Di pejabat, perhatian sering terganggu oleh sesuatu. Sama ada kerana arahan secara tiba-tiba, tiba-tiba pihak atasan marah dan rakan sekerja yang menjengkelkan. Perkara-perkara ini sering menyebabkan anda berada dalam mood yang tidak baik di tempat kerja. Mood pasti mempengaruhi bagaimana kerja berjalan pada hari itu.

Menangani emosi juga penting dalam dunia pekerjaan.Satu silap langkah, mood buruk yang anda rasa sebenarnya membuatkan anda kehilangan diri sendiri. Berikut ialah beberapa cara untuk menangani mood yang tidak baik di tempat kerja di pejabat.

Artikel Berkaitan : Terasa SANGAT Malas Nak Buat Kerja? Ikuti Tip Dato Dr Fadzilah Kamsah Tangani Masalah Ini!

  1. Pergi Ke Tempat Yang Sunyi Seketika

Jika anda tidak dapat mengawal emosi anda, satu-satunya cara untuk mengatasi mood buruk di tempat kerja ialah mencari tempat yang tenang di pejabat. Anda boleh mencari di sana untuk perkara yang akan membuat anda melupakan mood buruk anda.

Contohnya bumbung pejabat, kafe terdekat atau sekadar tempat berehat di pejabat. Cuba elakkan orang supaya kau tak banyak cakap.

  1. Lebih Baik Diam Seketika

Mereka berkata diam adalah emas. Ia boleh menjadi sempurna apabila anda berada dalam mood yang tidak baik. Menyebut ayat atau bercakap dengan rakan sekerja sering membangkitkan emosi. Berdiam diri selama beberapa saat untuk mengawal kerengsaan anda.

IKLAN

Apabila anda berasa lebih baik, anda boleh berkomunikasi dengan orang di sekeliling anda.

  1. Cari Mood Booster

Apabila anda berada dalam mood yang tidak baik, tidak ada salahnya mencari penambah mood. Anda boleh membeli coklat atau makanan yang akan menggembirakan anda. Walaupun ia agak biasa, kami menjamin bahawa ia akan membantu anda menangani mood yang tidak baik di tempat kerja.

Jangan lupa kongsi dengan rakan anda jika anda membeli lebih banyak!

IKLAN
  1. Cari Aktiviti Selain Kerja

Anda mencari aktiviti di luar kerja yang boleh anda lakukan walaupun anda berada dalam mood yang tidak baik. Anda boleh keluar sebentar untuk berjalan di koridor pejabat atau hanya merenung pemandangan dari tingkap, menonton rancangan TV atau menonton video muzik di YouTube.

Aktiviti ini juga dianggap berkesan kerana pada masa ini perhatian anda terganggu daripada apa yang anda lihat.

  1. Tarik Nafas Dalam-Dalam

IKLAN

Cara paling mudah untuk menangani mood yang tidak baik di tempat kerja ialah dengan menarik nafas dalam-dalam. Ia lebih mudah kerana anda tidak perlu ke mana-mana dan melakukan apa-apa. Tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan perlahan-lahan untuk membuat anda berasa lebih santai. Lakukan ini beberapa kali sehingga anda lebih baik daripada sebelumnya.

Artikel Berkaitan : Dah Macam Mayat Hidup Bila Bekerja? Ini Tip Untuk Kekal Cantik Walaupun Di Pejabat!

  1. Buat Rancangan Yang Menyeronokkan

Bukan mudah untuk mengubah mood yang tidak baik di tempat kerja. Untuk membuat diri anda lebih gembira, cuba rancang aktiviti yang lebih menyeronokkan. Sebagai contoh, anda merancang aktiviti pada hujung minggu dengan menganjurkan kelas membuat bunga atau mengadakan barbeku bersama rakan-rakan.

Saya harap tips di atas adalah langkah selamat untuk mengurangkan bad mood kita di tempat kerja, ok!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI