Perbahasan telah berlangsung selama bertahun-tahun mengenai seberapa kerap anda perlu mencuci rambut. Walaupun terdapat banyak jadual pengambilan syampu yang ideal bermula dari sekali sehari hingga seminggu sekali, pakar dermatologi mengatakan bahawa sebenarnya tidak ada jawapan yang sesuai. “Itu bergantung pada tahap rambut dan aktiviti anda,” kata ahli dermatologi yang diperakui di Icahn School of Medicine di Mount Sinai di New York.

Tetapi satu perkara yang jelas, membersihkan rambut dan kulit kepala adalah penting. Folikel rambut anda, yang dikelilingi oleh sel kulit dan kelenjar minyak, mendorong rambut anda ke kulit kepala. Kelenjar minyak tersebut menghasilkan zat yang disebut sebum, yang secara semula jadi mengatur kunci anda agar tetap sihat dan lembut.

Matlamat bersyampu adalah membantu menghilangkan kotoran, minyak, dan produk penjagaan rambut dari batang rambut sendiri,” kata pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal dalam dermatologi di Hospital Mount Sinai di New York City. Kerana syampu sampai ke kulit kepala anda, ia juga memberi kesan pembersihan pada kulit, sama dengan cara pembersih berfungsi pada badan anda.

Tetapi adakah berbahaya untuk mencuci rambut setiap hari?

Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Tidak semestinya. Tetapi, sekali lagi, ini bergantung pada keperluan individu. Menurut American Academy of Dermatology (AAD), seberapa kerap anda mencuci rambut harus berdasarkan berapa banyak minyak yang dihasilkan oleh kulit kepala anda.

Sekiranya anda mempunyai rambut berminyak, sangat selamat dan sesuai untuk mencuci rambut setiap hari. Namun, jika anda mempunyai rambut kering atau kulit kepala yang sensitif, anda pasti dapat membasuh rambut ketika diperlukan. Sebilangan individu mencuci rambut setiap hari, sementara yang lain menyampu setiap dua hari. Ini semua mengenai pilihan peribadi.

Mencuci rambut lebih banyak daripada yang anda perlukan untuk menanggalkan sebum rambut yang diperlukan agar tetap terjaga dan lembut, yang menyebabkan kerapuhan atau bahkan patah jika anda mempunyai rambut yang sangat kering.

IKLAN

Jadi, berapa kerap anda mesti mencuci rambut?

Tidak ada jawapan yang tepat, walaupun anda memasukkan faktor-faktor seperti jenis rambut dan pengeluaran minyak. Perlu diingat bahawa seberapa kerap anda bersenam, sama ada anda mewarnakan rambut, dan bahkan usia anda memainkan peranan dalam seberapa kerap anda harus mencuci.

Sekiranya anda terlalu aktif, peluh dapat menumpuk dan membantu menangkap kotoran di rambut, jadi anda perlu kerap mencuci rambut. Di sisi lain, rambut yang dirawat secara kimia biasanya perlu dibersihkan lebih sedikit untuk mengelakkan warna pudar. Dan, apabila anda semakin tua, kulit kepala anda menghasilkan lebih sedikit minyak, jadi anda mungkin tidak perlu kerap menyampu.

Secara umum, para pakar mengatakan bahawa ini adalah panduan mencuci yang baik untuk diikuti untuk kebanyakan jenis rambut terutamanya:

Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

IKLAN

Rambut berminyak: Basuh setiap hari, gunakan ini sebagai “aturan umum”.

Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Rambut kering dan kasar: Basuh seminggu sekali. Mereka yang mempunyai rambut kering dan kasar biasanya tidak perlu mencuci rambut kerana rambut mereka tidak menghasilkan minyak yang banyak.. Sebilangan individu lebih suka membilas rambut mereka dengan air dan hanya menggunakan perapi setiap beberapa hari, kaedah yang dikenali sebagai “mencuci bersama”.Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Rambut halus: Basuh setiap hari , rambut halus mudah ditutupi sebum, dan ia kelihatan berminyak lebih cepat daripada rambut tebal.

IKLAN

Masih ada percubaan dan ralat di sini, sekiranya helaian rambut anda terasa kering dan rapuh, jadual semula syampu rambut anda sehari atau dua hari. Sekiranya rambut anda selalu berminyak, tambahkan satu atau dua hari kembali ke rutin anda.
Apa yang mesti anda cari dalam syampu?

Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Syampu yang betul menjadikan semua perbezaan kesihatan rambut dan kulit kepala anda. Pakar dermatologi mengesyorkan memilih produk yang direka untuk jenis rambut anda.
Sebilangan besar syampu mempunyai surfaktan, bahan sabun yang membantu menghilangkan minyak dan kotoran. Produk lain kemudian ditambahkan untuk memberi aroma dan rasa syampu. Syampu untuk rambut berminyak akan mempunyai lebih banyak sabun, sedangkan untuk rambut kering lebih lembut.

Warnakan rambut anda? Sekiranya anda gemar mewarnakan rambut, pastikan mencari sesuatu yang bebas daripada sulfat, yang cenderung lebih lembut. Sekiranya anda telah mengikuti “peraturan” mencuci rambut dan anda masih merasa rambut anda tidak kelihatan yang terbaik, hubungi pakar dermatologi anda, memberi cadangan yang mengikut permasalahan rambut anda.

Cadangan syampu dari pakar

Perlukah Anda Mencuci Rambut Setiap Hari? Ini Kata Pakar

Rambut berminyak: L’Oreal Paris Elvive Extraordinary Clay Rebalancing Shampoo
Rambut Kering: Dove Nutritive Solutions Daily Moisture Shampoo
Rambut halus: Alterna Caviar Clinical Daily Detoxifying Shampoo
Rambut berwarna: Pureology Sulfate-Free Hydrate Shampoo