Lipstik salah satu beauty items yang wajib ada bukan? Mulai dari nude lips, warna terang, hingga dark lips seperti merah menyala atau hitam mungkin jadi pilihan untuk memperindahkan penampilan.

Namun, memakai lipstik juga ada triknya ya. Agar lipstik boleh bertahan lama di bibir anda dan tidak mudah ‘comot’, berikut kesalahan memakai lipstik yang perlu anda hindari!

1. Tidak melembapkan bibir

Ramai yang lupa untuk memakai pelembap bibir sebelum memakai lipstik. Padahal, memakai lipbalm boleh membuat bibir kita sihat, lembap, dan lipstik juga akan tahanlebih lama. Jadi, jangan lupa pakai lipbalm dulu ya, sebelum memakai lipstik kegemaran anda.

IKLAN

2. Tidak memakai lip liner

Jangan pandang remeh dengan pemakaian lipliner. Padahal memakai lipliner boleh membantu bibir anda tampak lebih penuh dan seksi. Anda boleh memakai warna-warna natural atau gunakan yang sama dengan warna lipstik pilihan anda.

3. Salah melukis bibir

Lip Liner application from Beauty Without Cruelty

Kadang kita hanya melukis bahagian luar bibir sahaja. Perkara ini tidak sepenuhnya benar ya. Anda juga harus memberi isi ke bahagian dalam bibir jika ingin terlihat bibir lebih penuh.

IKLAN

4. Salah memilih formula

Formula lipstik yang salah boleh membuat bibir anda kelihatan tidak cantik. Jika bibir anda kering, sebaiknya hindari lipstik dalam bentuk cecair, kerana akan tampak jelas keadaan bibir anda. Tapi, jika bibir anda tidak kering, jadi kamu beruntung, kerna lipstik jenis apapun sesuai untuk anda.

IKLAN

5. Memakai terlalu banyak produk

Tak perlu memakai lipstik berlebihan. Ini hanya akan menjadikan gincu anda lebih mudah dipadamkan. Apalagi jika kamu mengoleskan lipstik ke bahagian dalam bibir. Pastikan lipstik tidak melekat di gigi dengan mengepitkan tisu di antara kedua bibir.

Semoga dengan tip ini, bibir anda menjadi tarikan yang sempurna.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI