Malaikat adalah salah satu makhluk Allah yang wajib dipercaya oleh manusia, meski tak tertangkap mata dan kamera. Banyak malaikat yang sentiasa bersama manusia, sisi kanan kiri, depan belakang, dan malaikat lain yang sudah menemani manusia sejak pertama diciptakan Tuhan.

Malaikat tidak hanya menemani di dunia sahaja, ia akan terus menemani manusia di hari kematian, alam kubur hingga hari akhir. Malaikat akan terus hadir untuk mengawasi manusia. Termaktub dalam QS Qaaf ayat 18:

مَا يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ

Tiada suatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.

Dua Waktu Ini Tidak Didampingi Malaikat

Namun benarkah malaikat terus bersama manusia dalam keadaan apapun? Tidak adakah waktu sejenak malaikat untuk tidak menemani manusia? Berdasarkan keterangan dalam kitab Targhib wa Tarhib, malaikat tidak menemani manusia dalam dua saja. Iaitu waktu di saat manusia sedang buang air besar dan bersenggama. Dalam waktu tersebut malaikat membiarkan manusia berdiri dengan sendiriannya. Dalam sebuah hadis disebutkan:

اياكم والتعرى فان معكم من لا يفارقكم الا عند الغا ئظ وحين يفضى الرجل الى أهله فاستحيوهم وأكرموهم

Hindarilah bertelanjang, karena sesungguhnya bersama kalian adalah malaikat yang tidak pernah pisah dari kalian kecuali ketika sedang buang air besar dan ketika seseorang lelaki mendatangi isterinya (bersenggama). Maka merasa malulah kalian kepada mereka dan muliakanah mereka itu

Keterangan tersebut mengambarkan bahawa benar adanya jika malaikat meninggalkan manusia saat dalam dua waktu tersebut, iaitu pada saat buang air besar dan berhubungan intim. Meski demikian, manusia harus tetap menjada etika yang baik dalam dua waktu tersebut. Bukan bererti malaikat sedang tidak menamani manusia menjadi bebas seenaknya sahaja. Tetap ada adab yang diatur dalam Islam ketika hendak buang air besar dan berhubungan intim dengan kekasih halal.

Adab Dalam Islam Agar Sentiasa Didampingi Malaikat

Buang air merupakan salah satu kegiatan manusia sehari-hari. Mengenai ini, Islam telah mengajarkan umatnya adab-adab ketika buang air iaitu:

1. Mencari tempat yang sepi dan jauh dari penglihatan orang. Ketika Nabi Muhammad hendak buang air besar, beliau pergi hingga tidak dilihat siapapun (HR Abu Daud dan Tirmidzi).

IKLAN

2. Hendaklah memakai alas kaki karena Nabi apabila masuk toilet beliau memakai sepatu (HR Baihaqi).

3. Tidak membawa masuk apa saja yang di dalamnya terdapat zikir kepada Allah. Nabi Muhammad mengenakan cincin yang ada tulisan Rasulullah, namun jika beliau masuk ke toilet, maka beliau melepasnya (HR Tirmidzi).

4. Masuk ke toilet/WC mendahulukan kaki kiri, sambil berdoa:

Bismillahi Innii A’uudzubka Minal Khubutsi Wal Khobaaitsi”

Ertinya Dengan nama Allah sesungguhnya aku berlindung diri kepada-Mu dari syaitan lelaki dan syaitan wanita. Imam Bukhari meriwayatkan Nabi selalu membaca doa itu ketika hendak masuk ke dalam toilet.

5. Tidak menghadap kiblat atau membelakanginya ketika buang air, Nabi bersabda

“Janganlah kalian menghadap kiblat, dan jangan pula membelakanginya ketika buang air besar ataupun buang air kecil” (Mutaffaq Alaih).

IKLAN

6. Tidak buang air kecil atau besar di tempat berteduh manusia, atau di jalan mereka, atau di air mereka, atau di pohon-pohon mereka yang berbuah. Nabi bersabda:

“Takutlah kepada tiga tempat laknat; buang air besar di aliran air, di tengah jalan, dan di tempat berteduh” (HR Hakim).

7. Tidak buang air di lubang-lubang tanah kerana kemungkinan ada binatang yang tersakiti dalam lubang itu (HR Abu Daud).

8. Tidak bercakap ketika buang air besar. Nabi bersabda:

“Jika dua orang buang air besar, maka hendaklah setiap orang dari keduanya bersembunyi dari orang satunya, dan keduanya jangan berbual kerana Allah membenci hal tersebut” (HR Ahmad).

Sunat-sunat dalam melakukan Persetubuhan agar tidak dilaknat malaikat:

IKLAN

1. Suci daripada hadas kecil, tegasnya sunat terlebih dahulu mengambil air sembahyang.

2. Mandi dan memakai wangi-wangian.
“Sesungguhnya Allah itu baik dan menyukai kebaikan, bersih dan menyukai kebersihan”. (Hadith Riwayat Tirmizi)

3. Memakai pakaian yang mengghairahkan tegasnya pakaian menimbulkan nafsu syawat (lelaki atau perempuan).

4. Sunat melakukan persetubuhan pada hari Jumaat atau malamnya, malam Khamis dan malam Isnin.

5. Sunat bersetubuh diwaktu sihat, jangan waktu terlalu lapar atau terlalu kenyang.

6. Sunat bersetubuh dengan bersenda gurau dan bermain-main terlebih dahulu supaya dapat membangkitkan syawat seterusnya jika memperolehi anak, insyaAllah akan cerdik (berakal). Kemesraan mesti ada, dan proses ini penting untuk mengurangkan kesakitan, perasaan gemuruh, gementar, malu, takut dan rasa tertekan.

7. Sunat bersetubuh dalam satu selimut dan di atas satu hamparan elakan daripada telanjang tanpa penutup kain.

8. Sunat membaca bismillah dan doa sebelum dan sesudah bersetubuh.

9. Selesai bersetubuh sunat disegerakan mandi junub jika tidak dapat dilakukan atas sebab-sebab tertentu sunat membasuh kemaluan dan mengambil air sembahyang (wuduk).

Imam Al-Ghazali berkata : “Setengah ulamak menyatakan sunat bersetubuh pada hari Jumaat dan Malamnya, berpandukan salah satu ta’wil daripada sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud “Allah merahmati orang yang mandi dan memandikan isteri (Pada hari Jumaat)”.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI