Setelah seharian bekerja dan melakukan pelbagai aktiviti, tentunya malam merupakan masa yang ditunggu-tunggu untuk berehat melepaskan segala penat lelah. Rehat pada waktu malam tidak hanya sekadar tidur mengikut waktunya.

Pelbagai perkara yang perlu anda elakkan sebelum tidur. Selain elakkan stress, anda dinasihatkan supaya elakkan diri daripada melakukan 6 perkara ini. Hijabista paparkan 6 perkara yang boleh mengganggu rehat anda.

1. Elakkan Penggunaan Peralatan Elektronik

Satu kajian menunjukkan bahawa sekiranya anda menatap cahaya biru dan putih yang dipancarkan daripada skrin peralatan elektronik akan menghalang otak anda daripada melepaskan hormon melatonin, di mana ia membolehkan tubuh anda mengetahui waktu tidur anda. Jadi, cahaya itu akan membuatkan anda sukar untuk tidur. Daripada anda memegang telefon bimbit, lebih baik anda membaca buku atau novel sebelum tidur.

IKLAN

2. Jangan Ambil Sebarang Pil Tidur

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 4% daripada penduduk Amerika berusia lebih daripada 20 tahun menggunakan bantuan untuk tidur. Menurut saintis tidur Harvard, Patrick Fuller turut berkata bahawa walaupun anda mengalami masalah untuk tidur, tidak bermakna anda mempunyai masalah insomnia dan pengambilan pil tidur tidak begitu baik kerana ia mempunyai kesan sampingan.

3. Hindari Bekerja Di Atas Katil

Pakar turut menasihatkan agar menjadikan bilik tidur tempat untuk tidur secara eksklusif sahaja. Jangan lakukan kerja-kerja anda di dalam bilik tidur. Jika tidak, anda mungkin mengalami masalah untuk tidur.

IKLAN

4. Elak Ambil Kafein Selepas Jam 5 Petang

Satu kajian menyatakan pengambilan 400 mg kafein 6 jam sebelum tidur akan mengganggu tidur anda. Jika anda masih mahu mengambil kafein, ambil sebelum jam 5 petang.

5. Hindari Pemakanan Berlemak

Satu kaji selidik mencadangkan bahawa makan satu jam sebelum tidur akan mengganggu kualiti dan kuantiti tidur anda terutamanya bagi wanita. Pengambilan makanan yang berlemak sebelum tidur akan mengurangkan masa tidur anda. Sekiranya anda lapar pada waktu malam, pakar mengesyorkan anda mengambil bijirin dengan protein seperti mentega kacang semula jadi atau roti gandum.

IKLAN

6. Jangan Bersenam

Ya, memang jadual harian anda terlalu sibuk sehingga anda mempunyai waktu malam sahaja untuk bersenam. Tetapi, pakar mengesyorkan agar anda hindari daripada melakukan latihan yang berat pada waktu petang. Ini kerana suhu badan akan meningkat semasa anda melakukan latihan kardio dan ia akan membuatkan anda semakin sukar untuk melelapkan mata. Sebaliknya, lakukan sahaja yoga atau regangan ringkas yang boleh membantu anda untuk relaks.

Sumber: MSN Lifestyle

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI