Tahap kolesterol yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular, penyakit arteri koronari dan strok. Kolesterol tinggi mempunyai kekurangan simptom yang menyebabkan ia sering digelar sebagai pembunuh senyap. Ujian darah diperlukan untuk mengenal pasti tahap kolesterol tinggi.

Tanda amaran di kaki

Individu biasanya mendapati berat badan yang berlebihan atau lemak badan sebagai penunjuk kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda amaran yang mungkin timbul di bahagian lain badan anda, seperti kaki. Penyumbatan arteri di bahagian kaki dikenali sebagai penyakit arteri periferal, atau PAD dan beberapa arteri yang mungkin terjejas mungkin membekalkan darah ke kaki. Oleh itu, dinasihatkan untuk tidak mengabaikan tanda-tanda ini dan berjumpa doktor jika anda mengalaminya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Kaki sejuk

Gejala Kolesterol Tinggi, Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ketidakselesaan Di Kaki.

Tahap kolesterol yang tinggi boleh membuatkan kaki anda berasa sejuk atau sejuk sepanjang tahun, walaupun pada cuaca panas. Ini mungkin penunjuk bahawa anda mempunyai PAD, walaupun ia tidak semestinya bermakna PAD sahaja. Walau bagaimanapun, jika anda berasa seperti sebelah kaki atau kaki sejuk, mungkin sudah tiba masanya untuk berbincang dengan doktor anda.

Perubahan warna kulit

Gejala Kolesterol Tinggi, Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ketidakselesaan Di Kaki.

IKLAN

Penurunan aliran darah akibat kolesterol tinggi juga boleh mengubah warna kulit anda. Ini kerana sel-sel tidak mendapat khasiat yang sewajarnya disebabkan oleh penurunan aliran darah yang membawa nutrien dan oksigen. Cuba untuk mengangkat kaki, sebagai contoh, boleh menyebabkan kulit kelihatan pucat, tetapi menggantungnya di atas meja boleh menyebabkan kulit kelihatan ungu atau kebiruan.

Kaki berasa berat

Sakit kaki adalah antara simptom PAD yang paling biasa. Apabila arteri kaki anda tersumbat, jumlah darah kaya oksigen yang mencukupi dan diperlukan tidak sampai ke bahagian bawah. Ia boleh membuat kaki berasa berat dan letih. Kebanyakan individu yang mempunyai paras kolesterol tinggi mengadu tentang sakit terbakar di bahagian bawah kaki.

Gejala Kolesterol Tinggi, Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ketidakselesaan Di Kaki.

IKLAN

Anda mungkin berasa sakit di mana-mana bahagian kaki, dari betis ke paha atau punggung dan mungkin pada satu atau kedua-dua kaki. Ini berlaku paling kerap daripada mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal seperti berjalan, berjoging dan memanjat tangga. Ketidakselesaan ini biasanya hilang apabila anda berehat dan mungkin dirasai semula apabila anda mula menggerakkan kaki semula.

Kekejangan pada waktu malam

Gejala Kolesterol Tinggi, Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ketidakselesaan Di Kaki.

Kekejangan kaki yang teruk apabila tidur adalah satu lagi gejala biasa tahap kolesterol tinggi yang merosakkan arteri anggota bawah. Keadaan menjadi lebih teruk pada waktu malam semasa tidur. Penghidap PAD mungkin mengalami kekejangan semasa tidur, selalunya di tumit, kaki depan atau jari kaki. Menjuntai kaki dari katil atau duduk boleh menjadi pilihan untuk mendapatkan kelegaan daripadanya, yang membolehkan graviti membantu aliran darah ke kaki.

IKLAN

Ulser yang tidak sembuh

Gejala Kolesterol Tinggi, Jangan Abaikan Tanda-Tanda Ketidakselesaan Di Kaki.

Ulser kaki adalah kudis yang tidak sembuh atau luka terbuka. Tanpa rawatan, ulser jenis ini boleh terus berulang. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh peredaran yang lemah. Ulser yang tidak sembuh atau sembuh dengan sangat perlahan boleh memberi isyarat bahawa kolesterol tinggi menghalang aliran darah ke kaki anda. Penghidap PDA akan mendapati diri mereka tidak dapat berjalan jauh atau pantas kerana kaki mereka letih dan sakit. Jika mereka dirawat lebih awal, ulser kaki boleh bertambah baik tanpa menyebabkan sebarang komplikasi lanjut.

Kolesterol perlu sentiasa diperiksa

Pembunuh senyap, kolesterol tinggi harus sentiasa dikawal. Selepas seseorang telah didiagnosis dengan kolesterol tinggi, anda harus membuat perubahan dalam diet dan gaya hidup untuk menurunkan tahap lipoprotein ketumpatan rendah atau kolesterol jahat. Biasanya, tahap lipoprotein ketumpatan rendah hendaklah kurang daripada 70 miligram setiap desiliter.

https://youtu.be/VzDUtG0mkVo