Berapa banyak air yang anda minum sehari berbeza untuk setiap individu. Inilah cara untuk memastikan anda kekal terhidrasi dengan betul.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa anda harus minum lapan gelas air sehari untuk kesihatan dan pencernaan yang optimum. Walaupun itu adalah peraturan praktikal yang biasanya disyorkan oleh pihak kesihatan, tetapi sebenarnya tidak ada satu jumlah air biasa yang harus diminum oleh semua orang. Berapa banyak air yang harus anda minum setiap hari mungkin berbeza dengan berapa banyak keperluan pasangan, kakak, dan rakan sekerja anda.

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: HEALTHLINE

Walaupun begitu, adalah bijak untuk mengetahui pengambilan air yang ideal untuk tubuh anda, kerana faedah minum air banyak sekali, mempengaruhi segalanya dari metabolisme hingga mood.

Kelebihan Minum Air

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: TASTE OF HOME

Air adalah pengangkut zat dan nutrien ke seluruh badan. Ini penting untuk pengaturan suhu berpeluh adalah cara tubuh anda melepaskan panas dan menyejukkan anda. Minum air juga dapat membuang toksin, melincirkan sendi, membantu melegakan sembelit, meningkatkan daya tumpuan, fokus, tenaga, keanjalan kulit, mood, dan keseluruhan kesihatan. Oleh kerana semua sel anda menggunakan air, dan perlu untuk fungsi badan, penting untuk kekal terhidrasi dengan betul.

Berapa Banyak Air Yang Harus Anda Minum Sehari?

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC:FAITH AND SCIENCE MEET

Terdapat beberapa faktor yang membantu menentukan berapa banyak air yang harus anda minum setiap hari.

 • Umur, orang tua memerlukan lebih sedikit air.
 • Tahap aktiviti contoh latihan yang mencabar dan terapi sauna memerlukan lebih banyak air.
 • Diet – diet tinggi protein, natrium, atau serat memerlukan lebih banyak air, cuaca panas, iklim kering, atau peningkatan medan memerlukan lebih banyak air.
 • Ubat-ubatan tertentu adalah beberapa faktor yang mungkin mempengaruhi berapa banyak air yang diperlukan seseorang.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Nak Cepat Kurus, Cuma Kena Tahu 8 Aturan Minum Air Kosong Ketika Bulan Puasa….

IKLAN

Walaupun kajian telah menghasilkan pelbagai cadangan selama bertahun-tahun, ketika memenuhi tahap penghidratan rata-rata orang dewasa yang sihat, kebanyakan pakar kesihatan umumnya mengesyorkan minum sekitar dua liter sehari, atau sekitar lapan gelas air 8 ons.

Jumlah ini boleh merangkumi air, minuman cair lain, dan makanan padat air dan pakar mencadangkan sekitar dua liter air sehari untuk mengekalkan tahap penghidratan yang sihat.

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Minum Air Yang Cukup Setiap Hari

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: YOUR STORY

Warna dan kekerapan air kencing adalah petunjuk tahap penghidratan. Sebelum anda mula mengira gelas, liter, atau auns, anda mungkin ingin memulakannya dengan melihat air kencing . Cara yang baik untuk mengukur jika anda mendapat cukup air adalah warna dan kekerapan air kencing anda. Kencing setiap 90 minit hingga dua jam adalah normal.

IKLAN

Sekiranya air kencing anda berwarna kuning gelap dan anda hanya membuang air kecil setiap enam jam atau lebih lama, kemungkinan anda tidak cukup terhidrasi. Sekiranya kekerapan anda setiap 30 minit dan anda air kencing benar-benar jernih, anda mungkin mendapat terlalu banyak air dan kemungkinan akan mengalir ke seluruh badan anda dan bukannya memberi manfaat kepada anda.

Perhatikan keanjalan kulit

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: THE SENTINEL ASSAM

Cara lain untuk mendapatkan idea mengenai tahap penghidratan anda, terutamanya untuk kanak-kanak dan orang tua, adalah dengan memeriksa turgor kulit anda, yang merupakan keanjalan kulit anda. “Cubit kulit di bahagian belakang tangan anda selama beberapa saat dan kemudian lepaskan,” kata Sinatra. “Sekiranya turgor kulit anda terkunci dengan cepat ke tempatnya, anda mungkin terhidrasi dengan baik. Sekiranya memerlukan masa untuk kembali ke kedudukan normal, anda mungkin mengalami dehidrasi. Gejala dehidrasi lain termasuk pening, kabut otak, dan keletihan. ” Dengan cara lain: Salah satu kelebihan air minum adalah kulit yang lebih ketat dan bercahaya.

Cara Sedap untuk Minum Lebih Banyak Air

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: A SWEAT PEA CHEF

Sekiranya anda menghadapi masalah minum air secukupnya, ada beberapa cara untuk meningkatkan pengambilan air melebihi air biasa. Cuba memasukkan air dengan buah, menambahkan buah beku (bukan ketulan ais) ke dalam air anda, atau memilih air seltzer dengan dorongan yang sihat variasi tanpa gula adalah yang terbaik. Anda juga boleh memfokuskan diri pada pengambilan makanan dengan kandungan air yang tinggi. Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran padat air, menjadikannya sumber penghidratan yang sangat baik.

IKLAN

Buah-buahan ini dengan kandungan air yang tinggi untuk membantu anda kekal terhidrat:

 • strawberi (91% kandungan air)
 • tembikai (92% kandungan air)
 • limau gedang (kandungan air 91%)
 • pic (88% kandungan air)
 • nanas (kandungan air 87%)
 • jeruk (87% kandungan air)
 • air kelapa (95% kandungan air)
 • raspberi (kandungan air 87%)

Sayuran yang kaya dengan air adalah kaedah mudah dan menambahkan air ke dalam makanan. Beberapa pilihan bermusim dan sepanjang tahun termasuk:

 • timun (95% kandungan air)
 • zucchini (kandungan air 94%)
 • tomato (94% kandungan air)
 • kubis (kandungan air 92%)
 • saderi (95% kandungan air)
 • lada hijau (kandungan air 92%)
 • bayam (92% kandungan air)

Cara lain yang baik untuk makan dengan cara menghidrasi yang lebih baik adalah dengan sup. Panaskan ayam potongan dadu atau tulang yang bagus dan masukkan beberapa makanan kaya kalium seperti saderi, lobak merah, atau kentang. Pastikan garam rendah, tetapi sedikit natrium sebenarnya baik untuk penghidratan anda.

Elakkan terlalu banyak makanan diproses

Elak Kulit Kering Dan Kusam, Semak Dua Cara Mudah Ini Kemungkinan Anda Kurang Minum Air.
PIC: PROFEL

Semua pakar kami bersetuju bahawa penghidratan adalah penting untuk menjauhkan diri dari makanan yang diproses kerana mereka tidak hanya mengandungi sedikit air, mereka juga sering kali mengandungi banyak natrium bahkan makanan manis, yang akan menghalang usaha penghidratan anda.

Perkara yang sama berlaku untuk kopi. Kopi bertindak sebagai diuretik dan dapat mengeringkan anda. Setiap cawan kopi yang anda minum, anda harus mengikutinya dengan secawan air.