Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini. Bau kaki adalah masalah yang sering dialami oleh setiap orang. Kaki ditutup terlalu lama selalunya meninggalkan bau yang tidak menyenangkan. Sudah tentu, bau kaki tidak boleh berterusan. 

Untuk kelihatan cantik tanpa risau tentang bau kaki, berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan bau kaki. Jom, baca penjelasan di bawah ini!

Artikel Berkaitan : Sayur-Sayuran Yang Baik Untuk Kesihatan Kulit, Dapat Mencerahkan Kulit Sekali!

Menggunakan Deodorant

Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini, Mudah Sahaja!

Deodorant bukan sahaja sesuai untuk menghilangkan bau peluh di ketiak, malah mampu menghapuskan bakteria penyebab bau kaki busuk. 

Kerana deodoran mengandungi bahan antibakteria yang menangkis bau yang kurang menyenangkan pada badan. Anda boleh menggunakan deodorant berlabel “All Day Protection” yang biasanya mengurangkan peluh sebanyak 20 peratus sahaja. Atau deodorant berlabel “Extra Stregth” mengurangkan peluh sebanyak 30 peratus.

Menggunakan Minyak Lavender

Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini, Mudah Sahaja!

IKLAN

Bau kaki boleh dihilangkan dengan menggunakan minyak lavender. Kandungan antioksidan dan antibakteria berkesan membunuh bakteria dan bau busuk. 

Ia adalah mudah. Hanya tambahkan beberapa titis minyak lavender ke dalam air suam. Kemudian masukkan kaki anda ke dalam air dan biarkan ia berendam selama 10 minit.Bau wangi minyak lavender juga mengurangkan bau kaki. Ingin mencubanya?

Rendam Dengan Teh Hijau

Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini, Mudah Sahaja!

Faedah teh hijau bukan hanya tentang penggunaan. Keasidan dalam teh juga boleh mengecilkan pori-pori di kaki anda, mengurangkan peluh.

IKLAN

Teh juga bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang boleh membunuh bakteria pada kaki anda. Merendam kaki anda dalam teh selama sekurang-kurangnya 30 minit boleh membantu mengurangkan bau kaki.

Basuh Kaki Sehingga Bersih

Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini, Mudah Sahaja!

Basuh kaki anda dengan larutan air suam dan sabun. Adalah lebih baik untuk membasuhnya secara beransur-ansur di bawah air paip yang mengalir. 

Kemudian keringkan diri anda dengan baik, terutamanya di antara jari kaki anda. Pastikan anda membersihkan jari kaki anda dengan sabun. 

IKLAN

Langkah ini memastikan bahawa kotoran atau bakteria tidak lagi melekat pada jari kaki anda.Kotoran dan bakteria yang melekat hanya menyebabkan bau kaki. Oleh itu, cuba basuh kaki anda sehingga bersih sepenuhnya.

Elak Memakai Stokin Basah

Hilangkan Bau Kaki Dengan Cara Ini, Mudah Sahaja!

Elakkan memakai sarung kaki dalam cuaca lembap atau basah. Keadaan ini hanya akan menggalakkan lagi perkembangan bakteria pada kaki anda. Sebelum memakai stokin, pastikan ia benar-benar kering. Begitu juga dengan kaki anda. Jangan memakai stokin segera jika kaki anda basah.Jika anda tidak melawan mereka, mereka bukan sahaja berbau, tetapi juga terdedah kepada jangkitan kulat.

Ada beberapa cara untuk hilangkan kaki berbau yang boleh anda cuba kawan-kawan AVO. Anda tidak perlu melakukan semuanya dengan segera, cuma cuba beberapa petua dahulu dan lihat hasilnya

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI