Ini merupakan Hadis Nabi SAW, yang mengandungi nasihat yang harus dilakukan oleh ibu bapa terhadap anak-anak mereka. Dimulakan dengan hadis ringan yang berkaitan langsung dengan pembesaran anak. 

Ustaz Abu Ihsan al-atsaary, seorang Dai yang kerap membuat laporan mengenai keibubapaan Islam di saluran TV Muslim ini menjelaskan terdapat beberapa hadis yang ringkas, mudah dan mudah diingati. 

Artikel Berkaitan : Lelaki Ini Sanggup ‘Jalan Kaki’ Selama Setahun Menuju Tanah Suci!

Hadis Kebersihan Sebahagian Daripada Iman

Hadis Yang Harus Diajarkan Kepada Anak-Anak Sejak Kecil

Kesucian hadis adalah sebahagian daripada iman. Sebagai contoh, mengenai isu menjaga kebersihan Rasulullah saw.

Hadis Yang Harus Diajarkan Kepada Anak-Anak Sejak Kecil

IKLAN

“Kebersihan itu bagian dari iman.” (HR. Muslim)

Tanda orang mukmin adalah kebersihan, baik dalam dirinya mahupun orang sekelilingnya. Galakkan kanak-kanak mengamalkan gaya hidup bersih. Contohnya, jangan buang sampah merata-rata dan jangan biarkan ia berselerak di dalam bilik, dalam rumah mahupun di kawasan sekitar.

Untuk mengamalkan disiplin yang bersih, seseorang itu mesti bermula pada zaman kanak-kanak. Kerana kita melihat bahawa kanak-kanak yang kotor tidak diajar untuk hidup bersih.Sebagai contoh, kita melihat ada kanak-kanak yang lalai dengan sampah. Mungkin itu yang dilihat oleh ibu bapanya atau gurunya. 

Oleh itu, disiplin dalam pembersihan mesti dilatih. Dan kami sandarkan kepada Hadis Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

IKLAN

Hadis Larangan Sombong

Hadis Yang Harus Diajarkan Kepada Anak-Anak Sejak Kecil

Sombong adalah sifat yang sangat buruk. Sebab itu kita kena ajar anak-anak perkara yang berkaitan dengan perkara ini. Sama seperti Hadis Nabi tentang definisi sombong, Rasulullah SAW bersabda:

Hadis Yang Harus Diajarkan Kepada Anak-Anak Sejak Kecil“Tidak akan masuk surga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi kesombongan.” (HR. Muslim)

Kesombongan menghalang seorang hamba syurga. Kemudian terangkan apa itu definisi sombong. Nabi SAW bersabda:

IKLAN

Hadis Yang Harus Diajarkan Kepada Anak-Anak Sejak Kecil

“Sombong itu adalah suka menolak kebenaran dan senang merendahkan orang lain.” (HR. Muslim)

Dengan cara ini, anak-anak dibesarkan untuk mendengar dan menerima nasihat, untuk menegakkan apa yang betul, dan untuk memuliakan kebenaran. Kerana memperkecilkan kebenaran adalah perangai orang yang sombong. Kemudian ajar mereka menghormati/menghargai orang lain kerana sombong memperlekehkan orang lain.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.