Ketika menurunkan berat badan mengekalkan kecergasan dan menjalani gaya hidup yang lebih sihat, anda melihat orang kiri dan kanan berusaha mencari diet baru, aplikasi kecergasan baru atau suplemen ajaib.

Bukankah ini corak yang diulang anda selama beberapa dekad? Tetapi jauh dari berkesan, anda melakukan perkara yang sama berulang-ulang tetapi pakar untuk mendapatkan hasil yang berbeza. Daripada berusaha menambahkan 101 perkara baru dalam rutin harian anda, apa yang akan terjadi sekiranya anda berhenti melakukan perkara yang tidak memberi anda hasil kesihatan dan kecergasan yang diinginkan?

Sekiranya anda tidak mendapat hasil yang diinginkan dengan usaha kesihatan dan kecergasan anda, lihat apakah anda telah melakukan kesalahan ini dan kemudian berhenti melakukannya. Berikut adalah 7 kesalahan teratas yang patut anda bagi mencapai berat badan yang ideal.

1. Berhenti menyalahkan genetik

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Gen anda tidak menentukan kesihatan anda. Kebanyakan individu akan berfikir bahawa kerana gen berperanan dalam sesuatu, mereka menentukan segalanya. Berulang-ulang, orang mengatakan, “Itu semua genetic kerana genetic, Saya tidak dapat berbuat apa-apa mengenainya.” Tidak masuk akal. Untuk mengatakan bahawa sesuatu mempunyai komponen genetik tidak menjadikannya tidak berubah. Sudah tiba masanya untuk berhenti menyalahkan genetik jika anda benar-benar ingin membuat perubahan berkekalan dalam kesihatan dan kecergasan.

2. Hentikan menetapkan matlamat

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Ketika hendak membentuk kebiasaan, jika tugasnya terlalu mudah, otak anda mudah bosan. Dan jika rutinnya menjadi terlalu sukar, ia akan menentang tindakan itu lagi. Inilah sebabnya mengapa anda terus gagal mencapai matlamat tidak masuk akal anda kerana otak mempunyai pelbagai perkara yang dilihatnya boleh dicapai.

Tetapi jika anda menyimpannya di titik manis 60-90% dari ambang peribadi anda dari apa yang terlalu sukar bagi anda, ia akan mula belajar dan menyesuaikan diri dengan rutin baru. Ia mula mencatat ganjaran yang diperoleh setelah setiap pusingan rutin iaitu penyelesaian setiap gelaran kebiasaan.

IKLAN

3. Hentikan sasar untuk diet seterusnya

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Daripada mengejar setiap diet lain yang anda baca di blog kesihatan kegemaran, apa yang akan terjadi sekiranya sekali, anda bertanya kepada diri sendiri, adakah ini diet yang boleh anda lakukan dengan mudah? Adakah diet sesuai dengan gaya hidup anda?

Bolehkah anda mengekalkannya seumur hidup, ketika anda dalam perjalanan, umur 70 tahun? Salah satu kesalahan yang paling biasa adalah individu beralih ke diet menjanjikan seterusnya tanpa anda bertanya pada diri sendiri jika itu sesuai dengan gaya hidup anda. Jadi pada kali anda melihat rakan anda memberitakan diet baru yang sangat berkesan, tarik nafas dalam-dalam. Senyum… Dan terus bergerak ke hadapan.

PERHATIAN: Mana-mana diet yang anda pilih, bereksperimen dengannya sekurang-kurangnya 6-8 minggu (12 jika anda mempunyai kesabaran) untuk dapat mengukur hasilnya dan melihat adakah ia berfungsi untuk tubuh anda dan apa yang tidak.

4. Berhenti berfikir yang berfungsi akan bakar semua lemak anda

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Individu yang berfikir bahawa bersenam dapat menghapuskan makanan sepanjang tahun yang mereka makan. Namun anda semua tahu jumlah kalori yang membakar aktiviti fizikal. Ya, ini membantu mempercepat metabolisme dan pencernaan anda dan terdapat banyak faedah lain untuk bersenam. Oleh itu, jangan berhenti.

IKLAN

Sekiranya anda dapat mengubah satu perkara untuk melangkah maju ke arah matlamat kesihatan & kecergasan anda, jadikan perkara yang anda makan sebagai keutamaan lebih tinggi daripada berapa banyak yang anda perlu. Sekali lagi, tidak ada yang salah dengan bersenam tetapi ingat bahawa makanan adalah satu-satunya perkara yang anda perlu lakukan setiap hari.

5. Hentikan kalori pengiraan

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Sekiranya anda masih mengira kalori pada tahun 2021, itu bermakna 2 perkara.

  • Anda makan bahan seperti makanan buatan manusia yang terdapat di dalam bungkusan dengan kod bar, dan
  • Anda menikmatinya kerana terus berada di bawah julat kalori harian anda untuk mencapai matlamat penurunan berat badan anda.

Tidak ada yang salah dengan yang ke-2, tetapi adakah anda masih gemuk? Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa, harap anda mendapat petunjuk di sini. Katakan anda telah menghitung kalori untuk beberapa waktu sekarang, bolehkah anda mengukur jumlah lemak yang anda bakar secara khusus dari kebiasaan ini? Ya, ini adalah alat kesedaran yang hebat tetapi hakikatnya adalah, cara termudah untuk menyelesaikannya adalah beralih kepada diet berasaskan tumbuhan makanan keseluruhan atau makanan yang anda masak di rumah.

6. Hentikan kira hasil kehilangan berat atau pengukuran BMI

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Inilah masalah dengan skala pengukuran dan badan. Anda boleh membakar lemak dan membina otot. Dan apabila ini berlaku, penghitung skala anda tidak akan berubah. Sekiranya anda telah mengalahkan diri sendiri dalam hal ini, adakah itu terdengar agak tidak masuk akal sekarang? Peratusan Lemak Badan adalah penanda yang lebih baik daripada berat badan anda.

IKLAN

Perkara yang sama berlaku untuk BMI. Walaupun ia boleh menjadi peramal penyakit yang berkesan daripada berat badan sahaja, ia masih agak membingungkan kerana pembina badan boleh mempunyai BMI yang lebih besar namun masih sihat dan cergas berbanding dengan anda yang mencatat BMI sebanyak 34.

7. Hentikan kumpul maklumat umum

Diet Tak Pernah Berjaya, Henti Lakukan 7 Perkara Ini Untuk Capai Berat Badan Yang Ideal.

Sekiranya matlamat anda untuk tahun 2021 adalah untuk mendapatkan yang terbaik dalam hidup, sudah tiba masanya anda berhenti mengumpulkan lebih banyak dan lebih banyak maklumat umum. Sudah tiba masanya untuk mengkhususkan diri dalam bidang kesihatan & kecergasan.

Anda tahu apa yang perlu anda lakukan untuk membakar lebih banyak lemak. Sebenarnya, lebih sukar di dunia hari ini untuk tidak mengetahui bagaimana menurunkan berat badan dan kekal cergas. Tetapi mengapa kita hidup di dunia di mana penggunaan berlebihan menyebabkan krisis kesihatan global?

Tanyakan pada diri, apakah beberapa perkara yang dilakukan oleh orang sekeliling anda yang telah membantu membakar semua lemak dan kini menjalani gaya hidup sihat? Apa yang akan berlaku sekiranya anda mula menjadi rujukan orang lain yang sesuai dan sihat? Adakah anda fikir anda akan semakin dekat dengan matlamat kesihatan & kecergasan anda pada tahun 2021? Ya anda perlu yakin pada kemampuan diri.

SUMBER GAMBAR: PEXELS