Tidur siang ialah rutin yang jarang dilepaskan oleh mereka yang mempunyai banyak masa lapang di tengah hari. Selain itu, rutin ini sering dilakukan untuk menghilangkan keletihan selepas melakukan aktiviti harian yang berat.

Tidur siang adalah idealnya 10 hingga 30 minit. Kerana menghabiskan terlalu banyak masa tidur siang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda, daripada sakit kepala kepada obesiti, diabetes dan penyakit jantung.

Artikel Berkaitan : 7 Cara Berkesan Untuk Mengecilkan Pori-Pori Di Muka, Cubalah!

Jika anda dapat memanfaatkan masa tidur siang anda, anda akan mendapat banyak faedah, anda tahu. Mengenai segala-galanya, bukan?

1.Meningkatkan Daya Ingatan

Tidur sebentar boleh meningkatkan ingatan seseorang, walaupun untuk perkara yang baru mereka pelajari. Selain itu, tidur siang juga memainkan peranan dalam penyelenggaraan ingatan yang berkaitan dengan kemahiran motor, persepsi deria, dan ingatan lisan.

IKLAN

Tidur siang juga membantu mencegah penyakit seperti demensia.

2.Meningkatkan mood

Mood buruk sukar dicegah dan boleh muncul tanpa diduga. Selain daripada makan makanan yang boleh meningkatkan mood anda, seperti coklat, terdapat cara lain untuk meningkatkan mood anda dan itu adalah dengan tidur sebentar.

IKLAN

Adalah dipercayai bahawa tidur siang sebagai satu bentuk aktiviti relaksasi boleh membuatkan seseorang berasa kembali bertenaga.

  1. Meredakan stres

Mereka yang bekerja mempunyai perasaan bahawa tiada hari tanpa tekanan, terutamanya dalam menghadapi beban kerja yang berat dan tuntutan yang tidak berkesudahan. Oleh kerana itu, ramai yang mencari cara untuk mengelakkan tekanan yang berlebihan di bawah tekanan.

Cara menggunakan masa rehat dengan tidur sebentar. Tidur siang selama 30 minit dipercayai dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan sistem imun.

IKLAN
  1. Meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam

Selain pelbagai aktiviti yang boleh merehatkan badan seperti meminum teh chamomile untuk menganjalkan badan. Tidur siang selama 30 minit secara tetap antara 1 ptg dan 3 ptg juga boleh meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam.

Artikel Berkaitan : Ternyata Cara Kita Semua Mencuci Muka Salah, 5 Kesilapan Yang Perlu Diperhatikan

Ini, sudah tentu, harus disertai dengan senaman ringan seperti berjalan lewat malam dan regangan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI