Tidak dinafikan pelbagai lambakan produk penjagaan wajah yang dijual di pasaran. Namun tidak pasti apa yang sesuai untuk kulit bermasalah seperti berjerawat. Kuit bermasalah seperti ini perlu produk  yang betul-betul sesuai bagi memastikan sembuh seperi sedia kala.

Perkongsian wanita ini di laman sosial facebook, Amy Hamid yang dulu mempunyai masalah kulit berjerawat memberitahu produk digunakan dalam rutin perjagaaan harian.

Kebanyakan produk dibeli di drugstore dan digunakan secara konsisten. Harganya juga berbaloi dan akhirnya masalah dialami berjaya diatasi.

Wajah sebelum dan selepas.

Morning
Ada free sikit harinie walaupun semalam tido kul4pagi

Amy nak share skincare apa amy pakai sampai skin amy boleh bersih! Cuma parut teruk tu memang take time tapi boleh beza la skin dulu dengan sekarang

1-cetaphill cleanser
Gais amy nak explain cetaphill nie kena sabor bebanyak kome bak kata orang perak. Bulan pertama jujur cakap jerawat besar2. Nak kuar pown malu. Terfikir tak sesuai ke. Mula la dah down. And amy sama cm korang terpikir better pakai ada merkuri sebab bila change muka makin teruk. Nasib la orang sekeliling support! Berkat sabor serasi sangat sekarang. Bila basuh tu feel bersih dan tone kulit makin sama. Ha! Cetaphill xde buih. Kome jangan la pelik. Tapi kulit korang tetap bersih. Bila tukar produk organik die cuci lapisan dalam. Ada purging session. Naik jerawat. Cayalah cakap amy korang yang pakai produk high chemical memang cantik diluar. Tapi kulit dalaman korang dah rosak teruk! After stop breakout sampai bernanah. PLEASE PLEASE PLEASE banyak lagi produk under drugstore boleh buat korang cantik if korang kenal kulit, kenal bahan.

Rm28++ 250ml tahan sebulan lebih/2bulan
Watson/guardian/farmasi

2-St ives scrub
Tak semua sesuai pakai. Amy jujur. Amy pakai sebulan sekali cmtu. Bukan selalu kena tenyeh muka. Mak aii nipis kulit den. Masa korang tengah breakout, ada jerawat dinasihatkan jangan pakai scrub! Nanti jerawat lagi iritate. Jerawat takkan kurang. Makin makin naik. Pakai bila dah tinggal parut atau muka dah ketahap jerawat kurang naik! Muka bersih sebab kulit mati dibuang. If nak pakai cari jenis peeling. Yang tu x sakitkan muka.

Rm14++
Watson/guardian/pasaraya

3-naruko 2in1 clay mask and cleanser
The best produk! Clay mask memang sesuai untuk kulit jerawat tambah2 jenis prone acne!clay mask nie best ada ekstrak tea tree kecutkan jerawat dan pudarkan parut jugak tau. Pakai dalam 5-10minit je then bilas. Basuh macam basuh muka sebab cleanser sekali. Cuci sampai bersih. Cm amy after pakai mask nie pakai rose gold oil. Lembapkan kulit. Bukan sleeping mask if pakai waktu tido. nnt kulit korang iritasi pulak. Trust me korang akan suka. Sebab naruko bahan die soft sesuai untuk jerawat. Kalau muka korang naik jerawat selalu cek balik produk dan bahan dia. Jenis prone acne kena concern bab2 nie nanti takde la korang pelik asal aku pakai makin teruk muka 

Rm29
Watson/guardian

4-sunblock bio essence
Fav! Kenapa? Skin kita makin teruk sebab kita x concern pasal UV matahari yang rosakkan kulit. Kalau korang perasan jenis skincare sekarang mostly dorang cakap krim siang ada uv protection sebenarya tak. Ada yang pakai tapi parut susah gila nak hilang. Just jadi putih je. Sebabnya tak protect. Uv nie jahat gila tau x! Makan kulit. Nak kulit elok silalah berbelanja untuk sunblock. Those yang ada jeragat nie la puncanya! Untuk cuaca malaysia kena cari spf50++

Amy recomend bio essence sebab tak melekit and water based. Paling best terus serap then korang boleh terus pakai cc cream ke foundation! Untuk kulit minyak and jerawat boleh pakai jenama nie. Actually banyak yang elok. Amy pakai yang nie. Positif gila result! Jangan takut pakai sunblock kulit burn atau naik jerawat. Maybe sebab tak kaji bahan sesuai untuk kulit korang atau tak.

Rm38++
Watson/guardian

Senarai produk digunakan.

5- NARUKO sleeping mask
Fav too! Kenapa? Yang nie boleh pakai sampai bangun pagi esok. Tekstur jelly. Amy suka pakai RGO (rose good oil then tempek jelly) untuk konsep treat and seal. Sejuk je kat muka. Fungsinya kawal minyak yang keluar kT muka, rawat parut dan jerawat. If ada jerawat pakai malam nie esok dah kecut sikit. Dan tak tinggal parut tapi pudarkan lagi parut! Muka jadi lembap and glowing. Bagi amy sangat bantu kurangakn minyak dekat muka. Ada fungsi dehydrate sikit.

Rm45.90 (now rm40.50) promo
Watson/ guardian

6-rose gold oil (RGO)
Fav sangat2! Amy rasa setiap dari kita kena ada and amalkan. Nie la amy cakap treat and seal. Pakai apa2 mesti die jadi based. Even pakai foudation. Die rawat means die x buat clogged pore sebab guna makeup. Pudarkan parut, rawat kulit, cerahkan kulit. (Those yang rasa takut tak jadi lepas stop skincare korang try takkan menyesal.

Contact Intan Syafinas dan follow banyak tips2 skincare and boleh beli RGO produk terbaik nie dari dia
Rm59.90

7-serbuk akar mengkunyit
Bagus gila untuk pudarkan parut, bersihakan kulit. Amy buat mask muka selang 2hari macam tu. Paling best muka tak iritasi. Nie amy suka gila.
Boleh contact Sheada Fadzil founder serbuk nie.

Rm30 je

8-garnier micellar water makeup remover
Kalau tak basuh makeup bebeno bak kata orang perak kome jangan la idamkan kulit macam nora danish. Clogged pore, kukit selalu jerawat, muka gatal2 nie la akibatnya. Kena concern tau! Jangan rasa guna cleanser dan elok. Ada banyak lagi jenis makeup yang bagus. Korang boleh pilih

Rm9.99 small
Rm20.99 big
(Promo)
Watson/ guardian/ pasaraya

9-hiruscar
The best ubat jerawat and parut amy pakai. Bahan sesuai untuk jenis prone acne. In amonth parut makin pudar. If ada jerawat boleh tempek then kecut.
Ada dua jenis makesure pilih yang acne scar. Satu lagi untuk parut2 biasa

Rm38++ 10g
Watson

Ini pula untuk hilangkan jerawat.

 

 

Tinggalkan Komen