Kadang-kadang kita berhadapan dengan situasi di mana di kawasan perumahan banyak kucing tidak bertuan yang datang tanpa diundang.

Atas dasar kasihan kita akan beri makan pada kucing ini. tetapi yang menjadi masalahnya, kucing berkenaan tidak mahu pergi malah mengotorkan rumah jiran. Pastinya timbul rasa bersalah kerana kita yang memberi makan tetapi kemudiannya mengundang rasa marah jiran pula.

Dalam persoalan ini, apa hukumnya kita berhenti memberi makan kucing dengan niat mahu menjaga perasaan jiran-jiran?

IKLAN

Ustaz Azhar Al Idrus Menjawab Persoalan Ini

Tidak boleh kita berhenti makan kucing, sekiranya ingin menjaga hati dan perasaan jiran. Jadi hantarlah kucing-kucing ini ke tempat yang ada makanan contohnya pasar atau kedai makan. Kalau boleh jangan  buang di tengah jalan, ini kerana dikhuatiri akan keselamatan kucing tersebut.

Dalam hal ini sebenarnya  terdapat keberkatannya pada kucing yang datang ke rumah kita. Allah murahkan rezeki tuan rumah kerana Allah tak hantar kucing sahaja, malahan Dia hantar Malaikat sekali datang rumah kita. Malaikat  yang akan mendoakan kemurahan rezeki dan kesejahteraan hidup tuan rumah.

Jangan sia-siakan binatang yang datang rumah kita meminta makanan. Kadang-kadang itu hanya ujian dari Allah SWT untuk menguji keimanan seseorang dan dalam pada itu Allah mahu naikkan martabat seseorang. Jangan juga sesekali kita menzalimi binatang yang datang kepada kita kerana setiap perbuatan kita di dunia akan di balas oleh-Nya.

IKLAN

Tidak salah kita memberi kepada mahkluk Allah. Apa yang kita miliki di dunia ini hanya pinjaman semata-mata dari Allah. Dan Nabi bersabda bahawa orang-orang yang sayang harta, kedekut untuk memberi dan berkongsi harta di dunia dia akan jauh dari Allah dan syurga. Jauh dari manusia tetapi hampir dengan neraka. Nauzubillah.

Admin nak pesan jangan jadikan datangnya sesuatu itu dengan bebanan tetapi lihatlah ia dengan mata hati. Bersangka baik dalam apa keadaan sekalipun.

IKLAN

ANTARA SELEBRITI MALAYSIA YANG MINAT KUCING

1. HANIS ZALIKHA

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

2. ZARA ZYA

A post shared by Zara Zya (@zarazya) on

 

3. DATO FAZLEY YAACOB

4. IIZZUE ISLAM

 5. Johan Ariff

6. ADIBAH NOR

A post shared by adibahnoor (@adibah_noor) on

7. DATO ALIFF SYUKRI

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI