Ciri-ciri Haji Mabrur. Apakah Itu Menurut Rasulullah SAW? Haji mabrur ialah haji yang baik atau yang diterima oleh Allah SWT. Umat ​​Islam yang menunaikan haji berharap mendapat predikat Haji Mabrur.

Mendapat martabat Haji Mabrur adalah hak prerogatif Allah SWT sesiapa yang dikehendaki-Nya. Sebagai hambaNya, wajib menjaga syarat, kerukunan dan kewajipan serta menjauhi perkara yang dilarang dalam haji.

Artikel Berkaitan : Hadapi Masalah Kewangan ? Ini Doa Agar Mendapat Rezeki Yang Baik!

Menjadi Haji Mabrur adalah impian setiap jemaah. Ditambah lagi dengan tarikan ganjaran syurga. Sudah pasti semua umat Islam ingin ke syurga melalui amalan yang mereka lakukan termasuk ibadah haji.

Orang yang menjadi Haji Mabrur pasti mendapat ganjaran dari Syurga. Demikian sabda Rasulullah SAW.

Ciri-ciri Haji Mabrur. Apakah Itu Menurut Rasulullah SAW?

IKLAN

Maksudnya: “Tidak ada balasan (yang pantas diberikan) bagi haji mabrur kecuali surga.” (HR Bukhari).

Keutamaan Haji Mabrur untuk mendapat pahala dari Syurga sudah ada di depan mata. Jadi apakah ciri-ciri Haji Mabrur?

Ciri Haji Mabrur.

Ciri-ciri Haji Mabrur. Apakah Itu Menurut Rasulullah SAW?Maksudnya: “Para sahabat berkata, ‘Wahai Rasulullah, apa itu haji mabrur?’ Rasulullah menjawab, ‘Memberikan makanan dan menebarkan kedamaian.’” (Hadis ini diriwayatkan Imam Ahmad dalam Musnad-nya)

IKLAN

Walaupun hadis Abu Hatim dihukumkan munkar syibhul maudhu’ dalam kitab Ilal ibn Hatim, namun terdapat riwayat lain yang marfu’ dan mempunyai saksi yang ramai. Al-Hakim bahkan mengutuk Shahihul Isnad dalam kitabnya Mustadrak, walaupun Bukhari dan Muslim tidak melaporkannya. Dinukil oleh Imam Badrudin Al-Aini dalam Umdatul.

Ciri-ciri Haji Mabrur. Apakah Itu Menurut Rasulullah SAW?Maksudnya: “Rasulullah SAW ditanya tentang haji mabrur. Rasulullah kemudian berkata, ‘Memberikan makanan dan santun dalam berkata.’ Al-Hakim berkata bahwa hadits ini sahih sanadnya tetapi tidak diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.” 

Artikel Berkaitan : Adakah Boleh Titip Doa Kepada Jemaah Haji Atau Umrah? Apakah Hukumnya? 

IKLAN

Berdasarkan dua hadis di atas dapat disimpulkan bahawa menurut Rasulullah SAW terdapat tiga ciri haji yang mabrur. Iaitu bercakap dengan sopan (thayyibul kalam), menyebarkan keamanan (ifsya’us salam), dan mempunyai minat sosial, iaitu memberi makan kepada orang yang lapar (ith’amut tha’am).

Daripada ciri-ciri tersebut, dapat disimpulkan bahawa Haji Mabrur bukan sahaja memberi manfaat kepada seseorang tetapi juga dapat dirasakan oleh orang sekeliling. Semoga anda atau keluarga yang telah bertahun-tahun menunaikan ibadah haji mendapat gelaran Haji Mabrur/Hajjah Mabruroh. Amin. Wallahu’alam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI