Cinta merupakan suatu perasaan yang indah buat semua orang, tidak kisah daripada ibu bapa, keluarga, sahabat, mahupun pasangan yang tercinta. Tetapi tidak bagi semua orang kerana bagi sesetengah individu, mereka menganggap cinta itu boleh memiliki seseorang.

Siapa sahaja tidak suka pasangan yang sering menjaga kita yang di mana pada awalnya kita anggap sebagai mereka peduli mengenai kehidupan kita. Namun, semakin lama, keadaan menjadi semakin teruk apabila mereka terlalu obses dan terlalu kongkong kehidupan kita.

Cinta sejati atau obsesi

Setiap orang menzahirkan rasa cinta kepada pasangan mereka dengan cara memberi hadiah, memasak dan sebagainya. Kadangkala, perkara-perkara itu sering di kaitkan dengan ‘Love Language’ ataupun ‘corak cinta’ bagi sesetengah orang.

Tidak pula buat mereka yang pernah berjumpa dengan pasangan yang mencintai mereka secara berlebihan sehinggakan boleh di katakan obses. Obsessive Love Disorder (OLD) merupakan satu keadaan di mana seseorang menjadi taksub kepada pasangannya. Hal ini boleh berlaku kepada orang yang sudah pun berkahwin atau dalam hubungan.

@eyatatia Replying to @Mizs_Watie Orang ingat best suami ada OLD nie kn sis, sedangkn perlu kesabaran yg tinggi. Moga yg baik-baik utk sis❤️❤️❤️ #mentalhealthawareness #mentalhealthmatters ♬ Somewhere Only We Know – 𓆩♡𓆪

Artikel berkaitan: “Senaman ‘Skipping’ Bantu Untuk Merawat ‘Mental Breakdown’ Yang Saya Alami”- Bella Zahir

Selain itu, OLD juga boleh di alami oleh seseorang yang tidak memiliki hubungan dengan orang yang mereka cintai. Tetapi akibat perasaan yang membuak-buak, mereka yang alami OLD ini akan terasa seperti orang yang mereka suka itu juga mencintai mereka. Keadaan ini boleh juga di kaitkan dengan erotomania, di mana mereka yakin orang yang mereka suka juga mencintai mereka (Alodokter).

Adakah pasangan anda seorang OLD?

Tidak di nafikan, ramai orang yang suka apabila mereka di sayangi dan rasa sangat di hargai. Namun, bila perasaan cinta dan cara mereka itu sangat keterlaluan sehinggakan membuat kita rasa tidak bebas, itu akan memberikan kesan bukan sahaja buat mereka, malah kita jua.

IKLAN

Mereka yang menghidap penyakit mental Obsessive Love Disorder (OLD) ini akan lebih melindungi pasangan mereka dan juga beranggapan bahawa mereka telah memiliki seseorang. Pada dasarnya, kita melihat perkara ini agak normal buat seseorang yang sedang hangat bercinta tetapi tidak lagi jika sudah ada hubungan yang agak lama dan melihat cara mereka.

Artikel berkaitan: Peguam Syariah Dedah Kaum Lelaki Curang Punca Dari Masalah Mental & Sering Rasa Berkuasa?

Bagi anda yang ingin melihat samada pasangan anda mempunyai ciri-ciri OLD, anda perlu tahu bahawa OLD tidak dapat di lihat sewaktu permulaan bercinta. Ia memerlukan masa untuk menilai seseorang itu jika mereka menghidap OLD.

Bagaimana OLD ini terjadi? OLD ini terjadi apabila seseorang itu pernah mengalami satu kejadian yang berkait dengan seseorang yang mereka cintai sebagai contoh kemalangan yang membawa maut atau pernah di tolak cinta mereka. Jadi mereka yang menghidap OLD ini akan menunjukkan beberapa ciri-ciri yang mengukuhkan lagi mereka ada penyakit mental ini.

IKLAN
  • Agak agresif dalam berfikir dan bertindak, mereka akan selalu ingin tahu dan pantau pasangan atau orang yang mereka cinta. Mereka juga tidak takut untuk hubungi mana-mana orang yang berkait untuk ketahui keadaan mereka.
  • Mereka juga suka untuk menghabiskan waktu bersama secara berlebihan sehingga tiada ruang untuk pasangan mereka untuk ada masa bersendirian.
  • Kehidupan sosial pasangan mereka akan banyak di sekat.
  • Perasaan sangat gembira apabila dapat hubungi dan mengatur kehidupan seseorang yang mereka sayangi.

Bantu mereka yang obses bercinta

Mencintai seseorang sehinggakan obses ingin mengatur langkah kehidupan pasangan itu bukanlah satu tanda yang baik. Bukan sahaja menyekat kebebasan orang lain malah memberikan satu penderitaan kerana banyak di hadkan untuk bersosial dan melakukan sebarang aktiviti.

Apabila anda pernah menasihati pasangan anda yang barangkali mempunyai ciri-ciri OLD. Jangan terus membuat andaian atau spekulasi sendiri, bantu mereka untuk mengatasi masalah ini.

1. Berjumpa dengan pakar psikatrik

Terlebih dahulu, bawa mereka untuk berjumpa bersama pakar psikatrik untuk betul-betul memastikan bahawa mereka menghidap penyakit ini. Jika anda terus membuat andaian sendiri, ia akan memburukkan lagi keadaan di mana berkemungkinan pasangan anda itu tidak menghidap OLD.

IKLAN

2. Ubat

Jika pasangan anda diberikan ubat untuk di ambil. Pastikan mereka mengambil ubat itu tepat pada waktunya. Doktor akan memberikan ubat antidepressant bagi penghidap OLD di sebabkan oleh borderline personality disordererotomania, bipolar, atau OCD.

3. Psikoterapi

Mereka yang menghidap OLD juga boleh di ubati melalui psikoterapi. Sewaktu menjalani proses psikoterapi, mereka akan banyak membimbing penghidap OLD itu untuk berfikir secara positif dan mencari cara yang terbaik untuk mengatasi perasaan yang mendorong mereka untuk membuat sesuatu perkara seperti kongkong pasangan mereka.

Sejujurnya, rasa bercinta itu sudah tentu menjadikan kita rasa sangat di hargai dan indah. Namun, setiap perkara ada membawa maksud yang tertentu. Bercinta juga perlu berhati-hati supaya ia tidak membawa kemudaratan.

Sumber: SehatQ, Healthline, Alodokter

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI