Tidak pasti bahan apa yang perlu dicari dalam pelembap? Seorang saintis di sebuah syarikat kecantikan utama berkongsi cadangannya.

Memilih pelembap yang betul nampaknya sangat mudah. Yang anda perlukan hanyalah sesuatu yang akan menghidrat kulit anda, bukan? Baiklah, ya pasti sehingga tahap tertentu. Tetapi dengan jumlah pelembap yang ada hari ini, itu adalah tugasan yang menakutkan. Kenapa? Kerana terdapat terlalu banyak pilihan.

Untuk memudahkan anda, hijabista mencadangkan untuk mempertimbangkan dua faktor penting iaitu jenis kulit dan bahan-bahan yang diperlukan untuk melembapkan jenis kulit anda dengan secukupnya.

Untuk jenis kulit berminyak

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?
Pic: Trilogy

Jenis kulit berminyak harus mencari pelembap berasaskan gel kerana formulasi ini terasa ringan pada kulit dan tidak meninggalkan wajah berkilap dan berminyak. Bahan larut air seperti asid hyaluronik dan gliserin secara amnya terasa ringan pada kulit sambil memberikan penghidratan yang mencukupi. Bahan-bahan ini dikenali sebagai humectants yang menarik molekul air dari dermis dan atmosfera dan menahannya. Inilah yang menjadikan kulit anda terhidrasi dengan baik.

Produk Cadangan:

Dermalogica Active Moist

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Ekstrak tumbuhan termasuk lavender, mallow, dan buah timun – memberikan penghidratan mendalam. Bahan bonus adalah asid amino sutera, yang berasal dari sutera mentah dan dapat membantu menghaluskan dan memperbaiki tekstur kulit, menurut ahli terapi kulit di Dermalogica.

Cetaphil PRO Oil Absorbing Moisturizer SPF 30Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Pelembap bebas minyak Cetaphil ini menawarkan perlindungan UVA / UVB spektrum luas tambahan yang merupakan bantuan tambahan untuk jenis kulit berminyak kerana cahaya UV dapat merangsang aktiviti kelenjar sebum dan menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak, jelas Warycha. Menggunakan “teknologi mikro-mutiara,” yang menyerap minyak permukaan, mengurangi kilauan, dan membuat kemasan matte.

Untuk jenis kulit kering

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?
Pic: Medifine UK

Jenis kulit kering mesti mencari pelembap berasaskan krim. Apa-apa yang mempunyai tekstur berkrim biasanya mengandungi occlusives dan emolien. Occlusives menutup kelembapan sementara emolien juga menutup kelembapan dan membantu melembutkan kulit. Kedua-dua istilah boleh digunakan secara bergantian. Bahan-bahan yang berguna untuk dicari dalam pelembap untuk kulit kering termasuk: Dimethicone, oleic acid, urea, dan lanolin.

IKLAN

Produk Cadangan:

Kiehl’​s Ultra Facial Cream

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Krim muka klasik dari Kiehl’s ini mengandungi squalene, emolien yang menjadikan kulit kering berasa terhidrat dan lembut tanpa rasa berminyak yang super. Alpukat, biji aprikot, buah zaitun, dan minyak badam manis bergabung untuk meremajakan rasa kusam.

Garnier SkinActive Moisture BombAdakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Asid hyaluronik adalah humektan yang disukai oleh kulit, kerana ia mengandungi seribu kali berat badannya di dalam air dan memancarkan kulit dengan serius (ia biasanya digunakan dalam pengisi kosmetik untuk alasan ini). Pelembap wajah ringan dari Garnier ini mengandungi ramuan superstar, bersama dengan vitamin C yang mencerahkan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Cuaca Panas Kulit Kering, Ini 10 Pelembap Terbaik Baiki Tekstur Kulit Wajah

IKLAN

Untuk jenis kulit normal dan kombinasi

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?
Pic: Cosmext GmbH

Jenis kulit normal dan gabungan biasanya dapat menghilangkan pelembap apa pun. Walau bagaimanapun, campuran baik bahan larut air dan larut minyak boleh bermanfaat. Contoh bahan hidrat dan larut air yang biasa termasuk asid hyaluronik dan gliserin. Contoh bahan larut minyak yang biasa termasuk ceramides, minyak jojoba dan dimethicone.

Produk Cadangan:

Simple Water Boost Hydrating Gel Cream

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Penjagaan kulit yang hebat tidak perlu menelan belanja yang tinggi. Campuran hidrator ringan, seperti isomerat saccaride, gliserin, dan asid stearat, yang menghilangkan dahaga kulit ketika bersentuhan.

Tatcha The Water CreamAdakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Krim ini jauh lebih banyak daripada sekadar air. Ia mengandungi campuran teh hijau, beras, dan alga yang sesuai untuk menghidrat dan bunga liar Jepun untuk mengetatkan liang dan menyerap minyak berlebihan.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Pelembap Terbaik untuk Kulit Kombinasi Yang Tidak Akan Membuat Kulit Anda Berkilat Atau Kering

Untuk jenis kulit sensitif

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?
Pic: Bioderma

Jenis kulit sensitif memerlukan penjagaan tambahan. Semasa memilih pelembap, penting untuk memilihnya dengan senarai ramuan pendek. Semakin banyak bahan yang terdapat dalam pelembap, semakin tinggi kemungkinan kerengsaan. Jenis kulit sensitif harus mencari bahan menenangkan, menghidratkan dan anti-radang. Ini termasuk: Aloe vera, soya, shea butter, allantoin, bisabolol, colloidal oatmeal. Sentiasa mulakan dengan hanya menggunakan sedikit atau melakukan ujian tampalan di bawah dagu anda untuk melihat bagaimana kulit anda bertindak balas. Sekiranya kulit anda tidak menimbulkan kerengsaan atau kepekaan, anda selamat!

Produk Cadangan:

The Body Shop Vitamin E Moisture Cream

Adakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Pelembap yang ringan dan mudah diserap ini membantu menyuburkan kulit sensitif dengan sifat penyembuhan Vitamin E, Asid Hyaluronik, dan Minyak Wheatgerm. Jauhkan rasa kering dengan ancaman tiga kali ganda ini, krim berisi bahan unggul dan biarkan kulit anda menyerap semua faedah yang lazat.

First Aid Beauty Ultra Repair CreamAdakah Anda Melembapkan Wajah Dengan Bahan Yang Betul Mengikut Jenis Kulit?

Pelembap intensif First Aid Beauty, sangat sesuai untuk semua jenis kulit bahkan yang menghidap eksim. Berfungsi untuk memberi kulit anda penghidratan jangka panjang untuk kelegaan sepanjang hari. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk kemerahan dan kelemahan malah cukup lembut untuk bayi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 39 Produk Kecantikan Terbaik Drugstore Untuk Kulit Sensitif Dan Berjerawat

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI