Terkena jangkitan selepas mencukur bulu ketiak memang menakutkan. Paling ‘seram’ apabila terpaksa mengeluarkan belanja besar sehingga RM17,000. Melalui perkongsian Instafamous, Faizdickie, lelaki ini berkongsi pengalaman terpaksa dibedah gara-gara jangkitan selepas mencukur bulu di ketiaknya.

Jangkitan kuman yang dikenali sebagai ‘Abscess’ ini merupakan sejenis bengkak yang bernanah.

Ikuti perkongsian Faizdickie

PART 1 | Bayangkan sebab KETIAK, kau kene bayar RM17,000! Mana tak pening oi! Haha

Kisah ni jadi bulan March hari tu. Ramai #Villagepeople terkejut and curious bila abang masuk wad kene operate. Now meh abang share what actually happened:

1. One day abang perasan kat ketiak abang mcm ada jerawat. Usually biasalah lepas shave bulu ketiak, akan ada irritation sikit and after few days benda tu akan hilang.

2. Lepas 4/5 hari ‘jerawat’ tu makin membesar macam bisul. First time jadi kat abang so kita just bubuh krim farmasi lah. Tapi makin lama makin sakit sampai susah nak gerak tangan.

3. Abang pi klinik and doc kata tu adalah abscess. Dia terus rujuk ke hospital. Abang gi Thompson Hospital (icing gi pvt hosp sebab fikir ada amik insurans Great Eastern – GE). Haha

4. Doc hospital confirmkan yang it is abscess and puncanya besar kemungkinan sebab infection masa shave bulu ketiak! Apoo! Haha

IKLAN

5. Apparently, kuman tu ada kat whole over our body so masa shave tu maybe ada luka kecil yang kita tak perasan. So kuman tu masuk and berlakulah infection. Doc cakap ni kene minor operation untuk buang abscess tu. Wadefak

6. Tanya kos, doc kata anggaran RM5-8k untuk operate. Malangnya masa mintak Guarantee Letter kat GE, kene rejek pulak! Kelam kabut contact ejen insurans @sharifahnurnalia and she convinced me to proceed and nanti claim balik dari insurans.

7. Mujur ada saving so proceed ngan admission ward and operation. Nak dijadikan cerita, operation buang abscess tu kene dua kali pulek! First – operate buang. Then a week later, jahit balik. Tempoh seminggu tu untuk kasi daging yang rompong tu heal dulu. Yih

8. Time tu dah pening dah sebab satu; risau nak operate dan dua; dok pikir bil hospital yang totalnya dekat RM17,000 untuk 2 operation, ward, rawatan susulan. Haaa

9. Alhamdulillah operation ok. 2 hari lepas tu dah discharge tapi everyday selama seminggu kene ulang-alik cuci jahitan kat hosp. Everytime cuci, kene byr RM seratus lebih.

IKLAN

10. Lebih kurang sebulan selepas tu, jahitan pun dibuka. Kalau orang lain ada parut kat muka, kening etc, abang plak ada parut sejengkal kat ketiak. Tak gangster langsung! Haha

View this post on Instagram

PART 1 | Bayangkan sebab KETIAK, kau kene bayar RM17,000! Mana tak pening oi! Haha Kisah ni jadi bulan March hari tu. Ramai #Villagepeople terkejut and curious bila abang masuk wad kene operate. Now meh abang share what actually happened: 1. One day abang perasan kat ketiak abang mcm ada jerawat. Usually biasalah lepas shave bulu ketiak, akan ada irritation sikit and after few days benda tu akan hilang. 2. Lepas 4/5 hari ‘jerawat’ tu makin membesar macam bisul. First time jadi kat abang so kita just bubuh krim farmasi lah. Tapi makin lama makin sakit sampai susah nak gerak tangan. 3. Abang pi klinik and doc kata tu adalah abscess. Dia terus rujuk ke hospital. Abang gi Thompson Hospital (icing gi pvt hosp sebab fikir ada amik insurans Great Eastern – GE). Haha 4. Doc hospital confirmkan yang it is abscess and puncanya besar kemungkinan sebab infection masa shave bulu ketiak! Apoo! Haha 5. Apparently, kuman tu ada kat whole over our body so masa shave tu maybe ada luka kecil yang kita tak perasan. So kuman tu masuk and berlakulah infection. Doc cakap ni kene minor operation untuk buang abscess tu. Wadefak 6. Tanya kos, doc kata anggaran RM5-8k untuk operate. Malangnya masa mintak Guarantee Letter kat GE, kene rejek pulak! Kelam kabut contact ejen insurans @sharifahnurnalia and she convinced me to proceed and nanti claim balik dari insurans. 7. Mujur ada saving so proceed ngan admission ward and operation. Nak dijadikan cerita, operation buang abscess tu kene dua kali pulek! First – operate buang. Then a week later, jahit balik. Tempoh seminggu tu untuk kasi daging yang rompong tu heal dulu. Yih 8. Time tu dah pening dah sebab satu; risau nak operate dan dua; dok pikir bil hospital yang totalnya dekat RM17,000 untuk 2 operation, ward, rawatan susulan. Haaa 9. Alhamdulillah operation ok. 2 hari lepas tu dah discharge tapi everyday selama seminggu kene ulang-alik cuci jahitan kat hosp. Everytime cuci, kene byr RM seratus lebih. 10. Lebih kurang sebulan selepas tu, jahitan pun dibuka. Kalau orang lain ada parut kat muka, kening etc, abang plak ada parut sejengkal kat ketiak. Tak gangster langsung! Haha BERSAMBUNG PART 2..

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

 

PART 2

11. Now, ketiak dah jahit tapi poket pulak yang rabak sebab bil total hospital adalah around RM17,000. Semua guna duit saving sebab GL rejek haritu (insurans belum matang habis, lagi 3-4 bulan baru fully matured). Hea

12. Bermulalah kisah isi borang claim, amik medical report etc. Part ni renyah gak tapi ejen abang si @sharifahnurnalia banyak membantu walaupun time tu dia dah nak beranak. Haha

IKLAN

13. Honestly I was skeptical psl insurans sebenarnya. Lagi-lagi masa GL kene rejek. Masa tu risau cash yang dah didahulukan tu burn macam tu je. Tapi since abang first time kene abscess ni and doc pun kata I SHOULD get my claims, abang lega sikit.

14. Alhamdulillah after 5 month menunggu. Dapat SMS mengatakan claim abang APPROVED! Time tu jugak cek account and RM16,377.98 dah masuk dalam acc! Yahooo

15. Now what I’m trying to say thru this post is, FIRSTLY, sebelum kau feeling nak masuk pvt host memahal, make sure kau ada insurans yang valid dan ada spare cash in case GL ko rejected. Yihh

SECONDLY, berhati-hati masa shave bulu ketiak! Doc bagitau yang sometimes luka yg miniscule (kecik benau) pun boleh jadi punca infection. Cara untuk cegah menda ni adalah jangan kasi luka kat area yang lembab cam ketiak, peha etc. Takpun jangan shave, trim je! Baru sexy haha

THIRDLY, tak salah untuk kau ada insurans. Abang bukan ejen or nak promo apa-apa but alhamdulillah in my case, i’m glad abang amik GE 2 tahun lepas. Manalah tau lepas-lepas ni ada sakit lagi ke apa, harapnya GE membantu. Aminn

View this post on Instagram

Bersambung dari PART 1 <rujuk posting sebelum ini> Haa 11. Now, ketiak dah jahit tapi poket pulak yang rabak sebab bil total hospital adalah around RM17,000. Semua guna duit saving sebab GL rejek haritu (insurans belum matang habis, lagi 3-4 bulan baru fully matured). Hea 12. Bermulalah kisah isi borang claim, amik medical report etc. Part ni renyah gak tapi ejen abang si @sharifahnurnalia banyak membantu walaupun time tu dia dah nak beranak. Haha 13. Honestly I was skeptical psl insurans sebenarnya. Lagi-lagi masa GL kene rejek. Masa tu risau cash yang dah didahulukan tu burn macam tu je. Tapi since abang first time kene abscess ni and doc pun kata I SHOULD get my claims, abang lega sikit. 14. Alhamdulillah after 5 month menunggu. Dapat SMS mengatakan claim abang APPROVED! Time tu jugak cek account and RM16,377.98 dah masuk dalam acc! Yahooo 15. Now what I’m trying to say thru this post is, FIRSTLY, sebelum kau feeling nak masuk pvt host memahal, make sure kau ada insurans yang valid dan ada spare cash in case GL ko rejected. Yihh SECONDLY, berhati-hati masa shave bulu ketiak! Doc bagitau yang sometimes luka yg miniscule (kecik benau) pun boleh jadi punca infection. Cara untuk cegah menda ni adalah jangan kasi luka kat area yang lembab cam ketiak, peha etc. Takpun jangan shave, trim je! Baru sexy haha THIRDLY, tak salah untuk kau ada insurans. Abang bukan ejen or nak promo apa-apa but alhamdulillah in my case, i’m glad abang amik GE 2 tahun lepas. Manalah tau lepas-lepas ni ada sakit lagi ke apa, harapnya GE membantu. Aminn FOURTHLY, nak ucap thanks kat ejen insurans abang @sharifahnurnalia sebab tolong dari mula sampai abis. Abang highly recommend Nalia ni kat those yang nak amik insurans sebab she was very helpful. Kalau kau nak amik insurans dari dia, kau contact 019-663 7424 or dm IG @sharifahnurnalia. Cakaplah kau #villagepeople Paihdiki, at least boleh la si Nalia belanja abang makan. Haha LASTLY, abang nak pesan. KESIHATAN sangat penting sebab ia sangat mahal ok. Makesure lah kau ada insurans DAN extra cash in case of emergency.

A post shared by Faizdickie (@faizdickievp) on

Hijabi semua, hati-hati ya ketika mencukur bulu di bahagian ketiak. Jangan sampai terkena jangkitan.