Selebriti ini dikenali seorang yang sangat aktif dan gemar melakukan aktiviti lasak. Malah dalam temubual sebelum ini Uyaina Arshad memberitahu amat menggemari sukan kick boxing dalam mengekalkan kecergasan tubuh badan. Namun siapa sangka, personaliti popular ini telah disahkan menghidap sakit jantung.

Terpanggil untuk mengetahui kisah sebenar apa yang terjadi, Hijabista menghubungi salah seorang teman baik Uyaina, Syifa Melvin yang juga terkejut apabila mendapat tahu berita berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SYIFA MELVIN (@syifamelvin) on

Nampak perubahan pada diri Uyaina

Menurut Syifa, Uyaina mengetahui dia menghidap sakit jantung pada bulan lepas setelah ditahan di wad selama beberapa hari. Sebelum itu memang dia dan teman-teman lain perasan perubahan pada diri Uyaina.

“Kami memang perasan yang dia semakin kurus, nampak tak sihat dan mukanya juga pucat. Jadi sangat terkejut bila dapat panggilan telefon mengatakan dia dimasukkan ke hospital kerana jatuh pengsan sebanyak dua kali di rumahnya. Rupanya Uyaina diserang mild attack ketika itu hingga menyebabkannya terpaksa ditahan beberapa hari di wad.

“Sebenarnya sakit jantung yang dialami Uyaina itu sudah ada sejak dia diahirkan lagi. Cuma bila badan dia berada dalam keadaan stress, tak cukup rehat dan kurang makanan menyebabkan jantung dipam terlalu laju

“Dia pun tak tahu ada mengalami masalah jantung ini hinggalah dimasukkan ke hospital bulan lepas. Masa itu Uyaina mengalami pitam, wajah pucat hingga mengalami pengsan,” ceritanya lagi turut memberitahu Uyaina yang dikenali selama ini seorang yang begitu aktif dan menjaga kesihatannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SYIFA MELVIN (@syifamelvin) on

Seorang yang menjaga kesihatannnya

“Apa yang Syifa tahu, Uyaina mermang seorang yang begitu menjaga kesihatannya dan ambil makanan suplemen. Tetapi benda nak jadi dan mungkin juga disebabkan dia terlalu penat hingga berlaku kejadian berkenaan.

IKLAN

“Apa yang Syifa katakan pada Uyaina, jangan overwork body sebab kadang-kadang bila terlampau stress, kurang tidak dan tak cukup makan hingga boleh sebabkan tekanan darah lagi rendah dan boleh berlakunya masalah ini,” ujar Syifa ketika dihubungi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SYIFA MELVIN (@syifamelvin) on


Tambah Syifa lagi, selepas kejadia itu dia mahu sahabatnya itu kurangkan kerja, makan pada waktunya dan teratur supaya kejadian bulan lalu tidak berulang lagi.

“Buat masa sekarang Uyaina kembali bekerja macam biasa. Dia tengah shooting, habiskan penggambaran untuk rancangan Pesona Pengantin dan turut berlakon drama. Ketika sakit tempohari, dia diberikan cuti sakit seminggu.

“Keadaan dia juga sudah kembali normal, makan pun dah banyak untuk elak kejadian berkenaan berulang. Doktor juga ada nasihatkan supaya Uyaina belajar dari kejadian yang menimpa dirinya bulan lalu.

IKLAN

“Uyaina sendiri kena faham badan dia sekarang sudah tidak boleh terima untuk bekerja keras  dan tak boleh stress bagi elak kejadian sama berlaku. Emak Uyaina pun ada nasihatkan kami kalau keluar supaya ingatkan dia untuk lebih jaga kesihatan dengan menjaga pemakanan,” ujar Syifa yang baru bertemu sahabatnya baru-baru ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UYAINA (@uyainaarshad) on

Pesan supaya sayangi diri sendiri

Apabila ditanya reaksi Uyaina ketika mendapat perkhabaran itu, Syifa memberitahu sahabatnya itu menangis dan tidak percaya dengan apa yang berlaku.

“Reaksi Uyaina bila dapat tahu dirinya menghidap sakit jantung dia menangis dan memang tak boleh terima. Dia tak percaya bila doktor sahkan dirinya menghidap sakit jantung.

IKLAN

“Bila doktor cakap pasal jantung, dia berharap bukan dirinya sebaliknya orang lain. Dia memang tak boleh percaya dirinya sedang sakit sekarang. Katanya lagi, dia baru 27 tahun dan masih tak percaya kena benda-benda macam ni.

“Tapi kami sebagai sahabat sentiasa beri sokongan dan semangat padanya. Kami beritahu, benda yang jadi ini sebagai beri tanda supaya jangan terlalu stresskan body dan  terlalu lebih kerja. Tetapi hakikatnya dia dilahirkan memang dengan masalah itu,” cerita Syifa lagi yang mahu temannya itu sayang pada diri sendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UYAINA (@uyainaarshad) on


“Sekarang ini Uyaina kena jaga kesihatannya sendiri kerana tidak ada yang lebih layak jaga kecuali dirinya sendiri. Selama ini sepanjang 27 tahun hidup, dia baik-baik sahaja dan sekarang baru tubuh itu nak tunjukan tanda ada masalah begini.

“Alhamdulillah Uyaina semakin positif dan boleh menerima hakikat yang sebenar. Dia masih muda dan kena jaga betul-betul badan kerana nak guna lama. Sebagai kawan, Syifa nasihatkan Uyaina supaya jaga diri, makan dan rehat yang mencukupi,” tambahnya sebelum mengakhiri perbualan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SYIFA MELVIN (@syifamelvin) on

KREDIT FOTO: INSTAGRAM SYIFA MELVIN & UYAINA ARSHAD

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI