Inilah mitos perlu dihapuskan segera, pelindung matahari hanya diperlukan pada cuaca panas, ketika berada di pantai atau beraktiviti di luar rumah.

Sebenarnya, kerana ramai pakar telah berbincang selama bertahun-tahun, melindungi kulit anda dari sinar matahari harus menjadi sebahagian daripada rutin 365 hari. Memandangkan akibat negatif dari pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan.

Cahaya matahari menyebabkan kerosakan kulit dalam beberapa cara, semuanya berkaitan secara langsung dengan sinar UVA dan UVB. UVA adalah panjang gelombang terpanjang dan dapat menjangkau lapisan kulit lebih dalam, menyebabkan perubahan kolagen anda pada dermis yang berkaitan dengan penuaan dan keriput,. Sinar UVB pula cenderung lebih pendek dan mempengaruhi lapisan atas kulit anda (epidermis).”

Yang paling penting, kedua-dua jenis sinar menembusi DNA seseorang, berpotensi membawa kepada mutasi dan dengan itu meningkatkan risiko barah kulit sekaligus menyebabkan ruam.

 

Sebaliknya haba yang sebenarnya dari matahari, menghilangkan minyak kulit semula jadi, berpotensi menyebabkan kedutan pramatang. Manakala sinar matahari dapat memberi kita tampilan ‘sihat’ dengan warna coklat, yang sebenarnya terjadi adalah tubuh berusaha melindungi DNA dalam sel dengan menghasilkan pigmen yang disebut melanin di kulit. Melanin bertindak sebagai payung coklat kecil untuk menaungi gen penting yang dapat bermutasi.

Jelas, sehebat mana sinar matahari yang menenangkan, namun harus berhati-hati dengan terlalu terdedah padanya. Itu sebabnya mengapa semua yang perlu ketahui tentang pelindung matahari.

Bagaimana anda melindungi diri dari cahaya matahari?

Pelindung cahaya matahari fizikal dan kimia

Terdapat dua jenis pelindung matahari, fizikal (juga dikenali sebagai mineral) dan kimia. Semasa menggunakan pelindung matahari fizikal, sinar matahari akan memukul kulit tetapi kemudian memantul dengan segera. Penyekat kimia, sebaliknya, menyerap sinar UV, menukarnya menjadi panas dan melepaskannya dari badan agar tidak merosakkan DNA seseorang. Perbezaan yang paling jelas antara kedua-dua jenis pelindung adalah bagaimana ia muncul selepas aplikasi. Pelindung matahari kimia mungkin terdapat dalam formulasi yang menggosok dengan baik tanpa meninggalkan sisa putih tebal” yang biasanya dikenali sebagai penyekat fizikal.

Hati-hati dengan pelindung matahari ‘semula jadi’

Mencari pelindung matahari yang mendakwa ia “semula jadi”? Anda mungkin terfikir semula. Istilah ini tidak mempunyai defines yang tepat dan tidak boleh dipercayai. Semula jadi tidak bermaksud apa-apa ketika menggunakan pelindung matahari.

Pelindung matahari ‘kalis air’ juga bohong

Terdapat lebih banyak lagi, pelindung matahari dilarang menuntut [keupayaan] kalis air” atau “bukti peluh” kerana bahawa ini adalah tuntutan yang mengelirukan.

IKLAN

Seberapa selamat bahan-bahan dalam pelindung matahari anda?

Penyekat fizikal terutamanya mempunyai titanium dioksida dan zink oksida, bahan aktif yang umumnya dikenali sebagai selamat dan berkesan. Sebenarnya tidak ada perhatian penting untuk penyerapan ke dalam aliran darah.

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa banyak bahan pelindung matahari kimia memang diserap melalui kulit dan memasuki aliran darah. Oleh itu, pakar berpendapat masih belum jelas bagaimana sebilangan bahan tersebut boleh mempengaruhi kesihatan anda. Individu lebih curiga terhadap pelindung matahari kimia pada umumnya, walaupun beberapa bahan yang diserap mungkin tidak mempunyai kesan buruk pada tubuh, kata pakar .

Cara menggunakan pelindung matahari dengan betul

Kesalahan terbesar yang dilakukan oleh kebanyakan individu adalah mereka tidak menggunakan pelindung matahari yang cukup dan tidak menerapkannya dengan cukup. Hampir semua pakar mengatakan perkara yang sama.

Oleh itu, berikut adalah beberapa peraturan yang perlu diingat:

  1. Semasa menghabiskan masa di luar rumah, dapatkan SPF 30 atau lebih tinggi. Perlu yang kalis air jika anda menjalani aktiviti seperti berenang atau berpeluh, misalnya.
  2. Tetapi, jika anda berada di dalam rumah, nombor SPF jauh lebih penting daripada mencari penyelesaian spektrum luas kerana UVB tidak dapat menembus melalui kaca tingkap tetapi sinar UVA.
  3. Masukkan SPF ke dalam ritual pagi anda. Jika anda menggunakan pelindung matahari kimia, oleskan sebelum pelembap. Jika anda menggunakan pelindung jenis fizikal, anda boleh gunakan selepas pelembap. Di dalam rumah, sekali pagi mungkin cukup, tetapi jika anda berada di bawah sinar matahari secara langsung.
  4. Ketika menggunakan alat penyembur berbanding krim, kebanyakan pakar bersetuju bahawa bentuk perlindungan yang terakhir adalah cara yang tepat. Tabir suria semburan menyebabkan penggunaan yang tidak rata. Sekiranya anda menyemburkan pelindung matahari, maka anda mesti menggosoknya.
  5. Mengenai sama ada warna kulit seseorang mempengaruhi jenis dan cara pelindung matahari digunakan, jawapan pendeknya adalah tidak.

Adakah benar bahawa SPF 30 ke atas tidak berfungsi?

Panduan beberapa pakar ketika menganalisis nombor SPF, anda harus menganggapnya sebagai petunjuk berapa lama sinar matahari membakar kulit anda ketika menggunakan produk tersebut dibandingkan dengan tidak menggunakan pelindung matahari sama sekali. Sebagai contoh, semasa menggunakan SPF 15, kulit anda akan memerah jika dibandingkan dengan tidak memakai pelindung matahari sama sekali.

Lebih khusus lagi, SPF 15 akan menyekat 93% sinar UVB daripada mempengaruhi kulit anda. Angka itu melonjak menjadi 97% apabila melihat SPF 30. SPF 50 menyekat 98% sinar dan SPF 100 menyekat 99% daripadanya. Ketika melihat peratusan ini semata-mata, kebanyakan individu mungkin menganggap perbezaan bilangannya agak rendah sehingga hampir tidak relevan.

IKLAN

Ringkasnya, peratusan yang kita rasa kita bekerja tidak benar-benar mempengaruhi kesalahan manusia yang terlibat dalam kaedah aplikasi yang betul. Oleh itu, melabur dalam SPF yang lebih tinggi akan memberikan sedikit penyangga.

Tetapi ada satu lagi masalah yang dihadapi, ketika individu melihat SPF 100, mereka menganggapnya seperti perisai dan mereka tidak perlu memakai topi, misalnya, pakar mendesak semua orang untuk menjauh dari pemikiran itu dan mengambil semua langkah yang diperlukan untuk melindungi semua bahagian kulit dari cahaya matahari.

Letakkan pelindung matahari sebanyak-banyaknya, sekerap mungkin, ke seluruh wajah dan badan anda, tidak kira apa yang anda lakukan setiap hari sepanjang tahun.

Senarai pelindung matahari ini sesuai dengan cuaca di Malaysia yang menjadi pilihan ramai.

1. Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunscreen, SPF 55

Losen pelindung matahari Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch yang tahan air dan tidak berminyak dengan spektrum luas SPF 55, rumusannya terasa ringan, solek anda menyatu dengan baik dan tidak berminyak.

2. Kiehl’s Super Fluid Daily UV Defense SPF 50+

Pelindung matahari wajah Kiehl ini sangat cair dan nipis untuk digunakan. Warna putih tetapi tidak memerlukan masa untuk menyatu dan memberikan liputan SPF 50 bukan sahaja dari cahaya matahari tetapi juga dari pencemaran.

IKLAN
3. Supergoop! Unseen Sunscreen Broad Spectrum SPF 40

Gel mentega meregangkan kulit dan meninggalkan warna kemasan lembut dan baldu hampir seperti primer. Ini adalah penghalang yang cukup tebal untuk memakai solekan, tanpa benar-benar berat pada kulit.

4. Drunk Elephant Umbra Sheer Physical Daily Defense Sunscreen

Biasanya mendapati pelindung matahari mineral terlalu tebal, tetapi ketika saya mencuba versi drunk elephant ini, anda pastiterkejut. Rumusannya diakui tebal, tetapi bercampur dengan baik, tidak membuat anda kelihatan seperti ditutupi kapur dan tidak merasa terlalu berat.

5. CosRX Aloe Soothing Sun Cream SPF 50

Ia sangat ringan, menyebar dengan indah dan berbau harum.

6. Cetaphil Daily Facial Moisturizer with Broad Spectrum SPF 15

Apabila anda memerlukan sesuatu yang cepat untuk dilancarkan kerana a melakukan tugasan dan akan terdedah kepada cahaya matahari, gunalah pelembap Muka Cetaphil Daily Facial dengan Sunscreen Broad Spectrum SPF 15. Ia menyerap dengan baik dan cepat dan tidak terasa seperti menggunakannya.

7. La Roche-Posay Anthelios 50 Mineral Ultra Light Tinted Sunscreen

Jika anda terlalu malas untuk memakai solekan, jadi ini sedikit lebih sedikit dan juga pelindung matahari mineral, boleh juga diguna di sekitar mata.

8. Aveeno Positively Radiant Daily Moisturizer With SPF 30

Sekiranya anda berkulit gelap sangat sukar untuk mencari losen pelindung matahari yang tidak membuat anda kelihatan lembap, ungu atau berjalur. Yang ini tidak.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI