‘Crop top’ adalah bahagian baju atas yang dilapisi dengan padanan baju lain. Apa yang menarik sejak kebelakangan ini dari cara kreatif meletakkan lapisan atas baju.

Namun bagi anda yang berhijab tidak kurang juga ingin mengayakan lapisan ‘crop top’ sebagai idea gaya tambahan. Sekiranya anda mencari idea padanan ini, jangan sampai jadi mangsa gaya dan tidak menampakkan imej gadis berhijab. Jangan tolak idea itu dan lihat di sini cara melapisi crop top dan cara memakainya dengan tudung.

Memilih Gaya Top ‘Crop Top’ yang Tepat Untuk Yang Berhijab

‘Crop top’ sesuai dengan pelbagai bentuk badan jika disesuaikan dengan tepat. Mengayakan ‘crop top’ anda tampak moden dan sangat bergaya. ‘Crop top’ adalah gabungan fesyen dan glamor yang anggun. ‘Crop top’ yang sempurna ini terdapat dalam pelbagai warna, reka bentuk dan corak yang sangat sesuai dalam gaya apa pun sesuai pilihan anda. Lengan dan garis leher boleh diubah seperti lengan peplum, setengah lengan dari lengan bahu dan lebih banyak lagi. Sekiranya anda ingin memakai ‘crop top’ tanpa menunjukkan perut, berikut adalah beberapa petua.

1. Panjang crop top untuk yang berhijab

Mempunyai susuk tubuh yang sedrhana, Penata gaya Naz memadankan ‘crop top’ bercorak untuk mengimbangi gaya Aina Abdul

Sebilangan ‘crop top’ jatuh tepat di bawah garis bra, sementara yang lain berhenti tepat di atas butang perut. Manakala ‘crop top’ yang sesuai untuk gadis yang berhijab, lebih panjang yang dapat menutupi sebahagian besar perut. Dipasangkan dengan bahagian bawah yang tepat, panjang apa pun boleh sesuai dengan semua keadaan dan jenis badan, jadi gunakan apa sahaja yang membuat anda merasa paling selesa dan bergaya.

Untuk kesesuaian yang paling rata pada mana-mana jenis badan, cari ‘crop top’ yang berada tepat di atas garis pinggang anda. Menyerlahkan bahagian paling sempit batang tubuh anda akan memberikan kesan pelangsingan yang ramping pada keseluruhan penampilan anda, terutamanya apabila dipasangkan dengan bahagian bawah pinggang ‘high waist’.

2. Tentukan kesesuaian.

Bahagian atas yang ketat akan kelihatan menampakkan susuk tubuh. Gadis berhijab amat sesuai memilih ‘crop top’ yang tidak melekat di badan. Padankan dengan sepasang seluar lebih longgar, seperti palazzo atau gaun labuh. Gaya t-shirt atau tangki lebih santai berpasangan dengan seluar jeans dengan pinggang tinggi untuk penampilan yang lebih kasual.

3. Bergaya apa untuk berasa selesa dan cantik.

Beberapa kebijaksanaan konvensional mengatakan bahawa ‘crop top’ yang lebih pendek dan sesuai sangat sesuai untuk gadis-gadis yang kurus, tetapi beberapa carian media sosial atau Internet akan menunjukkan kepada anda bahawa ‘crop top’ yang panjang dan sesuai dapat memenuhi semua jenis badan. Sekiranya anda melihat ‘crop top’ yang anda suka, cubalah sahaja. Anda mungkin terkejut dengan penapilan gaya baharu anda!

‘Crop top’ Dengan Gaya Kasual

1. Pilihan ‘crop top’ gayakan dengan t-shirt.

Padankan dengan reka bentuk grafik yang padat, bergaris atau grafik dengan tali longgar yang menggantung lurus atau mengetuk pinggang anda.

IKLAN

2. Pasangkan dengan seluar berpinggang tinggi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dahlia Shazwan (@dahliashazwan)

‘Crop top’ yang longgar melengkapkan perut anda sementara seluar dengan pinggang tinggi untuk penampilan yang santai tetapi menarik. Anda boleh menyesuaikan garis pinggang seluar anda berdasarkan berapa banyak lapisan dalam ingin tunjukkan. Sepasang pinggang tinggi dengan bahagian atas yang longgar dan panjang dapat menutupi seluruh tubuh anda.

3. ‘Crop top’ sweatshirt

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dahlia Shazwan (@dahliashazwan)

Sweater atas lengan panjang adalah pilihan terbaik untuk gadis berhijab. Pasangan klasik dan menggemari gambar ini tidak memerlukan hiasan.

5. Pandanan sneakers untuk penampilan kasual

Pastikan penampilan anda tetap santai dengan kasut kasual, seperti sandal atau senakers. Boleh juga gayakan dengan sepasang sarung kaki yang bercorak.

Gaya ‘Crop Top’ Hadiri Majlis

1. Pilih set atas dan bawah bercorak.

Set bahagian atas dan seluar atau skirt bercetak adalah penampilan bergaya dan memikat juga sempurna untuk pesta atau majlis tertentu. Sekiranya anda memasangkan bahagian atas yang dicetak dengan bahagian bawah yang dicetak, pastikan cetakannya sama! Walaupun corak yang sedikit akan bercanggah.

2. Cubalah bahagian atas penampilan yang konservatif.

IKLAN

Bahagian atas yang terikat memberikan getaran retro yang comel dan menutupi kulit yang sedikit lebih banyak daripada ‘crop top’ biasa, hanya sedikit bahagian lapisan dalam yang akan kelihatan di bahagian bawah anda.

Anda juga boleh memadankan tali leher sendiri apabila mengayakan kemja kemeja di lapisan dalam. Ini adalah cara yang bagus untuk mempermudah penampilan ‘crop top’, kerana anda dapat membuat lebih chic walupun tampak formal.

3. Pakai skirt panjang dan longgar

Lapisan longgar kelihatan cantik dengan padanan ‘crop top’ yang pendek sesuai untuk gadis berhijab. Cari yang terletak di atas butang perut anda di pinggang semula jadi anda untuk penampilan yang lebih sempurna untuk semua jenis badan.

4. Padanan ‘crop top’ dengan kasut tumit tinggi.

Kasut Tumit tinggi yang berwarna nude  atau hitam adalah suatu keharusan untuk menjadikan gaya ‘crop top’ anda berjaya untuk ke majlis formal.

IKLAN

5. Pelbagaikan gaya hijab.

Tambahkan keanggunan pada penampilan dengan gaya hijab yang menarik sesuai dengan padanan ‘crop top’ yang menjadi pilihan. Corak hijab juga memainkan peranan penting supaya tidak bercanggah dengan corak lapisan baju.

Menjadikan ‘Crop Top’ Gaya Profesional

1. Pilih ‘crop top’ berstruktur yang lebih panjang.

Cari ‘crop top’ dengan elemen berstruktur yang tidak terlalu ketat pada kulit anda. Pastikan corak dan reka bentuk pakaian mengekalkan penampilan yang sesuai dengan tempat kerja.

2. Pasangkan ‘crop top’ anda dengan seluar ‘slack pinggang tinggi.

Bahagian bawah pinggang tinggi adalah suatu keharusan untuk penampilan ini, kerana anda tidak mahu kulit terdedah dalam persekitaran profesional. Dapatkan skirt atau seluar berwarna pejal dengan kaki tirus atau potongan lebar.

3. Pakai blazer atau kot panjang untuk menutupi.

Untuk gaya yang lebih bergaya atau untuk cuaca yang lebih tenang, pakai blazer yang sesuai atau lapisan panjang. Penambahan cepat dan praktikal ini dapat menjadikan penampilan lebih sesuai dengan pejabat.

4 Tingkatkan penampilan dengan tumit dan perhiasan sederhana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tymfatimah (@tymfatimah)

‘Crop top’ secara semula jadi kelihatan sedikit kasual, jadi gunakan kasut dan aksesori anda untuk memastikan pakaian anda tetap ada kelas. Tumit adalah pilihan terbaik, tetapi sepasang flat runcing juga boleh digayakan untuk penampilan ini.

‘Crop top’ memberi kebebasan kepada gadis berfesyen untuk mencuba dan meneroka reka bentuk dan gaya kreatif baru. Gadis berhijab wajib mencuba versi memakai top up dengan menutup bahagian tengah badan anda.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI