Trend TikTok betul atau salah ialah jawapan kepada soalan hangat anda tentang fesyen kesihatan, kecantikan dan kecergasan yang mengambil alih suapan sosial anda.

Setiap cerita merungkai trend kesihatan yang meriah dengan bantuan pakar dan penyelidikan saintifik untuk mendedahkan kebenaran dan keselamatan di sebalik “nasihat” viral yang anda lihat dalam talian.

TikTok terkenal dengan penyumberan ramai semua jenis trend kecantikan, malah yang agak ganjil, untuk dikatakan paling tidak. Dan trend penjagaan kulit DIY terkini yang mungkin muncul di FYP anda. Ya, sudah tiba masanya untuk bercakap tentang topeng muka darah haid.

Sebilangan besar pengguna TikTok membual tentang faedah mengambil darah haid dan baik, menyapunya pada muka anda. Pada masa ini, video dengan hashtag #periodbloodfacemask secara kolektif mempunyai lebih daripada 103 juta tontonan. Sebagai contoh, dalam satu klip, peminat rawatan penjagaan kulit buatan sendiri yang telah berkongsi beberapa siaran tentang topeng muka darah haid pada apl mendakwa darah haid mengandungi “semua sel stem dan semua nutrien yang diperlukan oleh bayi dan sudah tentu, yang kulit dan badan anda perlukan.”

@mikay.fer no filter? 🫣 #bloodmask ♬ som original – harakiri

Seorang lagi pencipta “meninggalkan hippie dan menggunakan darah haid sebagai topeng muka,” tulisnya dalam teks yang dipaparkan pada video yang kini viral. “Dan ia adalah yang terbaik yang pernah dilihat oleh kulit saya????” tambahnya sambil menunjukkan dari dekat kulitnya yang cerah dan bercahaya. Pengulas ragu-ragu, bertanya sama ada dia bergurau, tetapi dia menggandakan, menulis, “Secara harfiah memesan cawan haid untuk memudahkannya untuk bulan depan.”

Rawatan penjagaan kulit yang semulajadi dan percuma yang mendedahkan kulit yang cerah dan jelas kelihatan hebat, tetapi sebelum anda mula menyimpan darah haid untuk topeng muka, terdapat beberapa perkara yang pakar dermatologi mahu anda ingat. Makluman spoiler: Pakar mengatakan trend ini tidak berkesan, malah ia mungkin tidak selamat. Inilah yang anda perlu tahu.

Apakah topeng muka darah haid?

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Topeng muka darah haid adalah betul-betul seperti bunyinya: Sesetengah orang di TikTok mendakwa mengumpulkan darah haid mereka dalam cawan haid dan kemudian menyapunya pada kulit mereka untuk faedah yang sepatutnya, seperti meninggalkan kulit yang cerah dan berseri. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit maklumat tentang cara menyimpan darah, berapa lama selepas mengumpul darah anda perlu menyapunya, dan berapa lama untuk meninggalkan darah pada kulit. Kebanyakan video menunjukkan orang ramai menyapu darah terus dari cawan haid dan membiarkannya selama beberapa minit sebelum membasuh sisa topeng DIY.

IKLAN

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Kaedah ini tidak boleh dikelirukan dengan rawatan muka vampire, yang terkenal oleh selebriti seperti Kim Kardashian. Rawatan muka vampire atau rawatan penjagaan kulit yang diperbuat daripada plasma kaya platelet (PRP) ialah “rawatan di mana produk berkaitan darah digunakan pada kulit untuk sifat regeneratifnya,” kata pakar dermatologi.

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Ia mungkin terdengar serupa, tetapi rawatan muka vampire melibatkan “hanya sebahagian daripada darah yang mempunyai ciri-ciri bermanfaat, iaitu faktor pertumbuhan yang terdapat dalam plasma. PRP diekstrak daripada darah keseluruhan dan tertumpu lapan hingga 10 kali sebelum digunakan. Perlu diingat bahawa proses ini juga dilakukan dalam persekitaran klinikal, tidak seperti DIY topeng muka darah haid TikTok.

Pakar tentang menggunakan darah haid sebagai topeng muka

Teori di sebalik mengapa sesetengah orang mencuba topeng muka darah haid ialah darah haid padat dengan nutrien dan sel stem yang akan membantu anda mendapatkan kulit yang lebih bersih dan lebih cerah. Walau bagaimanapun, pakar dermatologi mengatakan dakwaan ini tidak sah. Ini bukan idea yang baik untuk kulit anda kerana beberapa sebab, ulas pakar dermatologi dalam artikel yang disiarkan di laman sesawang Shape.

IKLAN

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

“Darah haid ialah campuran epitelium tumpah kulit sel daripada lapisan rahim, sel darah putih dan sel darah merah, yang sebelum ini berkongsi video TikToknya sendiri yang membongkar trend itu. Dia juga menegaskan bahawa “tiada faedah terbukti” untuk menggunakan darah haid sebagai topeng muka.

Di sokong oleh pakar dermatologi lain, “tiada bukti saintifik bahawa menggunakan darah keseluruhan sama ada ia haid atau sebaliknya boleh mempunyai sebarang manfaat kosmetik, ” katanya. “Malah, sel darah merah adalah pro-radang dan boleh memburukkan kulit.”

Gunakan darah haid sebagai topeng muka ragu keselamatannya

Menggunakan darah haid pada muka anda tidak selamat atas beberapa sebab, menurut pakar dermatologi. Darah mudah tercemar dengan mikrob, seperti bakteria atau kulat dan itu boleh merebak ke kulit anda. Jika anda mempunyai jangkitan seksual, anda juga boleh menyebarkannya ke kulit muka anda dengan menggunakan darah haid yang tercemar.

IKLAN

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Pakar sama sekali tidak mengesyorkan menggunakan darah haid ke muka. Darah ini tidak diambil secara steril dan mungkin tercemar dengan bakteria atau virus yang boleh membawa kepada jangkitan.

Mendapatkan rawatan muka vampire di pejabat doktor adalah satu perkara, tetapi menyapukan darah haid ke muka anda adalah perkara lain. Tiada bukti saintifik untuk membuktikan trend TikTok menawarkan apa-apa faedah kepada kulit, malah ia mungkin mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan, kerana ia datang dengan risiko jangkitan.

Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Jika anda sedang mencari cara untuk mendapatkan kulit yang cerah dan berseri, pertaruhan terbaik anda ialah melawat pakar dermatologi untuk mendapatkan bimbingan tersuai.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/XqUlr0-K9KA

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI