Sesungguhnya Tuhan itu Maha Mendengar dan Maha Mengetahui segalanya. Pernah menyuarakan hasrat untuk ‘gugur’ sebagai syahid dan nyata permintaan bekas sukarelawan Humanitarian Care Malaysia Berhad (MyCare), Razan Ashraf Najjar di makbulkan. Dia maut selepas ditembak di dada oleh rejim Zionis ketika memberikan bantuan perubaan di perkampungan Khua’za Gaza Jumaat lalu.

Menerusi Facebook MyCare, Razan dikatakan pernah menyuarakan hasratnya untuk ‘gugur’ sebagai syahid.

“Boleh sahaja jika saya (Razan) hanya bekerja di hospital. Tetapi saya lebih suka untuk berada di barisan hadapan bersama-sama para sahabat saya di lapangan.

“Setiap hari akan ada yang gugur syahid di Gaza dan mereka itu lebih mulia dari saya. Saya mengharapkan saya juga syahid seperti mereka,” katanya yang dipetik melalui Facebook NGO terbabit.

Perkara ini disahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif MyCare. Kamarul Zaman Shaharul Anwar yang terkejut dengan berita kematiannya yang dianggap kejam kerana dibunuh menjalankan tugas membantu insan yang memerlukan.

IKLAN

Kamarul berkata, Razan ada menyuarakan hasratnya untuk meneruskan aktiviti sukarela, namun tidak sempat menyempurnakan sepenuhnya niat baiknya itu.

“Semoga pemergian Razan menjadi motivasi kepada sahabat kami di Palestin untuk terus berjuang.

Mangsa Razan Ashraf Najjar, 21 tahun yang juga warga Palestin pernah menjadi sukarelawan badan bukan kerajaan (NGO) itu tahun lalu.

IKLAN

Najjar yang juga seorang jururawat memakai uniform putih ketika sedang menjalankan tugasnya sewaktu ditembak di bahagian dada berkenaan.

Dalam kejadian berkenaan 100 orang cedera termasuk Najjar yang terbunuh disebabkan serangan tentera Israel di hari Jumaat nan mulia.

Sebelum itu, Najjar dikatakan sedang berusaha membantu pesakit lain dalam jarak 100 meter dari kawasan sempedan tetapi kahirnya peluru Israel menembusi dadanya.

IKLAN

Ribuan yang menghadiri majlis pengebumian sukarelawan yang bukan sahaja masih muda tetapi punya personaliti menarik.

SUMBER: HARIAN METRO

KREDIT FOTO: VIA FACEBOOK HUMANITARIAN CARE MALAYSIA BERHAD (MYCARE)

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI