Siapa yang tidak suka sheet mask? Beauty mask ini sangat praktikal untuk digunakan tetapi kaya dengan pati atau serum yang berguna untuk rawatan muka. Kemudahan penggunaan dengan hasil maksimum ini telah menjadikan masker ini sebagai salah satu produk kecantikan yang paling popular sejak akhir-akhir ini. 

Hanya sapu pada muka anda, biarkan selama kira-kira 10 hingga 20 minit, dan kemudian buang. Hei, tetapi sheet mask ini dikatakan mempunyai kesan buruk!

Artikel Berkaitan : Muka Berminyak Sampai Jerawat Beranak Pinak? Tepek Je ‘Masker’ Ni Sis

Tidak, bukan untuk kulit. Menurut Huffington Post, kesan negatif terhadap alam sekitar topeng lembaran ini sedang dirasai. Sisa topeng ini jelas bukan ekologi. Ini adalah kenyataan pakar mengenai kesan buruk topeng terhadap alam sekitar.

  1. Memerhatikan bahan sheet mask dan kemasannya

Hati-hati, ‘Sheet Mask’ Kegemaran Mungkin Tidak Baik Untuk Anda!

Sheet mask pada asasnya adalah produk pakai buang. Ini bermakna anda membuat pembaziran setiap kali anda menggunakannya. 

IKLAN

Pembungkusan topeng kain biasanya dibuat daripada gabungan aluminium dan plastik, yang menurut pakar tidak boleh dikitar semula melalui sistem kitar semula biasa di bandar ini. Ini bermakna pembungkusan mask hanya berakhir di dalam sampah dan mencemarkan bumi.

Sheet mask kadangkala dibuat daripada 100% kapas, yang dianggap mudah dikitar semula dan mesra alam.Tetapi pakar mengatakan tidak semua pengguna kosmetik memahami bahan dalam topeng, yang mungkin mengandungi plastik, menyukarkan kitar semula.

  1. Bahan sheet mask  tidak boleh dikitar semula

Hati-hati, ‘Sheet Mask’ Kegemaran Mungkin Tidak Baik Untuk Anda!

Pakar mengatakan terdapat beberapa bahan yang digunakan untuk membuat sheet mask yang dianggap mesra alam, seperti kapas, rami dan/atau buluh. Walau bagaimanapun, apabila bahan itu direndam dalam bahan bukan organik dan tidak terbiodegradasi lain, proses itu menjadikan kitar semula lebih sukar.

IKLAN

Selain itu, topeng kain yang diperbuat daripada bahan sintetik seperti nilon atau seumpamanya tidak boleh dikitar semula dan hanya boleh dibuang. Satu lagi bahan topeng lembaran yang tidak boleh dikitar semula ialah microfiber, fabrik sintetik yang biasanya diperbuat daripada petrokimia.

  1. Kebanyakan topeng berakhir di dalam tong sampah

Hati-hati, ‘Sheet Mask’ Kegemaran Mungkin Tidak Baik Untuk Anda!

Tapak pelupusan sampah ialah sumber pelepasan metana yang menyumbang kepada pemanasan global. Jika produk dalam bekas mengandungi komponen biologi atau berasal dari sayuran (cth. topeng), ia akan mereput dan menghasilkan metana.

Oleh itu, adalah sangat tidak digalakkan untuk membuang sisa organik di tapak pelupusan sampah. Sesetengah topeng mungkin mengandungi bahan dan bahan organik.Walau bagaimanapun, produk ini tidak boleh dikitar semula dan oleh itu mesti berakhir di tapak pelupusan.

IKLAN

Walaupun topeng kain bukan satu-satunya perkara yang boleh membahayakan alam sekitar, sisanya boleh menyumbang kepada kekacauan ini.

Artikel Berkaitan : Parut Jerawat Hilang Dengan Masker Bancuhan Tepung Pulut/Beras + Asam Jawa, Kulit Pun Jadi Lembut Je

Jika sheet mask adalah kegemaran anda dan anda sukar untuk melepaskannya, sebenarnya tidak mengapa. Walau bagaimanapun, tidak salah untuk mengetahui keadaan sekeliling anda dan melakukan penyelidikan anda sebelum membeli topeng kain yang sesuai dengan keperluan anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI