnivora ini lahir dari pelbagai kaum dan jenis. Beberapa jenis kucing yang popular seperti Persia, Turkish Angora, maine coon, Scottish fold dan sebagainya.

Kadang kala tingkah laku kucing yang comel sering membuat kita merasa terhibur. Bentuk fizikal kucing kecil dan berbulu membuat kita gugup memeluk atau hanya membelai tubuhnya.

Malangnya, ada sebilangan orang yang menganggap menjaga kucing tidak baik untuk kesihatan, terutama untuk kesihatan wanita. Kucing dianggap mampu menyebarkan toxoplasmosis yang boleh menyebabkan kematian janin dan juga kemandulan.

Sebenarnya, ada beberapa faedah menjaga kucing yang dapat kita rasakan. Manfaat menjaga kucing bukan hanya untuk hobi dan kepuasan diri. Memelihara kucing akan mendapat faedah lain yang juga baik untuk kesihatan badan dan mental secara saintifik. Tidak percaya? Apa faedah kucing untuk manusia? Jom, lihat penjelasannya!

Kebaikan Memelihara Kucing untuk Manusia

1. Meringankan Tekanan

Manfaat pertama memiliki kucing adalah membantu menghilangkan tekanan. Apabila kita membesarkan kucing, kita akan menghabiskan lebih banyak masa dengan kucing dan pada masa itu otak akan melepaskan hormon oksitosin. Hormon oksitosin ini berfungsi untuk mewujudkan rasa tenang dan relak.

2. Meningkatkan Kekebalan

Penyelidikan yang dilakukan oleh National Institutes of Health menyatakan bahawa kanak-kanak yang berumur di bawah satu tahun cenderung tidak terdedah kepada alahan kerana interaksi dengan kucing. Kucing dapat meningkatkan daya tahan tubuh dengan menjauhkan alergi yang mungkin menyerang tubuh.

3. Mencegah Penyakit Jantung

IKLAN

Membeli dan membelai kucing akan memberi kesan menenangkan yang positif. Dengan kasih sayang ini, kucing dapat mengurangkan tahap tekanan dan mengurangkan kegelisahan. Oleh itu, orang yang mempunyai kucing mempunyai risiko serangan jantung 30 peratus lebih rendah daripada orang yang tidak mempunyai kucing.

4. Meminimumkan Penyakit Strok

Mempunyai kucing di rumah sebagai haiwan kesayangan akan membuat anda sabar. Anda juga akan berasa lebih selesa dan tenang kerana anda selalu gembira dengan tingkah laku kucing anda. Seseorang yang terdedah kepada strok adalah kerana hidupnya tidak senang dan mengalami tekanan.

5. Mengatasi Kesepian

Manusia memerlukan sentuhan, rakan untuk bercakap dan rakan untuk bermain dengannya. Manfaat ini akan anda dapat apabila membela kucing. Kucing juga dapat menghilangkan perasaan kesunyian ketika kehilangan orang yang disayangi. Bermain dengan kucing dapat membantu anda memberi dan menerima cinta. Kucing peliharaan anda akan terdengar dalam keadaan duduk atau berbaring semasa anda bercakap.

IKLAN

6. Bantu Melindungi Alam Sekitar

Menjaga kucing bermaksud anda akan sentiasa berada di persekitaran yang bersih. Kebersihan rumah anda akan sentiasa dijaga kerana kebiasaan membersihkan kucing dengan selalu membuang air besar di tempat yang disediakan. Selain itu, kucing juga dapat membantu melindungi persekitaran anda dari tikus dan serangga yang cuba masuk ke rumah. Kucing akan berjaga-jaga apabila terdapat perosak yang memasuki rumah secara tidak sengaja.

7. Individu yang Memelihara Kucing Secara Umumnya pintar

Penyelidik mengatakan bahawa orang yang lebih pintar cenderung bekerja lebih lama. Kerana kucing memerlukan perhatian yang lebih sedikit daripada anjing, mereka adalah pilihan yang lebih baik untuk individu yang sibuk.

8. Menunjukkan Keperibadian Seseorang

IKLAN

Secara amnya, pencinta kucing lebih tenang dan cenderung bersifat introvert. Tetapi di sebalik keperibadian itu dia adalah orang yang boleh dipercayai. Pemilik kucing juga kurang manipulasi dan kelihatan lebih sederhana.

9. Memupuk rasa peduli terhadap orang lain

Mempunyai kucing di rumah akan meningkatkan kepekaan dan keprihatinan anda terhadap individu lain. Tabiat kucing dan cara mereka bertindak balas terhadap sikap anda akan membantu mengawal emosi yang anda miliki. Keupayaan untuk berkomunikasi dan menjaga individu lain pastinya akan meningkat.

10. Penyelamat

Walaupun kucing tidak mempunyai tahap kecerdasan seperti manusia, terdapat banyak kisah mengenai betapa hebatnya kucing menyelamatkan pemiliknya dari bahaya. Contohnya ialah kucing di Montana membangunkan pemiliknya apabila paip gas bocor.

Sumber: Tokopedia

SUMBER GAMBAR: Pexels

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI