Dunia terasa gelap apabila meluhat butiran jerawat tertonjol-tonjol di permukaan muka. Masalah ‘breakout’ yang dihadapi menyebabkan dunia jadi gelap. Penat mencuba produk mahal yang belum tentu hasilnya tetapi hijabi ini, tidak lokek berkongsi mengenai produk penjagaan kulit yang sesuai untuk menghilangkan masalah jerawat di muka.

“Bismillahirahmannirahim sekarang dhijah nak kongsi serba sedikit tentang produk yang dhijah pakai untuk hilangkan jerawat and parut hitam, semua produk ni uolls boleh cari kat watson atau guardian atau farmasi yang berdekatan.”

Dunia Jadi Gelap Bila Jerawat Keluar Di Muka. 7 Produk Ini Yang Telah Selamatkan Wajah Dari ‘Breakout’.Langkah 1 :

Sebelum cuci muka, remove make up/ kotoran kat muka dengan garnier micellar cleansing water yang sangat sangat efektik hilangkan kotoran. Harga RM9.90 untuk yang kecil untuk 1-2 bulan pakai dan bawah RM19.90 untuk yang besar untuk 5-6 bulan pakai.

Langkah 2:

Untuk mencuci muka, gunakan cetaphil sebab sangat selamat dan disarankan oleh doktor pakar kulit. Bila pakai cetaphil kulit jadi lembut dan bersih. Harga satu ni bawah rm25.00 and boleh tahan sampai 2-3 bulan.

Langkah 3 :

Gunakan skrub green tea skrub jenama St Ives sebab produk ni sangat best bila pakai. Seminggu boleh pakai 3 kali sahaja, harga RM18 tahan sehingga 6-7 bulan. Jimat kan? Kesan dia pulak blackhead jadi kurang and hilangkan jerawat.

Langkah 4:

Aplikasikan toner jenama aiken, untuk kesegaran muka juga boleh melindungi muka daripada panahan matahari dan kawal minyak muka. Harga yang berbaloi RM5.90 tetapi kesan sangat efektif. Satu botol tahan 2-3 bulan.

IKLAN

Langkah 5 :

Langkah seterusnya untuk melembabkan, apabila menggunakan daily losyen aiken muka akan rasa selembut baby and produk ni sangat bagus untuk muka berjerawat. Sangat disarankan kerana keberkesanan produk dan harga RM12 untuk 2-3 bulan.

Langkah 6 :

Sunblock jenama biore perfect moisturising milk, selain daripada mengandungi spf 50 dan tekstur yang lembut dapat melindungi kulit dan sesuai dengan cuaca di Malaysia. Harga RM16 untuk 3-4 bulan.

Langkah 7 :

Bila tersedar ada jerawat besar tumbuh kat muka, jangan lupa gunakan tea tree oil jenama aiken sebab dalam masa 2-3 hari jerawat akan kecut dan hilang. Sesuai untuk kegunaan di malam hari, tea tree oil ni RM12 tapi boleh la tahan 1-2 bulan.

IKLAN

Langkah 8 :

Garden of Eden Rosa Triple Action Acne serum ini boleh disapukan pada parut hitam dan ia sangat berhasil, dalam 5-7 hari parut hitam mula pudar, tapi kena rajin pakai tiap tiap malam, satu botol ni boleh la bertahan untuk 2-3 minggu dengan harga RM40. Boleh didapati di farmasi atau guardian terdekat anda.

SUPLIMENT TAMBAHAN

•  DR Pure Vita C sebab elok untuk baiki kulit muka, putihkan kulit, bantu hilangkan muka jerawat, satu kotak RM35 untuk 1-2 bulan.

• Selepas bangun tidur pagi sebelum mandi, minum air masak 2 hingga 3 gelas. Muka akan rasa lebih segar. Amalkan juga minum air sehari 2-3 liter dan apabila cukup minum air di dalam badan, muka kurang naik jerawat.

IKLAN

Antara perkongsian hijabis Dhijah untuk hilangkan jerawat nakal di muka. Selain daripada perkongsian ini, Dhijjah mendoakan masalah jerawat di muka hijabis boleh diatasi. Walaubagaimanapun hijabis yang punyai masalah yang kritikal boleh berjumpa dengan pakar kulit. Hijabis di luar sana ingin berkongsi seperti Dhijjah boleh PM terus admin di Facebook.

Sumber : Khadeeja Farid