Kalau sudah namanya wanita, pasti ada sahaja pakaian baru yang akan dibeli setiap bulan. Membeli pakaian tidak semestinya perlu ke kedai. Kini, terdapat pelbagai kemudahan untuk anda membeli pakaian dengan kemunculan butik-butik online seperti Zalora, Fashionvalet dan banyak lagi. Jadi, anda sudah tidak perlu lagi ke kedai dan sedikit sebanyak ia dapat menjimatkan lagi masa anda.

Tetapi, apa yang menjadi masalah untuk anda membeli pakaian secara online adalah ukuran pakaian. Kadangkala, ukuran pakaian yang dijual di online tidak sama dengan ukuran pakaian yang kita beli di kedai. Jadi, untuk mengelakkan anda membeli baju yang ‘kecil’, Hijabista kongsikan 4 tip mudah yang boleh dipraktikkan.

IKLAN

Beli Pakaian Di Website Yang Mempunyai Size Chart

Pertama sekali, pastikan anda membeli pakaian di butik atau website yang mempunyai ukuran pakaian yang dijual. Kebiasaannya, website yang popular akan menyediakan size chart yang terdiri daripada panjang (height), lebar (weight) dan ukuran dada (bust) untuk pakaian yang dijual. Jadi, ia memudahkan anda untuk mengukur dan mengetahui sama ada pakaian tersebut sesuai atau tidak dengan tubuh anda.

IKLAN

Cari Informasi Tentang Produk Tersebut

Sebelum anda membeli sesuatu produk, pastikan anda tahu dan kenali jenama itu terlebih dahulu. Setiap jenama mempunyai ukuran serta kualiti yang berlainan. Jadi, sebaik-baiknya anda baca dahulu review daripada para pembeli. Melalui review, anda akan tahu sama ada produk itu patut dibeli atau tidak. Jika kebanyakan review adalah negatif, lebih baik anda batalkan sahaja daripada membeli pakaian tersebut.

IKLAN

Pastikan Ada Sistem Refund

Sebaiknya, pastikan anda membeli pakaian yang mempunyai sistem refund atau penukaran barang. Sekiranya ukuran tidak sesuai, anda boleh menukar saiz atau memulangnya semula.

Beli Dua Barang Dengan Ukuran Berbeza

Jika anda mahu memakai pakaian tersebut dengan segera tetapi was-was dengan ukurannya, apa kata anda beli sahaja dua barang yang sama tetapi dengan ukuran yang berbeza. Pastikan anda mempunyai wang yang mencukupi ya sebelum membeli barang tu! Bila sampai, anda boleh cuba kedua-duanya dan pilih mana satu yang sesuai dengan anda. Baju yang ukurannya tidak sesuai, anda boleh kembalikan semula.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI