Tidak semestinya kita perlu mengeluarkan bajet mahal untuk membeli item baru sedangkan dengan sedikit sentuhan kreativiti akan mengubah keseluruhan barang yang sedia ada. Malah hasilnya juga sangat mengujakan buat anda si hijabi.

1. Pewarna kuku kemas benang butang

Hanya satu tekapan atas butang pada baju untuk mengelakkan benang daripada tertetas. Aplikasi langkah ini jika anda tidak membawa masa kit menjahit.

10 Barang Lama Jadi Baru Kalau Kena Cara Buatnya. No 6 Tu Nampak Old Skool Sangat!

2. Rak but kecemasan

Pastikan but anda disimpan menegak menggunakan ‘pool noodle’. Spesifikasinya bersaiz sempurna, ringan dan lebih murah daripada rak penyimpan but.

3. ‘Pipe cleaner’ anti gelincir

‘Skirt’ atau busana yang disangkut sering gelincir terutamanya baju ‘t’ berleher lebar. Untuk mengatasinya, lilitkan ‘pipe cleaner’ di hujung penyangkut baju. Kini, tugas menggantung busana makin mudah, bukan?

4. Topi mandi sebagai pelindung kasut

Buat pengumpul topi mandi atau ‘shower cap’, anda boleh menyarungkannya pada tapak kasut sebelum disusun bersama busana di dalam beg ‘travelling’ atau beg ke gim. Ini untuk mengelakkan kotoran daripada terkena pada item lain.

IKLAN

5. Pelurus rambut pengganti seterika

Kebiasaannya sukar untuk meratakan bahagian di antara butang pada blaus. Gunakan pelurus rambut untuk melangkaui bahagian yang sukar digosok dengan seterika biasa. Boleh juga digunakan untuk meratakan reben yang berkedut atau tali pinggang dari material fabrik.

10 Barang Lama Jadi Baru Kalau Kena Cara Buatnya. No 6 Tu Nampak Old Skool Sangat!

6. Kepingan kadbod pencegah kedut

Membalut skarf kesayangan dengan kadbod daripada berkedut sebelum diletakkan bersama beg perjalanan atau kertas pembalut agar lebih kemas. Mudah dan rapi, bukan? Wajib cuba!

IKLAN

7. Storan jimat ruang

Atau, anda jua boleh menggunakan PVC dipotong untuk menyimpan hijab, tali pinggang dan sebagainya.

8. Alternatif tangga

Tangga menawarkan cara desa untuk storan termasuk menyimpan item fesyen yang tidak muat disimpan di dalam lemari.

10 Barang Lama Jadi Baru Kalau Kena Cara Buatnya. No 6 Tu Nampak Old Skool Sangat!

IKLAN

 

9. Terbalikkan seluar jean, elak warna pudar

Anda lupa untuk mengenakan butang, cangkuk dan menterbalikkan bahagian dalam ke luar atau zip sebelum membasuh jean? Cuba terbalikkannya…dan lihat hasilnya nanti.

10. Nyah bau menyesakkan

Masukkan seluar denim ke dalam plastik dan simpan di dalam peti sejuk serta dibiarkan semalaman untuk menyingkirkan bau kurang enak.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI