Tidak dinafikan hari ini ramai yang terasa beban dengan peningkatan kes Covid-19 yang melanda. Sehingga hari ini, kes semakin membimbangkan dan menyebabkan kerajaan terpaksa mengambil inisiatif untuk menjalankan ‘total lockdown’ di seluruh negara.

Ternyata, ia memberi impak kepada majoriti masyarakat kita yang kehilangan kerja, mata pencarian dan tidak mampu untuk menampung kos sara hidup. Bukan itu sahaja, bebanan itu turut dirasai kerana tidak berpeluang untuk berjumpa dengan orang yang tersayang. Usah memendam rasa, malah berdoalah kepada Allah SWT untuk diberi kekuatan dan diberikan ketenangan jiwa dan hati untuk menghadapi dugaan ini.

Terasa Beban Dengan ‘Total Lockdown’! Amalkan Doa-Doa Pendek Ini, Hati Rasa Tenang & Jiwa Rasa Aman
Sumber gambar: We Hear It

Luangkan sedikit masa dengan membaca doa-doa terbaik yang serba ringkas ini untuk diberikan ketenangan hati dan jiwa.

Hati yang tenang adalah hati yang bahagia. Dengan hati yang tenang, tidak ada kekhawatiran dan perasaan ‘kurang’ akan segala sesuatu. Maka, bacalah Allahumma inni as aluka nafsaan bika muthma-innah, tu’minu biliqaa-ika wa tardhaa bi qadhaa-ika wa taqna’u bi’athaa-ika”. Artinya, “Ya Allah, aku memohon kepada-Mu jiwa yang merasa tenang kepada-Mu, yang yakin akan bertemu dengan-Mu, yang ridha dengan ketetapan-Mu dan merasa cukup dengan pemberian-Mu”.

IKLAN

Selain itu juga, kamu boleh amalkan bacaan doa yang diajar oleh Rasulullah untuk menghilangkan kesedihan di hati iaitu;

Rasulullah pun mengajarkan pada kita doa untuk orang yang menderita kesedihan yang mendalam, yaitu Ya Allah, Rahmat-Mu aku harapkan, janganlah Engkau serahkan segala urusanku kepada diriku sendiri walau sekejap mata, perbaikilah segala urusanku, tiada ilah yang berhak disembah selain Engkau” (HR. Abu Dawud).

IKLAN

Antara doa-doa lain yang boleh dibaca ialh:

Bacalah, Allahumma innii a-udzuubika minalhamma walkhujni, wal ajri, wakasal, walbujli, walhubni, wadhalidaini, walghabatirrajali”. Doa ini memiliki arti “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari (hal yang) menyedihkan dan menyusahkan, lemah dan malas, bakhil dan penakut, lilitan hutang dan penindasan orang”.

IKLAN

Atau,

Bacalah ‘Allahumma tsabitnii waj’alnii haadiyan mahdiyyan’ untuk memohon ketenangan hati dan petunjuk dari Allah untuk segala yang kita lakukan. Artinya, “Ya Allah, tenangkanlah hatiku dan jadikanlah aku orang yang memberi petunjuk dan mendapat petunjuk”.

Sungguh, dengan mendapat petunjuk dari Allah, hati kita akan merasa tenang atas apa-apa yang kita lakukan dan kita pun akan merasa bahagia. Selamat beramal!