Mengamalkan wirid duan ayat terakhir dari surat at-Taubah atau ayat 128-129 sangat luar biasa besar fadhilat dan khasiatnya. Banyak ulama dan guru-guru agama yang menganjurkan untuk mengamalkan wirid dua ayat terakhir dari surat at-Taubah ini.

Rahsia yang terkandung di dalamnya sangat besar, sehingga akan mampu memberi banyak manfaat bagi pengamalnya. Apa khasiat dan manfaat serta fadhilah mengamalkan dua ayat terakhir surat at-taubah ini?

Inilah beberapa diantaranya:

  1. Rezeki bertambah– Wiridkan secara istiqomah 7 x sehabis solat maghrib, Insya Allah rejeki akan lancer.
  2. Pendinding dari ilmu hitam– Baca 7 x sehabis solat subuh, Insya Allah membentengi diri kita dari ilmu hitam.
  3. Hajat terkabul– Baca 100 kali sehabis s0lat hajat, Insya Allah percepatkan kabulnya hajat.
  4. Benteng diri– Lindungi diri untuk kekebalan dari segala macam senjata lawan yang menyerang.
  5. Perubatan– Dibacakan ke air, lalu tahan nafas sambil baca 2 ayat tersebut di dalam dada dan hembuskan ke air putih untuk diminumkan kepada yang sakit.
  6. Jauhi sihir– Mencegah dari segala macam sihir, guna-guna, hipnotis dan lain-lain.
  7. Dimudahkan segala urusan– Merubah nasib yang buruk menjadi lebih baik, segala urusan dipermudahkan.
  8. Kesihatan – Diberikan umur panjang dan selalu sihat, insya Allah dan terhindar dari segala marabahaya yang datang tak diduga.

Inilah ayatnya:

LAQOD JAA-AKUM RASUULUM MIN ANFUSIKUM AZIIZUN ALAIHI MAA ANITTUM HARII-SHUN ALAIKUM BILMU’MINIINA RAUUFUR RAHIIM.

IKLAN

FAIN TAWALLAU FAQUL HASBIYALLAAHU LAAILAAHA ILLAA HUWA ALAIHI TAWAKKALTU WAHUWA RABBUL ARSYIL AZHIIM.

Ertinya :

Sesungguhnya telah datang kepadamu seorang rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu, sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, amat belas kasihan lagi penyayang terhadap orang-orang mukmin. Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: “Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arasy yang agung”.(QS.At-Taubah :128-129).

IKLAN

Di samping mengamalkan dua ayat tersebut di atas, ada juga riwayat dari Nabi yang secara khusus menyebutkan potongan ayat dari ayat terakhir, iaitu:

حَسْبِيَاللهُلاَإِلَـهَإِلاَّهُوَعَلَيْهِتَوَكَّلْتُوَهُوَرَبُّالْعَرْشِالْعَظِيْمِ

“Allah-lah yang mencukupi segala keperluanku, tiada ilah yang berhak disembah kecuali Dia, kepadaNya aku bertawakal. Dia-lah Rabb yang menguasai ‘Arsy yang agung.”

IKLAN

Ada riwayat dari Nabi sebagai berikut:

Dalam hadis dari Abu Ad Darda’ radhiyallahu ‘anhu disebutkan bahawa barangsiapa yang mengucapkan zikir tersebut di subuh dan petang hari sebanyak tujuh kali, maka Allah akan memberi kecukupan bagi kepentingan dunia dan akhiratnya. HR. Ibnus Sunni no. 71 secara marfu’ sampai pada Nabi shallallahu alaihi wa sallam, Abu Daud secara mauquf (sampai pada sahabat) (4/321, no. 5081). Syaikh Syu’aib dan Abdul Qodir Al Arnauth menyatakan sanad hadits ini shahih dalam Zaadul Ma’ad (2/376))

Itulah amalan wirid dua ayat terakhir dari surat at-taubah yang boleh anda lakukan, semoga apa yang diamalkan menjadi satu perubahan dalam hidup kea rah kebaikan.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI