Siapa yang tidak mengalami keguguran rambut? Kita semua, pada satu ketika, mula takut bahawa kita mungkin kehilangan banyak rambut. Walaupun mempunyai banyak masa dan rutin rambut harian anda, adakah sudah mencukupi untuk merawatnya. Tetapi apa yang boleh menyebabkan keguguran rambut yang tidak dijangka?

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut dan mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa itu bukan hanya kitaran keguguran anda, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berjumpa doktor. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan peringkat pertumbuhan rambut, penyebab keguguran rambut, dan bagaimana anda dapat mengurangkannya secara semula jadi.

Tahap Pertumbuhan Rambut

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab
pic: dreamtime

Pernahkah anda terfikir mengapa rambut anda tidak tumbuh melepasi satu waktu, tidak kira berapa kali anda mencuba? Ini kerana, bertentangan dengan kepercayaan popular, rambut anda mempunyai kitaran hidup 2-6 tahun, setelah itu rambut akan gugur membiarkan rambut baru tumbuh di tempatnya.

Tahap 1: Anagen
Ini adalah fasa di mana rambut tumbuh keluar dari folikel, dan batangnya terus dibina, meningkatkan panjang rambut anda. Fasa ini boleh berlangsung selama 2-6 tahun.

Tahap 2: Catagen
Pada fasa ini, rambut anda bersiap untuk berehat. Tahap ini boleh berlangsung selama kira-kira 2 minggu.

Tahap 3: Telogen
Fasa terakhir adalah fasa rehat di mana rambut berhenti tumbuh dan akhirnya gugur untuk membiarkan rambut baru menggantikannya. Fasa ini berlangsung selama kira-kira 5-6 minggu.

Tahap 4: Neogen Dan Exogen
Neogen adalah tahap pertumbuhan semula folikel rambut, di mana folikel baru tumbuh di tempat yang lama. Exogen adalah pembebasan anagen lama. Kira-kira 10-20% rambut anda selalu berada dalam fasa rehat pada waktu tertentu.

Jenis Keguguran Rambut

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Rambut gugur berlaku apabila rambut anda gugur tanpa menyelesaikan kitaran tiga peringkat ini. Kehilangan rambut menjadi kekal apabila folikel berhenti menghasilkan rambut, yang menyebabkan botak. Terdapat dua jenis rambut gugur yang boleh menyebabkan botak.

Jenis 1: Telogen Effluvium

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut dari seluruh kulit kepala dan badan anda, kemungkinan anda menghidapi Telogen Effluvium.

Telogen Effluvium berlaku apabila lebih daripada 20% folikel anda tiba-tiba memasuki fasa telogen, mengurangkan jumlah folikel yang secara aktif menumbuhkan rambut. Ini mengakibatkan kehilangan kelantangan dan akhirnya botak. Telogen Effluvium kebanyakannya disebabkan oleh beberapa faktor.

Faktor kesihatan: Malaria, tifoid, tuberkulosis, masalah tiroid, disfungsi organ, hiv, kekurangan zat makanan, sifilis, penyakit autoimun, dan kekurangan nutrien.
Faktor Tekanan: Trauma emosi, kerja berat, kelaparan, diet kemalangan, kecederaan serius, dan pembedahan.
Faktor Dadah: Retinoid oral, kontraseptif oral, ubat antitiroid, antikonvulsan, ubat hipolipidemik, beta-blocker, amfetamin, Captopril, dan logam berat.
Faktor Tempatan: Alahan pewarna rambut

Jenis 2: Alopecia

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Keguguran rambut boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, mulai dari keguguran pada tompok yang jelas hingga rambut gugur atau keguguran sepenuhnya, yang boleh mempengaruhi semua tempat berambut. Ini dipanggil alopecia atau keguguran rambut keturunan. Terdapat banyak jenis alopecia, alopecia androgenik yang paling biasa keguguran rambut lelaki dan wanit, dan yang kedua adalah alopecia areata keguguran rambut.

Alopecia androgenik, rambut mula gugur apabila testosteron hormon seks lelaki diubah menjadi dihydrotestosteron dan mula menyerang folikel rambut, menjadikannya tidak berguna dan mengekang pertumbuhan rambut. Kebotakan corak wanita sangat berbeza dengan kebotakan corak lelaki. Gejala utama kebotakan wanita seperti yang berikut:

 • Penipisan rambut pada kebotakan corak wanita diperhatikan terutamanya di bahagian atas dan bahagian mahkota. Botak bermula dengan pelebaran bahagian rambut tengah.
 • Garis rambut depan tetap tidak terjejas pada kebanyakan wanita.
 • Rambut gugur tetapi tidak menyebabkan kebotakan lengkap atau hampir sama seperti yang berlaku pada lelaki.
 • Lebih banyak keguguran rambut diperhatikan semasa mandi dan semasa menyikat rambut.

Punca sebenarnya yang menyebabkan rambut gugur.

Punca keguguran rambut berbeza-beza pada setiap individu. Walaupun dalam beberapa kes, faktor luaran mungkin bertanggungjawab, beberapa keadaan perubatan yang serius, kekurangan nutrisi, dan keturunan juga merupakan penyebab utama kebotakan pada kebanyakan pesakit. Faktor utama yang boleh menyebabkan keguguran rambut pramatang pada wanita adalah:

1. Faktor Keturunan

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Sekiranya ibu bapa anda menghadapi masalah keguguran rambut, kemungkinan anda juga akan mengalami masalah yang sama. Kejatuhan rambut keturunan disebut alopecia. Walaupun ini lebih jelas pada lelaki, wanita juga cenderung mendapat alopecia yang diwarisi secara genetik. Terdapat pelbagai jenis alopecia, seperti alopecia androgenik, alopecia daya tarikan, dll.

2. Perubahan Hormon

Perubahan hormon dalam badan meningkatkan kepekaan folikel rambut, melemahkan akar rambut, dan menyebabkan keguguran rambut berlebihan. Menopaus, sista ovari, hipotiroidisme, hipertiroidisme, dan lain-lain membawa perubahan keseimbangan hormon badan anda, yang akhirnya boleh menyebabkan keguguran rambut.

3. Kehamilan

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Sebilangan besar wanita mengalami kekeringan, keletihan, dan ketidakseimbangan hormon yang kerap semasa dan selepas kehamilan. Ini menyebabkan peningkatan kepekaan pada folikel rambut. Ia juga mewujudkan keadaan kulit kepala yang tidak baik. Semua faktor ini bersama-sama boleh menyebabkan rambut gugur kronik.

4. Tekanan Fizikal Dan Mental

Penyakit yang berterusan, penurunan berat badan yang drastik dan berlebihan, dan tenaga fizikal yang melampau boleh menyebabkan badan menjadi kering dan keletihan. Ini boleh menjadikan folikel rambut kekurangan zat makanan dan lemah dan boleh menyebabkan keguguran rambut dengan cepat.

5. Jangkitan Kulit Kepala

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Jangkitan kulat, bakteria, dan virus seperti dermatitis seborrheic dan psoriasis di kulit kepala dapat melemahkan akar dan merosakkan folikel rambut, sehingga menyebabkan penipisan, keretakan, dan rambut gugur.

IKLAN

6. Alopecia Areata

Ini adalah gangguan autoimun di mana sistem kekebalan tubuh mengira rambut menjadi pencemar asing dan mula menyerang folikel rambut, menyebabkan keguguran rambut. Tidak ada penawar untuk keadaan ini.

7. Ubat Dan Rawatan

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Keadaan perubatan tertentu memerlukan rawatan dan pembedahan yang membantu menyembuhkan penyakit. Walaupun ini merawat keadaan anda, kesan sampingan dari rawatan sering merosakkan folikel rambut dan menyebabkan rambut cepat gugur. Rawatan seperti kemoterapi, steroid, dan ubat untuk demam kepialu, penyakit jantung, kemurungan, dan lain-lain boleh menyebabkan rambut gugur secara melampau.

8. Gangguan Tiroid

Gangguan tiroid dan ubat anti-tiroid hampir selalu menyebabkan keguguran rambut. Rambut kelihatan jarang, dan keguguran rambut sama rata di seluruh kulit kepala. Rawatan yang berjaya sering menyebabkan rambut tumbuh semula, tetapi dalam beberapa kes, keguguran rambut kekal.

9. Pemprosesan dan Gaya yang berlebihan

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Walaupun setiap orang mahu rambut mereka selalu kelihatan rapi, berlebihan dengan rawatan rambut kimia dan alat penggayaan panas boleh menyebabkan rambut gugur.

10. Kekurangan Zat Besi, Anemia, dan Kehilangan Darah

Kekurangan sel darah merah di dalam badan, kehilangan darah secara tiba-tiba, dan tahap zat besi yang tidak mencukupi di dalam badan menyebabkan bukan sahaja keletihan, kelemahan, dan sakit kepala, tetapi juga keguguran rambut.

11. Diet tidak sihat dan kekurangan zat makanan

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Pengambilan nutrien yang tidak mencukupi dan mengikuti diet yang tidak sihat dan tidak seimbang boleh menyebabkan kekurangan zat makanan di dalam badan. Ini menyebabkan kekeringan kulit kepala dan rambut dan boleh menyebabkan rambut gugur secara berlebihan.

12. Suplemen Tambahan

Pengambilan beberapa nutrien, seperti vitamin A, vitamin E, dan selenium, didapati menyebabkan keguguran rambut, antara risiko lain. Sebilangan besar suplemen rambut mengandungi nutrien ini, walaupun kekurangan vitamin A dan selenium tidak dikaitkan dengan keguguran rambut. Daripada mengambil vitamin dalam bentuk pekat sebagai makanan tambahan, lebih baik mengambilnya dari buah-buahan dan makanan organik lain.

13. Aksesori Gaya rambut dan bahan hijab yang tak sesuai

Penggunaan produk dan aksesori rambut yang banyak boleh menyebabkan rambut gugur. Beberapa produk rambut, seperti syampu sulfat lauryl dan penyembur rambut, diketahui mengandungi bahan kimia yang tidak baik untuk rambut dan kulit kepala anda. Aksesori rambut seperti tali elastik diketahui menarik pada rambut. Ini boleh menyebabkan rambut anda gugur. Gaya rambut wanita hijab yang menraik sehingga ketat dan tegang boleh menyebabkan rambut gugur, apatah lagi bahan fabrik anak tudung yang membuat rambut tidak bernafas.

Cara Mengurangkan Rambut Gugur

Fahami dan ketahui cara menangani rambut gugur boleh jadi perkara luar biasa, tetapi ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tersebut.

1. Penjagaan Rambut

Melakukan beberapa perubahan kecil pada rutin harian anda dapat membantu mengurangkan keguguran rambut.

Gunakan sikat gigi lebar kayu

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Untuk menguraikan rambut anda gunakan sikat jenis ini. Cara ini akan mengurangkan kerosakan dan keguguran rambut daripada tetarik. Perlu diingat untuk tidak menyikat rambut semasa basah, rambut anda paling terdedah ketika basah, yang meningkatkan kemungkinan keretakan.

Guna tuala dengan cara yang betul.

IKLAN

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Mengeringkan rambut dengan kuat dengan tuala akan menyebabkan keretakan rambut, kusut, dan tetarik. Sebaliknya, perlahan-lahan melembakan rambut anda dengan tuala dan kemudian biarkan kering secara semula jadi.

Tukar syampu dengan kandungan yang betul

Cuba beralih ke syampu yang bebas daripada sulfat, silikon, dan paraben. Baik untuk mengelakkan kulit kepala dan rambut dari bahan kimia yang keras yang menyebabkan kerosakan, menjadikan rambut anda rapuh dan lebih mudah patah.

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Setiap wanita berhak melihat dan merasa luar biasa. Syampu TRESemmé, memahami betapa hebatnya rambut yang memberi anda keyakinan untuk menaklukkan dunia dan sentuhan akhir untuk menyempurnakan gaya anda. Kesukaran untuk menavigasi norma baru dan mencari keseimbangan yang tepat untuk menjaga mahkota anda. TRESemmé mempunyai akses kepada inovasi salon dan trend rambut landasan terkini dengan penjagaan rambut berkualiti dan berpatutan di rumah.

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang berpanjangan, inilah rangkaian syampu yang tepat. Rangkaian baru yang dirumus dan dijenamakan semula. Diilhamkan oleh rawatan salun premium, TRESplex Hair Fall Control direka khas dengan serat aktif untuk membina semula ikatan rambut dan menguatkan akar rambut. Teknologi dipatenkan yang mempunyai keupayaan untuk memperbaiki, menyusun semula dan memperkuat serat rambut pada tahap molekul untuk segera memulihkan ikatan yang patah dan mengubah rambut yang lemah kembali menjadi rambut yang kelihatan lebih kuat, lebih sihat dan berkualiti. Rangkaian syampu ini sesuai untuk semua jenis rambut termasuk rambut yang diwarnakan, perm, ikatan, gaya, lurus atau keriting.

Cuci rambut dengan cara yang betul

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Basuh rambut anda sekurang-kurangnya sekali setiap tiga hari dengan pembersih rambut atau syampu yang lembut untuk menghilangkan semua habuk, kotoran, minyak, dan penumpukan bakteria yang terkumpul. Jaga kebersihannya setiap masa untuk mengelakkan rambut gugur dari folikel yang tersumbat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Pengayaan rambut

Jangan biarkan rambut anda kerap melakukan rawatan kimia, pengeringan dengan suhu berlebihan, menyeterika, dan pewarnaan kerana boleh menyebabkan rambut gugur. Sekiranya anda mewarnakan rambut dan menghadapi masalah rambut gugur, ada baiknya anda berehat sebentar sebelum meletakkan bahan kimia lagi pada rambut. Elakkan gaya rambut seperti ekor kuda yang ketat atau tocang setiap hari. Menggunakan elastik rambut untuk menarik rambut ke belakang dengan kuat boleh menyebabkan rambut gugur.

2. Yoga Dan Bersenam

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Anda akan terkejut dengan seberapa banyak tekanan yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Senaman yang kerap seperti yoga dapat membantu mengurangkan stres dan dapat membantu mengurangkan rambut gugur.

3. Makanan Tambahan dan Ubat

Terdapat banyak suplemen pertumbuhan rambut yang dapat membantu menebalkan rambut dan mengekang rambut gugur. Malah suplemen vitamin tertentu sangat membantu meningkatkan kesihatan dan jumlah rambut anda. Walau bagaimanapun, jangan mula mengambil makanan tambahan tanpa berunding dengan profesional penjagaan kesihatan.

IKLAN

Kembalikan Kesihatan Helaian Rambut dari Dalam

Selain dapat membantu merangsangkan dan menguatkan rambut di samping menjaga kulit kepala, BiO-LiFE reVitiz, suplemen kesihatan, merupakan formula 4-dalam-1 yang merangkumi nutrien penting yang ada di pasaran. Ia mengandungi antara asid amino sulfat yang tertinggi, iaitu L-Cysteine Hydrochloride, yang merupakan elemen asas untuk keratin rambut bagi menghasilkan rambut yang sihat dan kuat dari dalam. Sementara itu, Vitamin B Complex (B3, B5, B6 dan B7) dan Vitamin C dalam BiO-LiFE reVitiz menyuburkan kulit kepala untuk menguatkan helaian rambut.

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Selain itu, masalah kekurangan zat besi, yang sering merupakan salah satu sebab utama bagi rambut kekurangan zat, dapat dikurangkan dengan Gabungan Mineral zat besi, zink dan tembaga yang boleh membantu untuk menambahbaikkan nutrisi rambut serta mengembalikan kesuburan rambut. Manakala Ekstrak Horsetail merupakan sejenis herba yang menyediakan silika semulajadi (terdapat pada rambut secara semulajadi dan merupakan unsur surih ketiga paling banyak di dalam badan ) untuk memberikan sinaran yang cantik kepada rambut!

Selamat dimakan, BiO-LiFE reVitiz yang diiktiraf halal boleh didapati dalam bentuk kapsul sekali-sehari yang mudah dan tidak mengandungi gula, ragi, bahan tenusu, gluten, bahan pengawet mahupun perasa tiruan.

4. Rawatan Semula Jadi

Rawatan Minyak Rambut

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Terdapat pelbagai rawatan minya krambut dipasaran yang anda boleh belaikannya di helaian rambut. Walaupun anda mungkin tidak menyukai idea rambut melekit dan berminyak, penggunaan minyak, seperti minyak kelapa, pudina, dan argan, dapat membantu rambut anda dalam jangka Panjang. Membiarkan rambut anda berminyak semalaman memberikan masa yang cukup untuk setiap helai dilapisi dan kulit kepala mendapat makanan. Kelemumur dan sel mati dilonggarkan oleh pergerakan jari anda dan dapat dikeluarkan dengan senang menggunakan syampu pada keesokan harinya.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Hanya Guna Minyak Buah Keras Untuk Buat Rambut Lebat. Ini Tutorial Mudahnya!

Cara-caranya:

 • Tuangkan dua sudu minyak seperti minyak kelapa ke dalam mangkuk.
 • Masukkan jari anda ke dalam mangkuk ini dan mula mengurut minyak ke kulit kepala anda.
 • Urut kulit kepala sebaiknya kira-kira 15 minit sehingga seluruh kulit kepala anda ditutup dengan minyak.
 • Sapukan sisa minyak sepanjang rambut anda.
 • Biarkan minyak semalaman dan basuh dengan syampu keesokan harinya.
 • Ulangi ini dua kali atau tiga kali seminggu.

Rawatan Minyak Panas

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Sekiranya anda tidak berminat untuk peram rambut anda semalaman, anda boleh menggunakan minyak ini sejam sebelum mandi. Minyak hangat lebih disukai kerana boleh menembusi liang kulit kepala dengan lebih mudah dan meningkatkan aliran darah di kawasan tersebut. Ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah untuk memberi rawatan minyak panas kepada diri sendiri.

Cara-caranya:

 • Tuangkan dua sudu minyak ke dalam mangkuk dan panaskan selama beberapa saat sehingga sedikit suam.
 • Masukkan jari anda ke dalam mangkuk ini dan mula mengurut minyak ke kulit kepala. Beri diri anda urutan kulit kepala selama lebih kurang 15 minit.
 • Minyak yang tersisa sapu di sepanjang rambut, pastikan anda menyalutinya dari akar hingga hujungnya.
 • Biarkan minyak di rambut anda selama 30-45 minit tambahan.
 • Balut rambut anda dengan tuala panas (anda boleh merendamnya di dalam air panas atau menggunakan alat pengering untuk memanaskannya). Basuh minyak dengan syampu biasa.
 • Ulangi 2-3 kali seminggu.

Produk cadangan: Minyak Rambut MamaEarth Onion untuk pertumbuhan semula rambut dan kawalan rambut gugur]

BACA JUGA ARTIKEL INI: 10 Resipi Masker Rambut Campuran Yogurt Dengan Bahan Alami Bantu Mempercepatkan Rambut Tumbuh

DIY Masker Rambut

Masker rambut buatan sendiri adalah pilihan yang murah dan mudah ketika mengendalikan rambut gugur tanpa mendedahkan rambut anda kepada bahan kimia berbahaya. Bahan ini membantu menguatkan, menyuburkan, dan mencantikkan rambut. Berikut adalah masker rambut buatan sendiri yang mudah untuk merawat keguguran rambut:

Rawatan Rambut Teh Hijau Dan Telur

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Teh hijau mengandungi EGCG (epigallocatechin-3-gallate) yang dapat membantu merangsang pertumbuhan rambut. Telur telah menjadi bahan penjagaan rambut yang popular selama beberapa dekad kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Memberi rambut anda nutrien penting yang diperlukannya untuk tumbuh dengan sihat.

Cara-caranya:

 • Ambil sebutir kuning telur dalam mangkuk bersih. Masukkan 2 sudu teh hijau yang baru dimasak ke dalamnya.
 • Gaul rata sehingga campuran mencapai konsistensi berbuih dan berkrim. Sekiranya menjadi terlalu pekat, anda boleh menambahkan lebih banyak teh hijau untuk mencairkannya.
 • Pisahkan rambut anda dari bahagian tengah dan sapukan topeng ini ke kulit kepala dan rambut anda.
 • Tutup rambut anda dengan penutup mandi.
 • Biarkan selama kira-kira 30 minit dan kemudian bilas dengan air sejuk dan syampu biasa anda.
 • Ulangi 2-3 kali seminggu untuk hasil terbaik.

6. Aromaterapi

Satu kajian menunjukkan bahawa aromaterapi dengan minyak pati boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk alopecia. Anda boleh menggunakan thyme, rosemary, cedarwood, dan lavender secara berkala untuk mengurangkan keguguran rambut.

7. Rawatan Salon

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

a. Spa Rambut

Banyak salun menawarkan rawatan spa rambut yang bertujuan untuk menguatkan, menyihatkan, dan menyuburkan rambut anda. Rawatan ini sangat sesuai untuk wanita yang sibuk dan tertekan. Rawatan ini bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan rambut tetapi juga merupakan cara yang sempurna untuk berehat dan menenangkan diri. Berikut adalah faedah rawatan spa rambut:

 • Ia sangat menyegarkan rambut anda, merawat hujung yang pecah, dan memperbaiki rambut yang kering, rosak dan kusam. Ia juga membantu menghilangkan kelemumur.
 • Rawatan spa rambut memberi khasiat yang diperlukan untuk rambut dan kulit kepala anda untuk pertumbuhan rambut yang sihat.
 • Ia membantu menguatkan folikel rambut dan menghidupkan kembali kulit kepala, mewujudkan persekitaran yang ideal untuk pertumbuhan rambut tanpa halangan.
 • Ia mencegah penuaan kulit kepala dan meningkatkan peredaran darah di kulit kepala dengan urutan yang merangsang.
 • Ia juga membantu menghilangkan kekotoran dari rambut dan kulit kepala anda, mencegah penyumbatan dan penumpukan, menghasilkan kesihatan rambut yang lebih baik.
 • Rawatan spa Thehair melegakan tekanan dan ketegangan.

b. Terapi Laser

Rambut Gugur Segenggam, Ini Petua Dan Cara Mengawalnya Berguna Untuk Anda Yang Berhijab

Terapi Laser Tahap Rendah (LLLT) semakin popular sebagai rawatan pertumbuhan rambut yang berkesan. Ia mengatasi masalah rambut gugur atau menipis dengan memberikan tenaga yang berlebihan pada sel kulit kepala anda untuk kembali berfungsi normal. Ini dapat membantu merangsang pertumbuhan rambut dan mengekang rambut gugur.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI